Freelance – tot ce trebuie să știi dacă vrei să scapi de munca în oficiu

Переходим на фриланс: что нужно знать, отказываясь от работы в офисе

Libertatea fără să fii întrerupt de la muncă – este visul care poate deveni realitate. Astăzi o să ți-l prezint pe Jacob Laukaitis – freelancer, cofondatorul companiei ChameleonJohn, specialist SEO și web-jurnalist. Dacă dorești să devii propriul tău șef, atunci acest articol trebuie neapărat să îl citești.

Jacob a renunțat la munca în oficiu, a călătorit în 25 de țări, se autointitulează „nomad online” și lucrează peste tot acolo unde este computer și Wi-Fi. Recent a scris pe Medium un articol despre avantajele vieții nomade pentru specialiștii IT.

Iată câteva dintre sfaturile oferite de Jacob celor care vor să devină „nomazi online”:

1. Dacă nu îți place să stai în oficiu de la 9 la 17 – a venit timpul pentru freelance

Cred că majoritatea oamenilor vor accepta pâine gratuită în defavoarea libertății. Dacă nu îți place să stai în oficiu de la 9 la 17 a venit timpul pentru freelance. Dacă îți place să lucrezi de acasă  – a venit timpul pentru freelance. Dacă îți place să călătorești – a venit timpul pentru freelance. Găsește rapid o metodă ca să câștigi bani trăind în plăcere.

Fă primul lucru care îți vine în cap: dacă nu îți place, poți cu ușurință să faci altceva. Călătorește în Asia de Sud – după mine, aici sunt cele mai minunate locuri pentru „nomazii online”. Viața în aceste țări este foarte interesantă și foarte foarte ieftină (lucru foarte important pentru început atunci când veniturile nu sunt atât de mari). Chiar dacă nu primești atât cât ți-ai dorit, vei fi mulțumit pentru simplu fapt că vei avea oricând să faci ceva.

2. Controlează-te pe tine și timpul tău

În unele țări, acolo unde trăiesc „nomazii online”, de exemplu în Myanmar, viteza de navigare pe Internet este foarte mică. Această problemă freelancer-ul trebuie să o rezolve singur: dacă lucrezi la un proiect, ai hotărât termenul și rezultatul, trebuie să treci peste toate greutățile pentru a-ți îndeplini sarcinile.

O altă problemă tipică: foarte mulți – în special călătorii – freelancerii nu sunt în stare să păstreze legătura cu clienții. Ei verifică emailul odată pe săptămână, la apelurile pe Skype sau la telefon nu răspund. Chiar dacă îți faci bine munca, clientul trebuie să fie sigur că ai înțeles ce își dorește și că îți vei îndeplini obligațiunile la timp.

În relațiile cu clienții principiale sunt două lucruri: capacitatea de a arăta un rezultat și păstrarea unui dialog.

Dacă freelancer-ul prezintă un rezultat frumos, clientul nu-și va mai face griji unde se află acesta, câți ani are, ce studii are, de unde provine, sexul, experiența și așa mai departe. Clienții au nevoie de rapoarte, explicații și încredere, iar un freelancer înțelept își va ține la curent întotdeauna angajatorul.

Este foarte important ca în fiecare zi să găsești timp pentru a realiza munca planificată. Ajungând într-o țară nouă, oamenii rămân impresionați de ceea ce văd și amâna munca pentru alte zile. Cu cât mai des procedezi așa, cu atât mai repede se va încheia cariera ta. Pune munca pe primul loc – deoarece doar ea vă permite să aveți un asemenea stil de viață. Dacă nu vrei să te reîntorci în oficiu, nu lăsa lucrurile de azi pe altădată.

Cea mai productivă parte a zile este seara. Atunci când mă aflu în Asia, îmi este ușor să lucrez cu colegii din Europa. Începutul zilei lor de muncă coincide cu al meu, asta deoarece mă așez la masa de lucru la ora 17 – 18. Mă străduiesc să fiu mereu online, pentru că în orice afacere trebuie să fie permanentă ținută legătura. Răspund la emailul practic în fiecare zi.

3. Alege-ți un proiect mai aproape de suflet și scapă odată de justificări

Cel mai bun proiect din punct de vedere al businessului este cel care aduce venit din prima zi și nu are nevoie de prea mult efort.

Cea mai bună sferă pentru frelanceri – programarea, mai ales în cazul în care lucrezi pentru companii din London, San Francisco sau New York, dar trăiești în țări în curs de dezvoltare.

Există o mulțime de profesii care îți permit să muncești la distanță: traducători, copywritteri, designeri, consultanți și alte specialități care îți permit să lucrezi ani întregi cu clienții, dar să nu îi întâlnești personal niciodată.

4. Tehnologiile – prietenii tăi

Să fiu sincer, foarte rar utilizez telefonul în călătoriile mele, însă aceste gadget-uri joacă un rol foarte important în viața mea. Nu știu dacă aș face față fără Internet, fără computer și toate aplicațiile precum: Gmail, Facebook, Skype și altele.

5. Nu-ți pierde timpul cu clienții proști

Ignoră clienții răi (cei care nu plătesc, de exemplu!). Viața este prea scurtă pentru a o petrece muncind cu oamenii care nu te respectă și nu își îndeplinesc sarcinile.

Oricare stil de viață ai alege, sensul acestuia este să te facă fericit. Dacă îți place să trăiești cu familia într-un singur loc, atunci așa și fă. Dacă nu îți imaginezi viața fără călătorii – ce mai aștepți?

SURSA

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Doza de Succes pe Instagram și Telegram.

Primește noile articole pe mail prin intermediul FeedBurner de la Google

Mulțumim!

Editorii noștri au primit o notificare.