Iată ce se întâmplă atunci când oamenii violenți se prefac că sunt buni

În exterior aceste persoane par prietenoase, dar sub această mască înșelătoare se ascund motive ascunse și dezamăgiri profunde.

„Lumea este un loc periculos pentru viață; dar nu din cauza celor care fac rău, ci din cauza celor care privesc cu indiferență”

Albert Einstein.

 

Lumea noastră poate fi crudă și rea uneori. În majoritatea cazurilor – datorită oamenilor cruzi și insidioși care se prefac că sunt buni. Și de obicei le reușește foarte bine.

Acești oameni rănesc și atacă pe alții folosind șantajul emoțional machiavelic bazat pe agresiune, frică și vinovăție. Pe plan extern, aceștia par prietenoși, dar sub această mască falsă ascund motive ascunse și dezamăgiri profunde.

Ei își explică comportamentul prin faptul că absolut toți oamenii sunt răi și cruzi și, de asemenea, au suferit foarte mult în timpul lor.  Și dacă ai fost rănit, nu mai e nimic de făcut decât să-i rănești pe alții. Fie tu – fie pe tine.

Cu toate acestea, în ciuda faptului că există o anumită logică în aceste cuvinte, există un alt aspect pe care mulți îl omit. Și anume: uneori, oamenii violenți se comportă astfel nu din cauza rănilor și dezamăgirilor trăite, ci s-au născut cu o predispoziție biologică la un astfel de model de „supraviețuire”.

Savantul și scriitorul Marcelino Cerejido consideră că”nu există un astfel de lucru ca genul răului, dar există anumite circumstanțe biologice și culturale care pot contribui la acest comportament [rău]”. Dificultatea constă în faptul că avem tendința de a atribui imediat acest gen al răului la dreapta și la stânga. Adică, acționăm atât ca judecători, cât și ca „psihiatri”.

Acțiunile rele și violente nu sunt neapărat cauzate de anumite tulburări psihologice sau psihice. Toți am întâlnit oameni care sunt absolut sănătoși. Ei sunt atenți, manierați, au succes social, oferă tuturor complimente. Dar, de îndată ce te confrunți cu ei față în față, sângele se stinge de cruzimea lor. Inima este plină de goliciune, care este un refugiu pentru indiferență, răutate și agresivitate.

Oameni violenți și ” molecula de moralitate»

După cum s-a spus deja, nimeni nu poate identifica acest gen al răului. Dar în ultimii ani, tot mai mulți oameni de știință scriu despre așa-numita „moleculă de moralitate”. Pentru a înțelege mai bine ce este, să ne uităm la următorul exemplu – una dintre poveștile teribile care, din păcate, se întâmplă din ce în ce mai des.

Aceasta este povestea de viață a unui programator talentat din Statele Unite, Hans Reiser, care a creat un sistem de fișiere pentru Linux – ReiserFS. El ispășește o pedeapsă cu închisoarea din 2008 pentru uciderea soției sale.

Hans era pe cale să divorțeze de soția sa, Nina Reiser, un obstetrician-ginecolog originar din Sankt Petersburg (ea l-a acuzat pe Hans de manevrare în muncă și neglijarea copiilor) când într-o zi a dispărut brusc .

A fost văzută ultima dată pe 3 septembrie 2006, când și-a adus copiii la fostul ei soț. Poliția a percheziționat casa lui Hans din Oakland, California, dar nu a găsit nimic. În același timp, el a fost complet calm și a încercat să obțină custodia copiilor. Cu toate acestea, vecinii săi au raportat că l-au văzut stropind ceva pe drum, iar mai târziu, din anumite motive, a schimbat mașina sa pe mașina mamei sale.

După ceva timp, poliția a reținut totuși programatorul, deși nu existau dovezi directe împotriva lui. Au luat probe ADN, și la scurt timp după o a doua percheziție în casa lui Hans Reiser, au găsit urme de sânge în casa și mașina lui Hans. De asemenea, au fost găsite cărți de investigare a crimelor cumpărate la cinci zile după dispariția soției sale.

Hans arestat a rămas complet calm. A povestit fără ezitare cum și unde și-a ucis soția, unde a ascuns cadavrul. Trebuie remarcat faptul că Hans este foarte inteligent (de exemplu, el a mers la colegiu la vârsta de 15 ani).

Pe 29 august 2008, Hans Reiser a fost condamnat la închisoare pe viață. Decizia instanței prevede posibilitatea eliberării anticipate, dar nu mai devreme de 15 ani.

Citește: 6 semne că ești manipulat

Deja în închisoare, programatorul „inteligent și talentat” a decis să-și pregătească propriul apel pentru clemență. În cele 5 pagini ale acestei cereri, el a explicat că „creierul său funcționează diferit”. A citit multe, inclusiv despre cercetarea hormonului oxitocină, așa că a folosit dovezi științifice ca argument. El a spus că sa născut cu un creier care nu produce așa-numita „moleculă de moralitate”. Prin urmare, îi lipsea complet simpatia și empatia …

Așa cum era de așteptat, acest argument nu a afectat în nici un fel soarta lui – Hans își servește până acum condamnarea pe viață.  Cu toate acestea, disputele privind originea răului – nu dispar. În orice caz, faptul că oxitocina este un hormon care ne face „oameni” în adevăratul sens al cuvântului este un fapt dovedit științific. Datorită acestui hormon respectăm alți oameni, îi îngrijim și empatizăm.

Cum să te protejezi de cruzimea ascunsă

Există destulă cruzime în jurul nostru. Noi devenim victime ale bunătății false, agresiunii ascunse, manipulării, abuzului, umilinței și așa mai departe.

De ce oamenii manifestă cruzime? De ce sunt de partea răului? Există multe motive pentru acest comportament. Poate că o persoană pur și simplu nu are inteligență emoțională sau a crescut într – un mediu lipsit de emoții, sau, în cele din urmă, suferă de o deficiență de oxitocină. Toți acești factori pot duce la agresiune ascunsă. Este important să ne amintim că agresiunea nu este neapărat violență fizică. Cuvântul nu numai că poate răni o persoană, ci chiar să o aducă la sinucidere. De aceea cruzimea este atât de periculoasă.

Problema este că dovedirea faptei agresiunii emoționale este mult mai dificilă. Și asta în ciuda faptului că trebuie să ne confruntăm mai des cu ea decât cu cea fizică.

Cum să recunoști și cum să scapi de oameni violenți

Niciunul dintre noi nu vrea să fie pe lista victimelor oamenilor răi și cruzi. Dar, indiferent de vârsta noastră, indiferent de statutul social pe care îl avem, oricât de experimentați am fi, nimeni nu este imun la cruzime. Și aici este important să îi recunoaștem manifestările în timp pentru a nu mai comunica cu acest tip de oameni.

Să începem cu faptul că persoana care are întuneric în sufletul său este capabilă… să farmece. Știe să vorbească frumos și să presoare cu complimente, să ofere flori și să acționeze nobil. Dar nu va dura mult.

Foarte curând, persoana abuzivă va începe să te șantajeze pentru a obține ceea ce dorește sau să te strângă la ungher. În primul rând îți va fi doar frică de această persoană, apoi – te vei simți … vinovat (și el știe să convingă în acest sens!), și în cele din urmă – te va transforma într-o victimă clasică a violenței psihologice.

Există o singură modalitate de a lupta împotriva oamenilor violenți: să nu-ți permiți să fii tratat în acest fel. Oamenii care îți încalcă granițele au un singur scop – să-ți zdrobească stima de sine și să te controleze.

Vei simți clar că ești literalmente supus unui control total. Dar nu renunța! Amintește-ți că „cea mai puternică persoană este cea care se deține pe sine”. Așa că păstrează-ți calmul și salvează-te!

Persoana violentă își joacă propriul joc dificil, așa că nici măcar nu încerca să-l depășești. Principalul lucru este de a acționa rapid pentru a răspunde instantaneu la toate amenințările ascunse. Dacă simți că comportamentul lui te supără și te scoate din rutină, distanțează-te. Mai bine, ia-ți la revedere de la o persoană violentă pentru totdeauna.

Din păcate, nu se va schimba niciodată.

 

Sursa

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Doza de Succes pe Instagram și Telegram.

Primește noile articole pe mail prin intermediul FeedBurner de la Google

Mulțumim!

Editorii noștri au primit o notificare.