De ce unii oameni vorbesc încontinuu pe anumite subiecte

În viaţa fiecăruia dintre noi întâlnim oameni cărora le place să vorbească pe un anumit subiect: vorbesc doar despre boli, job, despre sine şi altele…

Am aflat de ce unii oameni, atunci când află că a ars casa vecinilor, spun „Oh!” şi vorbesc mai departe despre problemele sale.

 Despre VIAŢA PERSONALĂ

Se întâmpla ca persoana pe care ai văzut-o de câteva ori să îţi povestească toată istoria vieţii sale. Şi indiferent de mimica feţei tale intimidate, continuă să-şi plângă soarta de parcă ar fi la preot.

  • Cauza unui asemenea comportament: fuga de singurătate, probleme de personalitate aproape de isterie – de aici şi dorinţa de a căpăta atenţia celor din jur cu orice preţ.
  • Ce trebuie să faci: să-i explici clar omului că un asemenea monolog te plictiseşte. Dacă este un caz radical+ – să-i faci o programare la psiholog, deoarece un asemnea comportament semnalează o problemă.

 Despre PROBLEME

Sunt oameni cărora li se pare că sunt urâţi de toţi dumnezeii şi nedumnezeii lumii. Vorbesc într-una şi bună despre soarta lor grea. Şi ce este paradoxal – nu fac nimic pentru a-şi schimba situaţia în care se află.

  • Cauza unui asemenea comportament:  dorinţa de a-şi justifica greşelile;  de a pasa responsabilităţile pe prieteni sau familie, destin; de a manipula pe cei din jur pentru că rolul victimei este întotdeauna cel mai avantajos.
  • Ce trebuie să faci: să întrebi întotdeauna cum îşi doreşte să schimbe această situaţie.

Despre BOLI

Acest punct reiese din cel precedent, însă se întâlneşte atât de frecvent că trebuie să îl evidenţiem separat. Toţi avem un prieten care întotdeauna se plânge pe sănătatea sa, de parcă ar avea ultimul stadiu de cancer şi nu simplă răceală?

  • Cauza unui asemenea comportament:  dorinţa de a-şi demonstra că este o victimă, necesitatea de a fi compătimit; persoana permite bolii să-i controleze viaţa încât acesta a devenit un scop al existenţei sale.
  • Ce trebuie să faci: daca este o stare temporară, fii înţelegător şi susţine-l/o; însă dacă este o stare permanentă – trimite-l/o la medic.

Despre JOB

Aici cu siguranţă toţi avem un prieten care ni se pare că şi-a setat creierul să vorbească doar despre jobul său. Şi la nunta prietenilor, şi la stomatolog, şi la piaţă, el nu încetează să vorbească despre munca sa, despre problemele din firmă, etc.

  • Cauza unui asemenea comportament: lipsa de activităţi în afara jobului; lipsa unor valori în viaţă; dorinţa de a deveni victimă.
  • Ce trebuie să faci: arată-i că viaţa nu se limitează doar la job.

 Despre TRECUT

Într-o anumită măsură noi toţi vorbim despre trecutul nostru, atunci când ne amintim de locuri sau oameni. Aceştia însă, sunt obsedaţi de trecut, sunt nostalgici, indiferent de prezentul frumos şi luminos.

  • Cauza unui asemenea comportament: au suferit o traumă psihologică în trecut; regretele; lipsa de succese în prezent.
  • Ce trebuie să faci: convinge-l/o să meargă la psihoterapeut – nu e doar o simplă nostalgie; acea persoană are nevoie de ajutorul unui specialist.

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Doza de Succes pe Instagram și Telegram.

Primește noile articole pe mail prin intermediul FeedBurner de la Google

Mulțumim!

Editorii noștri au primit o notificare.