Învață să-ți gestionezi eficient banii - #dozadesucces

Învață să-ți gestionezi eficient banii

numbers-money-calculating-calculation

Poți să îți gestionezi banii corect? Sau ei te controlează pe tine? În ziua când primești salariu mergi în magazin și cumperi tot ce îți stă în cale. Iar până la următorul salariu, mănânci pesmeți, pentru că nu ți-a mai rămas nimic în portmoneu. Deci cine pe cine conduce?

În zilele de astăzi suntem obligați să învățăm că conducem automobilele, altfel nu este altă soluție. Este admirabil să conduci o companie, un grup de oameni. Să-ți controlezi furia este la fel de admirabil. Însă modul cum să-ți controlezi banii, rămâne în culise. Dacă nu vei reuși să administrezi corect compania, te vor da afară, incapacitatea de a conduce automobilul te poate costa viața. Însă dacă nu poți să îți gestionezi bugetul, este problema ta.

Foarte mulți oameni asociază expresia „ a gestiona banii” cu milionarii și miliardarii. Pe când în realitate, lucrurile stau cu totul altfel: dacă vei ști să îi „conduci” corect, numărul lor nu va mai conta.

Toți oamenii se tem de hoți, iar pentru asta iau diferite măsuri de securitate, alții dau bani împrumut. Și doar foarte puțini au grijă de modul în care cheltuiesc. Cauza nu este de fapt în modul cum plănuiești cheltuirea lor.

Oamenii trebuie să înțeleagă clar:

  • UNDE vrei să ajungi ( să strângi bani pentru studiile copilului, să investești, etc) sau să înțelegi/stabilești care este strategia ta financiară și să construiești propriile priorități.
  • CUM să faci acest lucru pentru a fi comod.
  • CE trebuie să faci anume pentru a nu „te pierde pe drum”.

Este foarte importantă analiza. Pentru că majoritatea familiilor fac o analiză a bugetului doar de 1-2 ori pe an. Acesta trebuie în permanență „actualizat” și în anumite situații, să-l îmbunătățești. Pentru început ai putea să îl analizezi 1 dată pe săptămână, iar după ce vei intra bine în rol, ai putea să faci această analiză 1-2 ori pe lună.

Sarcina este ca după fiecare cumpărătură să știi sigur câți bani ți-au rămas, nu doar în portmoneu. Nu îți fie frică. Doar în prima perioadă acest lucru ți se pare ciudat și incomod. Atunci când te vei obișnui cu noile reguli, întrebările „săcumpăr-sănucumpăr-ieftin-scump”, vor dispărea de la sine.

Este important să urmărești cheltuielile și veniturile pentru a:

  • controla dacă respectăm strategia propusă și nu avem nevoie de alte schimbări.
  • modifica, dacă vedem că strategia nu mai funcționează.

În așa fel, dacă îți vei controla strategia financiară, vei putea răspunde, fără a gândi prea mult, la ceea ce vrei să faci peste 5-10 ani.

Deci, pentru a deveni propriul consultant financiar trebuie:

  • să stabilești care sunt prioritățile și strategia de gestionare a banilor;
  • să alegi o metodă după care vei acționa;
  • să duci o evidență a veniturilor/cheltuielilor;
  • să analizezi care este starea bugetului tău;
  • după necesitate, să modifici acțiunile în funcție de circumstanțe.

Sursa

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Doza de Succes pe Instagram și Telegram.


Mulțumim!

Editorii noștri au primit o notificare.