Lasă-ți copilul în pace. Dă-i voie să respire!

hands-purple-child-holding

Toți părinții vor ca copii lor să crească muzicieni vestiți, savanți sau oameni de afaceri de succes. Pentru asta depun foarte mult efort, transformând viața copiilor într-un cerc de lecții de meditații, ore facultative, cercuri sportive sau artistice, etc. Poate ar fi cazul să-ți lași copilul în pace?

Bill Gates, Steve Jobs, Max Levchin, Elon Reeve Musk, Mark Zuckerberg și alți zeci de inventatori și ingineri cunoscuți  au avut și în copilărie și în adolescență destul timp liber pentru a se descoperi pe sine. Și îți voi prezenta încă câteva motive pentru care ar trebui să îți lași copilul să mai respire singur.

Descoperirea Eului

Toți oamenii care în copilărie au petrecut mai mult timp în singurătate, au avut destul timp pentru a se studia pe sine și capacitățile lor, să viseze, să gândească și să se personalizeze. Se spune că decisivă în viața unui om este atitudinea pe care el o are față de sine și față de lumea din jurul său, dar nu lucrurile care se petrec în jurul său. Dacă nu ai reușit să înțelegi ce se petrece de fapt cu tine, atunci nu ai să reușești să înțelegi ce se petrece cu lumea din jurul tău.

Cititul

Deja nu mai cred că este nevoie să conving pe cineva despre beneficiile cititului. Acesta este probabil cel mai bun obicei pe care trebuie să îl transmiți copilului tău. Însă cititul are nevoie de timp liber. Dacă încerci să ocupi fiecare secundă liberă a copilului tău cu o activitate „benefică”, atunci cărțile cu siguranță vor merge pe planul doi.

Imaginație

Fiecare copil, care rămâne fără prea multe activități, îi va fi trist în primele zile, însă mai apoi își va pune în funcțiune imaginația și va găsi cu ce să își ocupe timpul liber. Camera sa sau curtea casei se vor transforma într-o altă planetă. Aici el va fi un călător care va descoperi ceea ce se află în jurul său. Sau va fi un spion, gata să afle toate secretele. Da, s-ar putea să nu poată pasa corect mingea sau să fie căpitanul echipei de fotbal, însă cu siguranță imaginația lui va fi dezvoltată.

Activități artistice

Poate împreună cu prietenii să deseneze? Să scrie poezii, să facă un scenariu al unui film sau să facă o sculptură?

Da, poate. Însă cei mai mulți dintre oameni preferă să aibă asemenea activități în singurătate. Activitățile care cer creativitate nu au nevoie de gălăgie și priviri străine, ele au nevoie de concentrare și liniște. Omul care nu cunoaște și nu iubește singurătatea are puține șanse să devină creator.

Libertatea de la presiunea socială

În orice colectiv, dar în special cel de la școală, care are o ierarhie bine stabilită, fiecare persoană se luptă pentru locul său. Ierarhia în cazul claselor se păstrează cu rigurozitate, iar pentru a atinge un nivel înalt în ea, copilul trebuie să înceteze să mai fie el însuși și să învețe să joace după reguli. Da, este un obicei important pentru viață, însă uneori presiunea socială nu favorizează dezvoltarea copilului, ci îl distruge. Lasă-i timp pentru a fi el însuși.

În ultimele decenii a apărut o tendință proastă de a crede că să rămâi în singurătate reprezintă un pericol pentru copii și adolescenți. Un copil bun este acela care mereu este ocupat cu ceva și de regulă, sub conducerea unui adult.

Fiecare părinte consideră că este obligațiunea lui de a petrece cât mai mult timp cu copilul său, distrându-l, dezvoltându-l, etc. Iar dacă aceste lucruri nu le reușește, atunci părinții apelează la specialiști, la profesori, meditatori, etc. Și chiar și atunci când copilul rămâne singur, el oricum rămâne controlat prin intermediul relațiilor de socializare, apelurilor telefonice și a mesajelor…

Ei, voi ce faceți? Lăsați-l în pace!

Sursa

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Doza de Succes pe Instagram și Telegram.

Primește noile articole pe mail prin intermediul FeedBurner de la Google

Mulțumim!

Editorii noștri au primit o notificare.