Indicatorul care arată că ești mai deștept decât ai fi crezut

Când uiți ceva, acest fapt te poate face să te simți puțin … stupid. Acest lucru este destul de ușor de înțeles. Să presupunem că ai venit la magazin. Te îndrepți spre unul dintre departamente, însă, brusc, ai uitat de ce mergi acolo.  Același lucru se poate spune despre situația în care dintr-o dată uiți complet de ce ai venit într-o cameră în propria ta casă.

S-ar putea să te întrebi de ce se întâmplă acest lucru. Să știi că nu există nici un motiv de panică. Paul Franklin și Blake Richards, oameni de știință de la Universitatea din Toronto, în studiul lor au ajuns la o concluzie foarte interesantă.

Cercetătorii spun că creierul nostru șterge treptat amintiri vechi și folosește spațiul liber pentru altele noi.

Din acest motiv ne este dificil să reproducem cu precizie un eveniment care a avut loc puțin timp în urmă. Însă chiar și așa, acesta nu dispare complet din memorie.

Conform cercetărilor lui Franklin și Richards, o memorie excelentă nu înseamnă că o persoană are un nivel ridicat de inteligență. Întotdeauna ai crezut că o persoană cu o memorie excelentă trebuie doar să fie inteligentă? Îmi pare rău că te-am supărat, dar nu. Într-adevăr, este mult mai util pentru noi să memorăm imaginea generală a ceea ce s-a întâmplat și să uităm toate detaliile neimportante.

Creierul nostru nu trebuie încărcat cu tot felul de lucruri mici, care nu au o importanță. El ar trebui să memoreze acele lucruri care ne vor ajuta să luăm decizii corecte într-o anumită situație „, a explicat Richards într-un interviu pentru CNN.

În sistemul limbic al creierului nostru există un loc numit hippocampus. Sarcina lui este să păstreze amintiri în memoria noastră pe termen lung. În procesul de „înregistrare” a amintirilor, el scapă de toate detaliile neimportante ale unui anumit eveniment. Ca rezultat, ne amintim ce ar putea fi cu adevărat util pentru noi în viitor. Concentrându-ne pe cel mai important lucru, suntem capabili să luăm cele mai raționale decizii.

Creierul nostru șterge amintiri vechi și scrie altele noi și mai importante în spațiul liber, deoarece dacă este supraîncărcat, nu va putea lua deciziile corecte.

În special, va fi dificil pentru creier să aleagă cea mai bună soluție la o problemă dintr-o varietate de alternative disponibile.

Din punctul de vedere al evoluției, este destul de ușor de înțeles de ce oamenii aveau nevoie de o memorie excelentă. Trebuiau să memoreze multe lucruri, pentru că scopul lor era supraviețuirea. Și creierul s-a dezvoltat activ pentru a le oferi o memorie excelentă. În lumea modernă, lucrurile sunt puțin diferite. Progresul tehnologic a pus sub semnul întrebării nevoia de super-memorie.

Cu toate acestea, dacă te confrunți cu pierderi semnificative de memorie sau deseori uiți informații importante, atunci acest lucru este cu siguranță un motiv de îngrijorare. Poate că ai nevoie de sfaturi de specialitate. Dacă uiți unele detalii minore este normal. Creierul funcționează așa cum ar trebui.

Sursa

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Doza de Succes pe Instagram și Telegram.

Primește noile articole pe mail prin intermediul FeedBurner de la Google

Mulțumim!

Editorii noștri au primit o notificare.