Marcus Aurelius: „Problema este că, fără a risca, riscăm de o sută de ori mai mult”

Cele mai marcante 15 citate ale lui Marcus Aurelius, filosoful și împăratul roman.

Personalități ca Mark Aurelius nu au fost în istoria civilizației umane și, probabil, nu sunt încă prevăzute. O declarație îndrăzneață? Probabil. Dar nu este în niciun caz nefondată.

Atât în trecut, cât și în prezent, sistemul politic în numeroasele sale variații și, în general, ordinea mondială nu este pur și simplu adaptată la apariția unui astfel de conducător ca Marcus Aurelius Antonin.

Cine a fost el? Un suveran? Filosof? Comandant? Un cetățean al Romei?  Să punem o altă întrebare, mai puțin evidentă: cine nu a fost Marcus Aurelius? În primul rând, nu era un conducător ideal. Pentru că el a fost întotdeauna credincios principiilor filozofiei sale.  Iar conducătorul ideal nu doar că trebuie – el este obligat – să facă compromisuri, adică să renunțe la principii. Mark Aurelius a reușit să trăiască și să conducă într-un mod diferit…

Pe tron ​​erau mulți filosofi. Și mai mult – lideri militari. De asemenea, au condus și cei care sincer, și nu pentru că ar trebui, i-au iubit pe oameni, de la ultimul cerșetor până la cel mai bogat și mai nobil. Puteți găsi chiar și exemple din istorie ale celor care au fost atât un filozof, cât și un comandant și un personaj iubit de popor, în general, „tatăl Patriei”. Dar nu au existat cei care, întotdeauna, în toate circumstanțele, au mărturisit pe deplin angajamentele asumate ale filozofului și omului. Cu Excepția Lui Mark Aurelius.

El a declarat aceste obligații pe scurt și clar din „Gândurile” sale: „Nu trăi așa, ca și cum ai mai avea încă zece mii de ani de trăit. Momentul se apropie. Atâta timp cât trăiești cât ai ocazia, încearcă să fii bun… Și fă-ți fiecare treabă ca și cum ar fi ultimul lucru din viața ta.

Se spune că un lucru uimitor s-a întâmplat la ceremonia de adio cu împăratul decedat. Participanții la procesiunea de doliu au plâns și au jelit, dar dintr-o dată lacrimile au încetat să mai curgă, tristețea dispăruse, fețele s-au luminat. Ce s-a întâmplat?

S-a întâmplat ceea că oamenii și-au dat seama: că nu are niciun sens să-l plângi pe împărat, pentru că cerul ni l-a dat doar temporar pe pământ și acum s-a întors la locul de unde a venit – la locuința veșnică …

Marcus Aurelius – împărat roman, filosof, reprezentant al stoicismului târziu, adept al Epictetus. Ultimul dintre cei cinci împărați buni.

Marcus Aurelius a lăsat note filozofice, care sunt de obicei atribuite numelui general „Reflecții asupra sa”. Am adunat 15 dintre cele mai marcante citate din cărțile sale:

 1. Dacă nu poți schimba circumstanțele, schimbă-ți atitudinea față de acestea.
 2. Oriunde poți trăi, poți trăi bine.
 3. Omul nu trebuie să se teamă de moarte, trebuie să se teamă să nu înceapă să trăiască niciodată.
 4. Fiecare costă cât trebuie.
 5. Trăiește ca și cum ar trebui să-ți iei rămas bun de la viață acum, ca și cum timpul rămas pentru tine este un cadou neașteptat.
 6. Adevărata valoare a unei persoane este măsurată în lucrurile la care aspiră!
 7. Gândurile tale devin viața ta.
 8. Cea mai josnică formă de lașitate este autocompătimirea.
 9. Visează la mai mult: doar visele mari pot atinge sufletele oamenilor.
 10. Pentru o viață fericită, ai nevoie de foarte de puțin. Este vorba despre omul însuși, despre modul în care gândește.
 11. Omul trăiește doar în acest moment. Orice altceva sau a trecut deja, sau nu se știe dacă va fi.
 12. Moartea ne zâmbește fiecăruia dintre noi. Nu putem decât să-i zâmbim.
 13. Trebuie să-mi spun în fiecare dimineață: astăzi mă așteaptă o întâlnire cu un prost, un nerușinat, un nepoliticos, un escroc.
 14. Nedreptatea nu este întotdeauna legată de nicio acțiune; de multe ori constă tocmai din inacțiune.
 15. Ciudat! Omul este indignat de răul care vine din exterior, de la alții, de ceea ce nu poate elimina, și nu se luptă cu propriul său rău personal, care este în puterea lui.

 

Sursa

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Doza de Succes pe Instagram și Telegram.

Primește noile articole pe mail prin intermediul FeedBurner de la Google

Mulțumim!

Editorii noștri au primit o notificare.