Metode eficiente de sporire a creativității echipei tale

Dacă încercat vreodată să îți determini colegii să găsească soluții creative pentru anumite probleme, înseamnă că știi cât de greu este să obții rezultate într-o activitate atât de dificilă. În cel mai bun caz – e o situație hazlie și fără sens, în cel mai rău caz – plictisitoare și distructivă. Oamenii trec prin stări extreme și nu reușești să obții nicio idee de valoare de la echipa ta. Îți voi prezenta în continuare câteva exerciții, care te vor ajuta să sporești creativitatea echipei tale, dar și încrederea în forțele proprii.

Încurajează gândirea creativă

Gândirea creativă joacă un rol important în crearea inovațiilor. Companiile care încurajează acest tip de gândire se dezvoltă, altele – falimentează.

Atunci când managerii se concentrează exclusiv asupra productivității, ei stabilesc sarcini dure și altfel le distrug spiritul creativ. Din această cauză este foarte importantă să încurajezi gândirea creativă.

Mulți cercetători și psihologi sunt de părere că dacă o persoană consideră că este creativă, ea va deveni așa. Din acest motiv trebuie să faci tot posibilul pentru a-ți spori încrederea în sine.

Exerciții pentru creativitate

Pune în aplicare următoarele exerciții: ele vor dezvolta potențialul companiei și vor permite oamenilor să găsească soluții creative și efective pentru problemele dificile. Totodată, acest lucru va permite instalarea unei atmosfere prietenoasă în echipă.

Exercițiul 1: Brainstorming

Niciun articol despre creativitate nu poate fi scris fără acest exercițiu clasic.

Utilizare: Adună-ți echipa, prezintă-le problema și roagă-i să identifice soluții. Practică acest exercițiu ori de câte ori vei avea nevoie de idei noi. Cea mai bună o vei alege mai târziu.

Oameni și resurse:

 • Cel care va nota ideile;
 • Asistentul;
 • Stickere.

Timp: de obicei 20 de minute.

Instrucțiuni:

 1. Concentrați-vă asupra volumului.
 2. Ignoră critica.
 3. Acceptă ideile neobișnuite.
 4. Uniți ideile și completați-le.

Exercițiul 2: Dezbateri

Profesorul în psihologie Charlan Nemeth a lansat o provocare renumitului brainstorming. Cercetările lui au demonstrat că lipsa criticii nu poate fi productivă. El propune discuții libere, polemici și discuții ale neajunsurilor ideilor propuse.

Utilizare: exercițiul va ajuta membrii echipei să-și dezvolte ideile prin intermediul dezbaterilor. O poziție deschisă și critică va permite să înlăturați barierele.

Oameni și resurse:

 • Cel care notează ideile;
 • Asistent.

Timp: aproximativ 20 de minute.

Instrucțiuni:

 1. Prezintă echipei problema cu care vă confruntați.
 2. Lasă-i să-și prezinte părerile și să genereze idei.
 3. Încurajează oamenii să spună tot ceea ce le trece prin cap.
 4. Încurajează dezbaterile și analizele oricărei idei.

Probabil acest exercițiu va fi mai efectiv, dacă îl veți realiza imediat după brainstorming. De la început veți oferi o mulțime de idei, iar apoi le vei analiza critic și veți începe discuții.

Exercițiul 3: Rolestorming

În acest exercițiu oamenii încearcă pe pielea lor diferite roluri. Acest lucru funcționează, pentru că de regulă persoanele nu pot să iasă din anumite limite de gândire și să creeze ceva nou. O asemenea strategie te va ajuta să cercetezi problema din mai multe unghiuri și să identifici o soluție neașteptată.

Utilizare:  alege câteva personaje – de la artistice la istorice. Sunt binevenite cele mai diferite caractere.

Oameni și resurse:

 • O echipă mare sau mai multe mici;
 • Pe o foaie de hârtie se scriu numele personajelor;
 • O foaie pentru notițe.

Timp: aproximativ 15-20 de minute.

Instrucțiun:

 1. Roagă primul membru al echipei să ia o foaie de pe masă.
 2. Asigură-te că el cunoaște personajul.
 3. După ce fiecare și-a primit rolul, spune-le tututor să se comporte și să vorbească corespunzător. Au câteva minute la dispoziție pentru a se pregăti.
 4. După ce timpul a expirat, discută cu echipa ce idei noi au.

Realizând aceste exerciții nu trebuie să disperi dacă nu ce găsi soluții imediat. Gândirea creativă este un obicei care necesită multă răbdare și timp.

Sursa

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Doza de Succes pe Instagram și Telegram.

Primește noile articole pe mail prin intermediul FeedBurner de la Google

Mulțumim!

Editorii noștri au primit o notificare.