Efectul incredibil pe care cuvântul „mulțumesc” îl are asupra oamenilor

Dacă ai cel puțin o idee despre știința fericirii, atunci probabil știi rolul important pe care îl joacă recunoștința pentru bunăstarea fiecăreia dintre noi.

Acest sentiment determină creierul să gândească pozitiv, mărește nivelul de energie și dacă recunoștința ta este îndreptată către altcineva, atunci ea o face și această persoană fericită. Aceste teorii sunt susținute de cercetare și bun-simț.

Deci, ce ne oprește să exprimăm mai multă recunoștință? Există un răspuns evident la această întrebare – obiceiul de a gândi negativ negativ.

Adevărul este că uităm prea ușor binele pe care îl primim de la viață. Dar un nou studiu publicat în revista Psychological Science arată clar că inerția este doar unul dintre răspunsuri.

De fapt, oamenii supraestimează gradul de incomoditate și subestimează cantitatea de emoții pozitive pe care le transmit unei alte persoane rostind cuvântul „mulțumesc”. Dacă oamenii ar ști cât de fericiți sunt alți oameni când aud cuvântul mulțumesc, l-ar spune mai des.

Să spui cuvântul „mulțumesc” nu este atât de incomod precum crezi.

Profesorii de la Universitatea din Chicago, Nicholas Epley și Amit Kumar au stabilit o sarcină simplă pentru participanții la unul dintre studiile lor: să scrie scrisori de mulțumire, precum și să prezică gradul de jenă și gradul de fericire pe care îl oferă destinatarilor.

În realitate, participanții la studiu s-au dovedit a fi predictori complet inutili. Beneficiarii au trăit o surpriză și o plăcere mult mai mare decât au prezis expeditorii. Mai mult, ei au supraestimat gradul de incomoditate pe care expeditorii l-au simțit de fapt.

Rezultatele experimentelor ulterioare au permis cercetătorilor să-și confirme studiile: în ciuda faptului că autorii mesajelor de mulțumire erau îngrijorați de tonul și cuvintele alese pentru scrisoare, destinatarii nu se interesează în mod special de toate detaliile, deoarece sunt încântați de simplul fapt că primesc o astfel de scrisoare.

Deci încetează să te mai justifici!

Așa cum a stabilit știința, toate temerile că oamenii cărora le spui „mulțumesc” ar putea să nu înțeleagă mesajul tău sunt absurde.

De fapt, persoana pe care o mulțumești nu fi plăcut surprinsă și bucuroasă. Așa că nu ezita să spui mulțumesc ori de câte ori ai ocazia.

Sursa

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Doza de Succes pe Instagram și Telegram.

Primește noile articole pe mail prin intermediul FeedBurner de la Google

Mulțumim!

Editorii noștri au primit o notificare.