Jack Ma: Nu e nevoie să fii inteligent pentru a fi bogat - #dozadesucces

Jack Ma: Nu e nevoie să fii inteligent pentru a fi bogat

Jack Ma este unul dintre cei mai de succes antreprenori din lume. În ciuda începutului foarte mediocru al carierei sale (lucrând la universitate ca profesor de engleză cu un salariu de doar 12 dolari pe lună), Ma a fondat ulterior Alibaba, un gigant chinez de tranzacționare online. El a devenit cel mai bogat om din țara sa.

Care este secretul succesului lui Ma?

Într-un interviu acordat unui interviu la Forumul Economic Internațional, Jack Ma și-a împărtășit experiența cu publicul:

«La început nu am înțeles nimic atât în tehnologie, cât și în management. Dar nu trebuie să știi totul. Trebuie doar să găsiți oameni care vor fi mai inteligenți decât voi. Timp de mulți ani, am căutat întotdeauna astfel de oameni. Iar când ei sunt destui,  trebuie să le faceți așa încât ei să lucreze împreună.».

De fapt, rețeta de succes a lui Jack Ma implică două etape:

1. Angajează oameni care sunt mai deștepți decât tine.

2. Faceți-i să lucreze împreună.

Într-o lume în care majoritatea oamenilor ar prefera să fie mai degrabă lideri decât manageri, filosofia lui Jack Ma poate fi foarte utilă.

Deși dorința de a angaja cel mai bun personal este evidentă, valoarea colaborării nu trebuie subestimată.

Orice echipă aduce diferite puncte de vedere, comportamente și idei cu privire la modul de îndeplinire a sarcinii. Dar problema este că mulți angajați foarte productivi aduc în echipă altceva: ego-ul lor.

Pe baza succeselor lor anterioare, acești indivizi sunt foarte încrezători în ei înșiși, ceea ce îi împiedică să susțină ideile altor persoane. Uneori, membrii unei echipe pot chiar să vadă concurenți în colegii lor, care fac ca scopul comun să eșueze.

Dar un bun manager poate schimba totul. Un astfel de lider cunoaște punctele tari și punctele forte ale tuturor membrilor echipei sale și, prin urmare, este capabil să identifice posibile situații conflictuale pentru a evita apariția lor.

Un manager calificat înțelege că conflictul nu este întotdeauna rău doar dacă nu-l lași să scape de sub control.

Un lider bun obține cele mai bune rezultate din partea angajaților săi, fiind capabil să-i motiveze pe fiecare în mod individual pentru a obține rezultate optime.

De asemenea, știe cum să furnizeze feedback, astfel încât să facă apel la destinatarii săi. Dar, cel mai important, un bun manager poate construi o relație de încredere cu subordonații.

Toate cele scrise mai sus sunt destul de greu de realizat. Acest lucru necesită răbdare și inteligență emoțională. Chiar și așa, ele pot fi obținute.

Important este să nu uitați: dacă vă străduiți pentru un management eficient al echipei, lăsați-vă ego-ul la intrare. Nu vei fi cea mai deșteaptă persoană din cameră și nimeni nu o cere asta de la tine.

Concentrați-vă pe lucrurile care îi ajută pe alții să devină mai inteligenți și apoi folosiți acest lucru pentru a crea lucruri minunate.

Sursa

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Doza de Succes pe Instagram și Telegram.

Primește noile articole pe mail prin intermediul FeedBurner de la Google

Mulțumim!

Editorii noștri au primit o notificare.