Labkovsky: „Câștigătorul nu este cel care este întotdeauna agitat, ci cel care este calm și capabil să se concentreze” - #dozadesucces

Labkovsky: „Câștigătorul nu este cel care este întotdeauna agitat, ci cel care este calm și capabil să se concentreze”

Există oameni care, chiar și după muncă, și în weekend, și în vacanță, în general, sunt întotdeauna într-un fel de stare mobilă. De la ei, obosesc ochii. Ei nu știu cum, de exemplu, doar să se întindă pe plajă, să urmărească orizontul…

Am avut un profesor la universitate, care povestea despre studenta sa absolventă (psihotipul „student excelent”):

– Mi-e frică de ea, nu este leneșă! Ea nu dă pace nici ei înșine, nici mie.

Există oameni care, chiar și după muncă, și în weekend, și în vacanță, în general, sunt întotdeauna într-un fel de stare mobilă. De la ei, obosesc ochii. Ei nu știu cum, de exemplu, doar să se întindă pe plajă, să urmărească orizontul… Nu, ei angajează o barcă pentru a prinde un pește special de adâncime la șase dimineața, departe de țărm, apoi îl prăjește în bucătăria hotelului, spre groaza bucătarului. Și la prânz deja vor vedea un castel sau un deal, sau mormântul celebrului poet. Seara – discotecă.  Cum altfel? Am venit degeaba sau ce? „Timpul ar trebui să fie petrecut cu beneficii” este motto-ul lor. În același timp, nu este clar cum se măsoară beneficiile.

Să spui că primesc plăcere din activitatea lor frenetică? De cele mai multe ori, NU.  Pur și simplu nu se pot opri și consideră că este un mare avantaj. Cum ar fi, sunt o astfel de persoană, sunt implicată doar în afaceri, totul este în afaceri!

În același timp, astfel de oameni, de asemenea, nu dau odihnă nimănui în jur. Mai ales se adresează copiilor (nu neapărat ai lor).

– Dă-te jos de pe canapea, de ce te culci?

– Ai făcut totul? Lecții scrise? Și cele orale?

– Și geanta ți-ai pregătit (sau ce ai în loc de geantă)?

– Atunci fă curat în cameră! Șosete sunt peste tot…

– Poate ar trebui să citești o carte.

– Atunci du-te la o plimbare în aer liber!

Copilul se uită cu frică și, uneori, merge într-adevăr să facă ceva, din punctul de vedere al unui adult, util. Apoi încearcă să se culce din nou. Și apoi se pare că îl poți lăsa în pace, dar nu. Susținătorii unei atitudini active față de viață nu pot sta atunci când copiii „nu fac nimic”. Și din nou sunt conduși undeva sau încep să povestească despre soarta tristă a leneșilor și a măturătorilor de stradă.

Crezi că așa învață copilul să lucreze? Și ascultă reproșurile și înțelege brusc: într-adevăr, ce este că mă culc și cum nu îmi este rușine?

Nu, se gândește el – cât de obosit sunt de toate astea!

Dar aici trebuie să înțelegem că oamenii se comportă în acest fel nu pentru că s-au născut astfel de oameni dăunători, ci pentru că au fost conduși și de părinții lor într-un astfel de mod, iar când părinții părinților lor erau copii, cei mai în vârstă au spus ceva și mai rău.

De exemplu:

– Uite, are vacanță! Nu am avut niciodată timp liber! Lucrăm de la 11 ani. Ne trezeam în zori pentru a hrăni puii, apoi la grajd și pe câmp… Așa că am crescut puternici, muncitori…

De asemenea, puneau întrebări retorice:

– Cum se face că o persoană nu are nici o treabă?

– Sau crezi că cineva va face ceva pentru tine în viață?

Nu e de mirare, și sa întâmplat istoric că activitatea convulsivă constantă este considerată normă, un semn bun și este puternic aprobată de societate.

Dar viața s-a schimbat, s-a reconstruit. Și acum ideea nu este că strămoșii noștri, strămoșii strămoșilor noștri și strămoșii strămoșilor lor au lucrat neobosit pentru mâncare și nu putem rămâne în urmă. Problema este că mulți dintre noi avem ANXIETATE. Aceasta este mare și adesea inexplicabilă.

Oamenii fac o agitație fără o nevoie aparentă și rezultă doar pentru a ascunde această anxietate. Li se pare că, dacă se opresc, se va întâmpla ceva, se va rata ceva, o catastrofă și sfârșitul lumii. De fapt, desigur, nimic de acest fel nu se va întâmpla și ei înțeleg cu capul, dar capul lor nu poate face nimic aici.

Incapabili să facă față diferitelor tipuri de îngrijorări și incapabili să rămână unu-la-unu cu ei, „nerăbdătorii” încearcă să dea sens absolut oricăreia dintre acțiunile lor. Și dacă fac ceva, atunci doar – cu un scop.

Plimbare, pur și simplu să faci o plimbare, să mergi din plăcere – niciodată, cu excepția poate pentru a face cumpărături sau pentru a arunca gunoiul, pentru a cumpăra pâine sau pentru a trăi o viață culturală – mergi la cinematograf sau la teatru.

Și din nou întrebarea: și atingându-și obiectivele, mici și mari,  acești oameni primesc plăcere? Din nou, nu. Anxietatea nu dispare atât de ușor, trebuie să meargă mai departe. Și fuga este doar un simptom și o consecință a incapacității de a te bucura de viață. Oamenii anxioși nu doresc de obicei să audă că plăcerea în sine poate fi scopul.

Oameni, permiteți-vă să fiți leneși! Nu e jenant, nu e dăunător, și nimeni nu te va certa pentru teme neterminate, sunteți adulți. Ieșiți din stilul de viață de modă veche „apucați-vă bagajele, stația pleacă”. Lăudați-vă nu pentru munca voastră grea, ci pentru armonia cu voi înșivă.

Și vă rog să-i oferiți copilului aceste două ore pe zi, despre care vorbesc la fiecare prelegere despre copii. Pentru dezvoltarea normală a psihicului și a creierului, copilul ar trebui să aibă timp liber, destul de liber. Neapărat.

Ca psiholog, încă o dată repet: câștigătorul nu este cel care este întotdeauna îngrijorat și agitat, ci cel care este calm, încrezător și știe să se concentreze la momentul potrivit.

Învață să stai, să te culci și să nu-ți faci griji pentru nimic, să nu gândești, să nu suferi, să nu planifici, să nu conduci dialoguri și monologuri nesfârșite cu agresorii, să nu te uiți la televizor sau la un serial TV pe un computer, să nu treci printr-o revistă. Pentru a realiza multe lucruri în această viață, este necesar mai întâi să faci nimic. Intră într-o stare de a nu face nimic, prinde-o și urmeaz-o…  Dacă nu poți face față anxietății, căută ajutorul specialiștilor – psiholog, psihoterapeut, psihiatru. Viața merită.

Înțelege, numele tău de familie nu este Stakhanov și nu trebuie să stabilești un plan de cinci ani în trei ani. Ar trebui să trăiești și să trăiești cu plăcere cât mai mult posibil.

Mihail Labkovsky

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Doza de Succes pe Instagram și Telegram.

Primește noile articole pe mail prin intermediul FeedBurner de la Google

Mulțumim!

Editorii noștri au primit o notificare.