Gazliting: o tehnică de violență psihologică care te face să crezi că ești nebun - #dozadesucces

Gazliting: o tehnică de violență psihologică care te face să crezi că ești nebun

 

Aceasta este una dintre cele mai eficiente tehnici de manipulare și, prin urmare, toată lumea ar trebui să știe despre existența ei.

Te-ai simțit vreodată ca și cum ai fi nebun? Dacă da, acest lucru ar putea fi o consecință a influenței unei alte persoane. Unul dintre cele mai frecvente moduri de control psihologic asupra unei victime este să o facă să se îndoiască de sănătatea ei, determinând-o să se simtă dezgustată și făcându-se confuză între adevăr și minciună.

Tactica de gazliting a primit numele după lansarea filmului „gaz light” din 1950, care vorbește despre un bărbat care a reușit să-și facă soția să creadă că își pierde mintea.

Aceasta este una dintre cele mai eficiente tehnici de manipulare și, prin urmare, toată lumea ar trebui să știe despre existența ei. Dacă începi din ce în ce mai mult să te îndoiești de tine și de relația ta, atunci pur și simplu trebuie să citești acest articol.

Ai mai auzit de gazliting înainte? Acest termen este folosit pentru a face referire la violența emoțională în timpul căreia nu ești sigur de ceea ce se întâmplă, nici de sentimentele tale și nici dacă ar trebui să te superi pe acțiunile manipulatorului.

Există mai multe moduri de gazliting. Cel mai obișnuit dintre ele este să negi ceva care sa întâmplat, în ciuda faptelor. Dacă încerci să te opui, vei fi întrerupt și  îți vor repeta versiunea necesară până când nu te vei opune. De exemplu: „Ieri nu ne-am certat. Nu, nu ne-am certat. Nu, nu s-a întâmplat. Nu, nu ne-am certat.”

Persoanele care recurg la gazliting pot rearanja lucrurile din casa ta și pot șterge e-mailurile, dar spun că nu au făcut-o. Unii dintre ei ajung să încerce să dezorienteze în mod deschis victima. În cele din urmă, vei începe să îți pui la îndoială propriile amintiri, fără a găsi nici o dovadă fizică a existenței acestora.

Persoanele care recurg la gazliting te pot face să te întrebi ce este corect și ce nu. Adesea, acest lucru se întâmplă prin citarea unor texte religioase, a unor filozofi puțin cunoscuți și chiar a căutării de scuze pentru trădare. Poți fi numit „irațional”, acuzat de violență psihologică și să ți se spună că ai fi mult mai fericit dacă ți-ai ști locul tău.

Dacă scopul manipulatorului este să te izoleze de prieteni și rude, el va încerca să te înnebunească. Deci, el poate spune prietenilor tăi că vrei să te rănești și apoi să te prefaci în erou viteaz care însuși se salvează.

Dacă încerci să scapi de acesta, un gazlitor poate merge la un spital de psihiatrie cu afirmația că manifestezi tendințe suicidare. Toate acestea sunt concepute pentru a-i oferi un control complet asupra ta.

Gazlighterii sunt cunoscuți pentru dragostea lor de conflict, care poate distruge victima lor. În cele mai multe cazuri, ei te vor acuza pur și simplu de o ceartă sau vor contrazice tot ceea ce spui pentru a te epuiza.

Cu toate acestea, ei acționează cu atenție. „Procesează” victima foarte încet. De regulă, totul începe cu o ușoară și imperceptibilă încălcare a spațiului ei personal. Un Gazlitor te poate jigni, își poate cere scuze și apoi să spună că ai fost excesiv de emoțional. În curând, statutul tău de ” persoană emoțională „va deveni permanent, iar orice plângere va fi considerată o”defalcare emoțională”.

Uneori, gazlighterii îți pot spune cum te simți sau  te”diagnostică” că ai ceva serios.

„Sunt bine.”

„Nu, ești deprimată.”

„Nu, încerc doar să termin treaba.”

„Nu, ești deprimată și vrei să-ți găsesc un psiholog.”

„Dragul meu, lasă-mă în pace!”.

„Ești deprimată și nu pot lăsa asta așa!”.

Gazlighting-ul este cu adevărat greu de observat. Cert este că gazlayterii își cer adesea scuze, încearcă să-și arunce vina pe altcineva și să distragă victima până când uită de cauza disputei apărute.

Victima își amintește că obișnuia să fie mai fericită, dar nu poate înțelege de ce viața ei s-a agravat.

Victimele gazliterilor sunt copleșite de îndoială de sine, se simt obosite și dezamăgite de viață în general. Dar pot fi ele învinuite pentru asta? La urma urmei, au fost făcute așa. Acestea sunt sigure că nu vor putea câștiga nici una dintre dispute și sunt în mod constant nemulțumite de partenerul lor. În același timp, nu vor să înjure, chiar dacă sunt obligate să facă acest lucru. Adesea își cer scuze, sugerând că fac ceva greșit.

Și li se poate părea că pur și simplu nu sunt capabile să facă ceea ce trebuie. Uneori, victimele minciunii mint de dragul menținerii păcii într-o relație sau pur și simplu opresc încercările lor de a fi auzite.

În final, își pierd capacitatea de a lua decizii și nu mai înțeleg ce este „normal”. Victima crede sincer în nebunia sa și permite manipulatorului să decidă totul la discreția sa.

Este foarte important pentru un gazliter să preia controlul asupra victimei sale cu orice preț. El o face să sufere, pentru că sentimentele ei nu au niciun sens pentru el. Principalul lucru este să îți satisfaci propriul ego sau să obții plăcere emoțională din rănirea altei persoane, din controlul în sine și din capacitatea de a o manipula. De aceea, gazlitingul este un instrument preferat al tuturor narciselor, sociopaților și persoanelor cu tulburări de personalitate.

Dacă toate cele de mai sus se aplică relației tale, atunci este timpul să pui capăt acestei situații. Experții în domeniul violenței psihologice susțin că cea mai bună modalitate de a evita gazlitingul este să te eliberezi de influența partenerului tău imediat ce observi primele semne de avertizare.

Nu construi o relație cu manipulatorul, nu te certa cu el. Avertizează prietenii și familia. Asigură-te că despărțirea ta vine ca o surpriză pentru el. Principalul lucru – în nici un caz nu te întoarce la el din nou, în caz contrar aceasta va crește doar gradul de violență în relație.

Reține, nu este vina ta că ai fost victima unui gazlitor. Poate fi foarte greu de crezut, dar așa este. Gazlayting-ul este o violență, iar infractorul tău este de vină pentru tot. Și, din păcate, se poate întâmpla oricui și, prin urmare, este atât de important să înveți să eviți relațiile cu oameni potențial periculoși.

 

Sursa

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Doza de Succes pe Instagram și Telegram.


Mulțumim!

Editorii noștri au primit o notificare.