Granițele personale: ce sunt și cum pot fi construite

Credem că fiecare persoană, chiar și cea mai liniștită, a fost nevoită uneori să se certe cu oamenii apropiați. După fiecare ceartă, oamenii tind să se învinovățească între ei pentru ceea ce s-a întâmplat, dar în nici un caz pe ei înșiși. Desigur, pot exista diferite motive: cineva a mințit pe cineva, a tăcut despre ceva sau a intrat prea mult în viața unei persoane, transformând totul și pe toți. Căutând intenționat un motiv pentru a se certa nu trebuie: el este întotdeauna la îndemână.. Cu toate acestea, puteți evita astfel de situații, dacă în primul rând îți poți construi o graniță personală față de cei din jur. Totul depinde de tine.

DE CE AI NEVOIE DE GRANIȚELE PERSONALE 

Firește, trebuie să construiești limite în jurul tău sau nu – este alegerea ta.  Dar dacă nu faci acest lucru, riși să cazi în mod constant în situații neplăcute, schimbând oamenii în viața ta nu doar rapid, dar și să fii dezamăgit de întreaga umanitate. Sau vei avea soarta păpușilor, care vor fi manipulate. Care este principalul dezavantaj al lipsei limitelor personale față de ceilalți? În faptul că fiecare a treia persoană va intra cu siguranță în casa ta, va atinge cel mai valoros lucru cu mâinile sale murdare sau  îl va sparge în bucăți sau chiar îl va lua cu ea. Prin urmare, principalul lucru – să arăți la timp oamenilor din jur unde nu au voie să intre.

NU TREBUIE SĂ TACI

Mai întâi, atunci când întâlnești o persoană nouă, trebuie imediat să subliniezi lucruri pe care nu le accepți în niciun caz. Adică să-ți desemnezi poziția principială în legătură cu ceva. De exemplu, nu poți tolera violența față de animale. Iar noul tău prieten tocmai a decis să arate un videoclip amuzant, în opinia lui, în care un câine este forțat să tragă un căruță încărcată cu alimente, pe care animalul nu poate nici măcar să o mute din loc. În acest caz, nu trebuie să taci, dar trebuie să spui imediat că nu îți place. Și în viitor, această persoană (dacă el, desigur, rămâne în viața ta) va ști ce poate să spună și ce nu ar trebui.

PERSONALITATE ȘI PĂRERE PROPRIE

Aceste calități sunt esențiale în construirea granițelor personale. Dacă ai respectul de sine scăzut, iar opinia personală lipsește, atunci trebuie ai grijă de asta în primul rând. Fără acestea vei putea probabil, să-ți construiești granița, dar oamenilor din jurul tău le va fi foarte ușor să o distrugă. Dacă ai prea multă încredere în sine va fi destul de dificil pentru să faci față muncii neplăcute. Și opinia personală te ajută la evitarea impunerii de gânduri, reguli, stil de viață al altor persoane care „se străduiesc pentru tine” și vor „să trăiești mai bine”. Dar tu ești bine, pentru că ești sigur pe tine și știi ce vrei.

FII CAPABIL SĂ REFUZI

Cu toții cunoaștem tipul de oameni care sunt faimoși pentru că sunt întotdeauna gata să sară în ajutor.  Uneori se pare că în mod intenționat caută o persoană cu probleme pentru a participa la rezolvarea lor. Acești oameni, care se numesc  altruiști, pot fi ușor confundați cu alții care pur și simplu nu pot spune cuvântul valoros din două litere – „NU”. Și aceștea te  vor ajuta întotdeauna, fără îndoială. Tot ajutorul lor nu vine de la ei, ci chiar de la incapacitatea lor de a stabili o frontieră. Ei se simt incomod să refuze. Dar le este convenabil să-și sacrifice timpul personal, resursele, atât fizice, cât și spirituale. De regulă, astfel de oameni sunt adesea manipulați și sunt transformați în sclavi. Ei înșiși încearcă să explice acest lucru prin modul în care au fost educați. Prin urmare, învață să spui „NU” pentru a stabili granițe mai stabile.

GRANIȚELE PLUTITOARE

Și, bineînțeles, granițele pe care le-ai construit nu trebuie să fie întotdeauna statice. Ele pot pluti cu ușurință. La urma urmei, totul depinde de persoană, de situație și, bineînțeles, de tine. Pentru o persoană necunoscută, este puțin probabil să permiți ceea ce îi poți permite celui mai bun prieten sau prietenei tale. Prin urmare, apropiindu-te de o persoană, îți poți extinde sau restrânge granițele personale.

În primul caz, acest lucru va însemna cel mai probabil că noua cunoștință va părăsi curând cercul tău social, dacă dintr-o dată nu găsește o abordare care să-i permită să traverseze cel puțin o frontieră. Tu decizi. În cel de-al doilea caz, indiferent cât de apropiat este o persoană, trebuie să lași o linie dincolo de care nu poate intra. Desigur, trebuie să îi explici acelei persoane de ce nu are voie să facă anumite lucruri.

Sursa

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Doza de Succes pe Instagram și Telegram.

Primește noile articole pe mail prin intermediul FeedBurner de la Google

Mulțumim!

Editorii noștri au primit o notificare.