Iluzii care îți distrug viața sau motive pentru ca să te urăști

grimace-388987_1280

De foarte multe ori, oamenii caută motive să crească ura față de sine, ei singuri crează defecte și încearcă să-și limiteze calitățile în cifre. Însă, să privești lucrurile din alt unghi, realizezi că motivele pentru a te detesta dispar, deschizându-ți drumul spre fericire.

Cu puțin timp în urmă, The Awl a publicat o scrisoare, care se numește <<Mă urăsc pentru că nu lucrez la BuzzFeed>>. Scrisoare era extrem de vulgară și bolnăvicioasă, apărută din adâncul sufletului celui care a scris-o. Iar tu nu trebuie să lucrezi în media pentru a simți ceva asemănător:

Cum aș putea să am o atitudine bună față de sine dacă eu niciodată nu voi avea ceea ce am descris? Dacă eu am pierdut cea mai mare șansă din viața mea?

Noi privim pe cineva și simțim asta – pur și simplu înlocuiți BuzzFeed-ul cu o reușită, care e într-adevăr importantă pentru tine, fie o casă cu etaj în mijlocul naturii, loc de muncă într-o corporație sau un obiect de brand.

Te urăști pentru că nu ești îndeajuns de bun

Individul permanent stabilește un anumit cadru, care determină ceea ce înseamnă să „fii bun” sau să „fii tare”, și nu face tot posibilul să-și atingă scopu. Pur și simplu invidiază pe cel care a atins deja „Everestul” nostru.

Am în vedere că într-adevăr am dat-o în bară și eu nu cred că cineva ar putea crede altceva. Sigur, dacă el nu lucrează în BuzzFeed, unde aproape totul este perfect și însuși procesul de muncă e structurat perfect, pentru că poți obține foarte multe lucruri gratis, niciodată nu te vor demite din funcție, traficul crește, iar banii niciodată nu se opresc. 

Un om dorește să devină membru al companiei BuzzFeed, unde totul este „perfect și perfecționist”, altul – să meargă la Forumul Internațional Economic, al treilea – să-și cumpere o mașină de ultimă generație.
Dar defapt, ei nu au nevoie de nimic dintre aceste reușite, ei doar vor să fie în deajuns de „cool”, bogați, faimoși, deștepți pentru a-și putea permite toate astea. Îți este cunoscut?

Scrisoarea <<Mă urăsc pentru că nu lucrez la BuzzFeed>>, de fapt nu este despre BuzzFeed. Ea este despre lista Forbes, despre salariile cu șase zerouri, despre cumpărarea unei case și scrierea unei cărți. Ea este mai mult despre numărul de vizualizări, numărul de follow-eri pe Twitter și prietenii din Facebook. De fapt, despre aceea de a fi mai bun.

Întotdeauna este cineva mai bun

Dovadă: pe planeta noastră sunt mai multe de 7 miliarde de oameni, nu contează ce anume ne îngrijorează, în orice caz, va fi un om care ne va „pune pe burtă”.

Te urăști pentru că niciodată nu câștigi 

Viața nu este un joc pe calculator. Nu poți opri timpul într-un anumit moment, când l-ai bătut pe un băiat rău, ai salvat lumea, ți-ai găsit sufletul pereche și acum toți sunt fericiți. Viața nu este un trofeu pe care să-l pui în vitrină.

Nu vei putea învinge, pentru că victorie nu există.

Foarte mulți dintre noi au rămas înțepeniți, jucând într-un joc demult pierdut. Iar pentru a readuce armonia în viața noastră, trebuie doar să înțelegem asta. Adevărul este că:

– obținând un post mai înalt, nu vei deveni mai fericit;

– slăbind 10 kg, nu vei obține veșnica satisfacere;

– cunoscând pe cineva, nu vei obține o armonie totală în suflet;

– construind o companie, nu vei fi mai fericit;

– dând „viață” unui virus cibernetic, nu vei învinge „odată și pentru totdeauna”;

Oricare dintre aceste reușite îți va oferi o mică urcare, puțin dopamin. Însă după ce nivelul acestuia va scădea, vei începe din nou să te înjosești și să te urăști.

Treapta stricată a succesului

E atât de ușor să nimerești în capcana cifrelor. Câți oameni îți urmăresc canalul pe Youtube? Câți follow-eri pe ai Instagram? Câte vizualizări are ultimul articol? Bine, dar câte like-uri a strâns?

Noi am făcut un web-trafic cu prețul propriei importanțe. Dar în ce constă problema: traficul nu trebuie să îl utilizăm pentru asemenea clasificări. Asta nu este obiectiv și corect. La fel și felul de a judeca omul după numărul de prieteni.

Cu siguranță, fiecare dintre noi are un prieten-extrovertit (sau chiar tu ești așa), care are o grămadă de prieteni și cunoscuți. S-ar părea că acești oameni cunosc jumătate de oraș, ei sunt prietenoși și mereu se află în societate.

Introvertiții și oamenii „amestecați” dese ori se uimesc sau chiar încep să invidieze: de ce acest om are atât de mulți prieteni și cunoscuți în orice domeniu? Să fie el atât de carismatic, ca poate atrage oamenii spre sine?

Pentru a afla care-i „treaba”, trebuie de înțeles ce înseamnă pentru acel om cuvântul „prieten”. Pentru că astfel de extroverți au o mulțime de oameni cu care pot să meargă la o petrecere, să meargă la un festival muzical sau la fotbal. Însă când este vorba de prieteni apropiați, oameni pe care te poți baza în orice moment, peisajul se schimbă: dacă ei sunt, atunci sunt foarte puțini.

Iar asta nu înseamnă că extrovertiții sunt superiori, iar introvertiții inferiori.

Când este vorba de cercul de comunicare și activități sociale, cifrele nu mai înseamnă ceva. 

Nu putem avea 50 cei mai buni prieteni, pentru că nu este destul timp pentru a menține relații profunde cu un număr atât de mare de oameni.
Tot asta se referă și la numărul de follow-eri, vizualizări și alte cifre, după care tu încerci să-ți stabilești nivelul de popularitate. De fapt nu contează, o mie sau 10 milioane de oameni văd ceea ce ai postat. Creierul tău pur și simplu nu controlează un așa număr mare de oameni și nu acordă importanță acestui fapt.

Te urăști din motive greșite. 

Cifrele înseamnă puțin nu doar în planul rețelelor sociale, ele de asemenea pot avea o importanță nulă în munca ta, în motivele de mândrie față de sine sau, din contra, de ură.

De exemplu, inginerul și designerul Nikki Lee a spus în cel mai important eseu din viața ei, pe care l-au citit doar 100 de persoane. Ea a publicat un eseu despre experiența ei de depresie, și după ce l-au citit, 10 oameni au contactat-o. Fiecare dintre ei i-a povestit propriile stări din perioada de depresie și i-a împărtășit experiența și s-a simțit mai bine. După ce a citit acest eseu, i-au părăsit sentimentul singurătății, iar oamenii care simțeau incapacitatea de a face ceva, au simțit că pot trece peste.

Cel mai popular eseu al Nikkei a fost citit de peste 80 de mii de oameni. Ea l-a scris cu două ore înainte de a urca în avion și nu a spus nimic important pentru ea. Evident, nu trebuie să spunem că articolele populare sunt ieftine sau nu pot fi bune. Pur și simplu trebuie să înțelegem că să fii popular și să fii bun – nu este unul și același lucru.

Două modalități de a deveni cunoscut. 

Deci, întotdeauna este cineva mai bun, întotdeuna va fi un om care te va întrece și te va face să te urăști, dacă te-ai obișnuit deja cu asta. Pur și simplu înțelege asta. Poți să lupți pentru a atinge piscul succesului, pe care ți l-ai ales, și în liniște să te urăști pentru că nu esți cel mai bun pe acest drum. Sau poți să procedezi altfel.

Sunt două modalități de a deveni cunoscut: să fii cel mai bun din lume într-un anumit domeniu sau să descoperi ceva nou.

Poți să devii un lider absolut într-un joc. Sau poți să îl creezi chiar tu.

Fă lucruri bune, nu populare. 

Acesta este secretul pentru a te simți bine: fă ceea ce crezi că este interesant, creează ceea ce crezi că este bun. Devino acel om care crezi că merită respectul tău.

Tu – ești singurul om care știe ce se petrece în capul tău. Tu trăiești cu tine fiecare minut și secundă din fiecare zi. Încetează să-ți dorești binecuvântarea și atenția maselor. Pur și simplu alege ceea ce îți trezește un interes real și fă asta!

Fă ceea cu ce te vei mândri. Restul va veni mai târziu, iar dacă chiar nu va veni, asta nu va însemna ceva pentru tine. 

Te urăști pentru că nu lucrezi în BuzzFeed? Scrie pentru tine. Scrie o poveste despre aceea că te consideri important, chiar dacă o vor citi doar 10 oameni. Pune în ea o părticică din sufletul tău.
Te urăști pentru că nu lucrezi la ceva nou? Construiește ceva pentru tine. Găsește omul care are nevoie de ceva, chiar dacă nu are bani. Propune-i cea mai bună soluție pentru probleme, despre existența căreia nici nu îți închipuiai. Chiar dacă despre asta vor afla doar 10 oameni.

Te urăști pentru că ai doar 10 mii de persoane care te urmăresc? Privește-i. Citește-șe numele, vezi ce poze au. Aceștia sunt oameni reali, pentru care chiar contează ceea ce le vei spune. Ce vrei să le spui celor 10 mii de oameni?

Dacă vrei să te urăști, ai un motiv bun. Poți să te urăști pentru că nu ai încercat. Să te urăști pentru că niciodată nu ai făcut ceva adevărat în viața ta. Să te urăști pentru că nu îți pasă de oamenii din jurul tău. 

Să te urăști pentru că pierzi timpul urându-te, pentru că în acest timp epuizezi energia care te-ar fi ajutat să faci lumea mai bună. 

via

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Doza de Succes pe Instagram și Telegram.

Primește noile articole pe mail prin intermediul FeedBurner de la Google

Mulțumim!

Editorii noștri au primit o notificare.