De ce vizionarea filmelor de groază este extrem de utilă pentru creier

Eşti fan al filmelor de groază sau îţi plac poveştile oribile? Avem o veste bună: cercetătorii spun că vizionarea filmelor de groază este benefică pentru creierul nostru.

După revenirea lui Michael Myers și lansarea seriilor de groază „Ghost House on the Hill”, putem spune cu siguranță că anul 2018 a fost unul grozav pentru acest gen. De asemenea, nu uitați de filmele „Blestemul călugăriței”, „Fără zgomot”, „Moștenire diabolică”, „Slenderman” și multe alte mari filme de groază.

Vă vom spune 7 motive (confirmate de știință) de ce filmele de groază sunt bune:

1. Sunt un exercițiu bun pentru creier.

Oricine poate viziona și se bucura de un film tipic romantic, dar este nevoie de mai mult pentru a vedea și a înțelege complotul celebru de groază. Elementele filmului de groază acționează ca un stimul pentru creierul tău. Cercetătorii au descoperit că vizionarea unui film de groază eliberează neurotransmițători, care nu numai că sporesc activitatea creierului, ci vă încurajează să gândiți mai mult.

2. Ajută la tratarea anxietății cronice

Anxietatea este în prezent una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate din lume. Dar, după cum au descoperit cercetătorii, vizionarea filmelor de groază duce la rezolvarea acestei probleme.

Potrivit dr. Matthias Klasen de la Universitatea Aarhus (Danemarca): „Vizionarea unui film de groază este un act voluntar care, în condiții controlate, face ca oamenii să se simtă mai în siguranță decât să se confrunte cu pericole reale. Vizionarea unui film de groază, la fel ca o plimbare cu roller coaster, este mai bine să o faci în compania cuiva. Adică să ştii că altcineva se confruntă cu aceleași emoții. Filmele de groază nu trebuie văzute ca un remediu pentru anxietate, dar pot fi un instrument eficient pentru gestionarea acestei tulburări „.

3. Vă permite să ardeți aceeași cantitate de calorii ca și turul de jumătate de oră de mers pe jos 

Nu face o față atât de surprinsă. Chiar este. Vizionarea unui film de groază este echivalentă cu o plimbare de 30 de minute când vine vorba de calorii. În acest fel puteți pierde până la 200 de calorii!

Potrivit lui dr. Richard MacKenzie, specialist la Universitatea din Westminster (Marea Britanie), profesor principal și specialist în metabolismul și fiziologia celulară:

„În timp ce vizionați un film de groază, pulsul se măreşte, adrenalina este eliberată în organism. Anume eliberarea adrenalinei cu acțiune rapidă, produsă în timpul scurgerilor scurte de stres intens (în acest caz cauzată de teamă), reduce pofta de mâncare, crește rata metabolică și, în cele din urmă, arde mai multe calorii”.

4. Ajută la întărirea sistemului imunitar

În plus față de toate celelalte beneficii, vizionarea filmelor de groază îmbunătățește, de asemenea, imunitatea și pregătește corpul pentru situații dificile.

Când ne uităm la un film de groază, acesta „pompează” corpul nostru cu adrenalina, ceea ce provoacă un sentiment de euforie și activează sistemul imunitar.

5. Bun efect asupra relațiilor

Când te uiți la ceva înfricoșător, creierul începe să producă dopamină și serotonină – aceleași substanțe chimice „fericite” care sunt eliberate în corpul tău când te îndrăgostești!

Vă confruntaţi cu o problemă de relație? Vizionaţi un film de groază împreună!

6. Ajută la depășirea stresului

Dar cum? Cercetătorii cred că frica „controlată” îmbunătăţeşte starea de spirit şi are un efect pozitiv asupra emoţiilor.

Conform unui studiu realizat în 2012, „este vorba despre eliberarea de neurotransmițători și hormoni. Dacă ați hotărât voluntar să supraviețuiți unei situații înfricoșătoare sau stresante, de exemplu, să urmăriți un film înfricoșător sau faceți basejaping, veți putea simți un sentiment puternic de satisfacție.

7. Sporește capacitatea de a face față situațiilor extreme

Aparent, pasiunea pentru filmele de groază se află în ADN-ul nostru. Atunci când urmărim filmele de groază, oferim creierului nostru diferite simulatoare vizuale de situații dificile, forțându-l să găsească modalități de a face față unor astfel de scenarii. Când privești filme horror, creierul învață să facă față situațiilor extreme în noi moduri, pregătindu-te psihologic.

Sursa

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Doza de Succes pe Instagram și Telegram.

Primește noile articole pe mail prin intermediul FeedBurner de la Google

Mulțumim!

Editorii noștri au primit o notificare.