Mentalitatea victimei: cum să devii mai puternic folosind conștiința de sine

Viața nu este corectă sau nedreaptă, este doar haotică. Aceasta este natura universului nostru…

Este foarte dificil pentru o persoană să accepte faptul că poate avea mentalitatea unei victime. Să recunoști înseamnă să accepți obiceiul de a-ți dori și de a da vina în mod constant pe toți cei din jurul tău.  Și nu e ușor de făcut acest lucru, iar să-l înțelegem este și mai greu. Dar fiecare prieten de-al meu care a îndrăznit să treacă de la perceperea sa ca victimă la conștiința de sine a beneficiat doar din asta, devenind o persoană mai fericită și mai echilibrată.

Victimele nu se nasc, ele devin. De regulă, educația face ca o persoană să devină victimă. Dacă oamenii din jurul său îi repetă constant că nu are nicio putere și vede prin exemplul părinților că viața este nedreaptă și că nu este vina lor, atunci sentimentul de a fi victimă este transferat pur și simplu copilului.

Acceptarea acestui tip de viziune asupra lumii poate provoca un mare rău unei persoane. Astfel, un tânăr cu mentalitate de victimă se transformă în cele din urmă într-un adult care nu-și vede rolul în propria nenorocire, evenimente dramatice sau obținerea unei anumite experiențe de viață. Lipsa de responsabilitate duce în cele din urmă la un decalaj dinamic între gândirea rațională și redarea unei căutări hiperactive a vinovaților.

Semne ale mentalității victimei

  1. Sentimentul că ești asuprit, că viața este nedreaptă, sau că ești maltratat fără nici un motiv aparent.
  2. Lipsa de putere de a schimba ceva, chiar dacă astfel de schimbări par logice pentru alții.
  3. Furie nepotrivită îndreptată către familie sau prieteni care „nu înțeleg” sau „nu fac niciodată ceva”.
  4. Un sentiment de izolare, neînțelegere, alienare, evitare, trădare de către o persoană dragă sau a lumii întregi.
  5. Eșecul de a-ți asuma responsabilitatea pentru viața ta.

Prima jumătate a vieții mele, am fost un maestru al manipulării, un creator de povești grandioase, un alergător pe distanțe lungi, am evitat perfect adevărul și responsabilitatea și am fost victima celei mai înalte ordini.

Și acum vreau să vă împărtășesc ceea ce știu despre trezirea conștiinței de sine dintr-un motiv simplu: am fost și sunt acolo unde vă aflați acum. Îi învățăm pe alții ceea ce ne-am învățat pe noi înșine și mi-a luat cea mai bună parte din viață din cei 40 de ani ai mei pentru a înțelege cu adevărat ce este adevărata conștiință de sine și responsabilitate.

Sunt încă o persoană obișnuită, ca și înainte. Cu toate acestea, acum știu că umanitatea și slaba mea înțelegere a lumii au fost întotdeauna cauza concluziilor pripite, a acțiunilor nechibzuite și a arbitrarului ego-ului meu, de aceea m-am obligat să mă opresc și să mă gândesc în fiecare zi înainte de a spune sau de a face orice pentru a învăța să înțeleg mai bine situația, oamenii și pe mine însumi. Analizez participarea mea la ceea ce se întâmplă și sunt responsabil pentru tot ceea ce am spus sau am făcut, intenționat sau accidental.

Cele mai simple moduri de a vă extinde conștiința de sine

1. Gata cu frazele de genul „Sunt împotriva lor”. Începe să te uiți la alții ca fiind egali, la fel de demni de dragoste și o relație bună, capabili să facă greșeli, să greșească și să strice totul. Suntem cu toții ființe umane, cu toții venim în această lume în mod egal și suntem la fel de responsabili pentru noi înșine.

2. Începe să faci mici schimbări în viața ta pentru a trezi un sentiment de putere. Fă lucruri care necesită responsabilitate.  Luptă-te mai întâi cu mici temeri pentru a-ți dovedi că ești capabil de asta și apoi crede că este real.

3. Explorează sentimentele tale – pentru a înțelege ce simți și de ce. Aceasta este nașterea conștiinței de sine – cel mai mare cadou pe care nu-l poți prezenta decât ca o ființă rațională.

Conștientizarea motivului pentru care simțim ceea ce simțim, ce a determinat apariția acestor sentimente în copilărie, de ce modul în care acționăm aduce rezultate relevante. Aceasta ne dă puterea să ieșim din zona noastră de confort și să devenim ceva mai mare decât am crezut.

4. Trebuie să înțelegi că a suferi din când în când, a te simți folosit, insultat, trădat și abandonat este normal. Nu este normal să stai în aceste sentimente sau să te așezi într-un scaun și să trăiești așa. La fel, nu este normal să lași maltratarea să pătrundă în viața ta, deoarece ai întâlnit-o deja. Nu ar fi logic să presupunem că toți oamenii din lumea asta te vor răni.

5. Scapă de nevoia de a da vina pe cineva sau ceva în orice situație. Acuzațiile nu au nici un sens. În schimb, concentrează-te pe acțiunile, sentimentele tale și lucrează la realizarea că ești om. Este normal să faci greșeli, dar numai atâta timp cât înveți din greșelile tale și mergi mai departe.

Prin conștiința de sine descoperim capacitatea de a face greșeli în viață fără să ne simțim vinovați, nevoia de a fugi, de a găsi un alibi sau de a căuta vinovații atunci când ni se întâmplă ceva „rău”.

Viața nu este corectă sau nedreaptă, este doar haotică. Aceasta este natura universului nostru. Și acest univers răspunde în mod constant sentimentelor noastre radiate de noi sub formă de vibrații. Dacă trimiți vibrațiile victimei, acesta îți va trimite și mai multă suferință.

De aceea trebuie doar să începi să înveți și să experimentezi cu propriile vibrații care vorbesc despre responsabilitatea ta pentru tine, astfel încât universul să-și poată adapta răspunsul la mesajul tău.

Când îți schimbi sentimentele și comportamentul, universul se schimbă ca răspuns, și apoi realitatea ta se schimbă. Aceasta este natura vieții între extremele galaxiei noastre. Deci, încearcă să faci același serviciu pentru tine însuți și în același timp pentru întreaga planetă (pentru că fericirea ta trimite valuri de fericire pe Pământ):

  • Cunoaște-te la un nivel mai profund.
  • Fii sincer cu tine însuți despre cine ești și ceea ce simți. Și acceptă-te pe tine însuți.
  • Înțelege că Universul te iubește la fel de mult precum te iubești tu pe tine însuți – ia-ți responsabilitatea pentru a spori această iubire, începând să te iubești și mai mult.
  • Scapă de atașamentul față de dramatism, extreme și milă față de tine. Cea mai bună atenție pe care o poți obține este atitudinea ta pozitivă și onestă față de tine însuți.

Să ai multă putere pentru tine și independență în fiecare moment al vieții tale!

 

Sursa

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Doza de Succes pe Instagram și Telegram.

Primește noile articole pe mail prin intermediul FeedBurner de la Google

Mulțumim!

Editorii noștri au primit o notificare.