Metode incredibile care te vor ajuta să sporești încrederea în sine

Te numeri printre persoanele care au mâinile transpirate doar de la gândul că vor trebui să țină un discurs în fața colegilor? Doar te gândești la o greșeală și această frică se răspândește incredibil de repede în corpul tău? te simți incomod în practic toate situațiile sociale?

Nu te îngrijora și nu îți fie frică. Nu ești singurul. Fiecare dintre noi am fost în locul tău într-o anumită perioadă din viața noastră. Mai mult decât atât, studiile au demonstrat că aproape 85% din numărul populației suferă de ceea ce a numit faimosul psiholog Joe Rubino – „deficit de încredere în sine”.

Din fericire, pentru a rezolva această problemă nu ai nevoie de tratament costisitor și de durată. Pentru că există foarte multe metode simple și eficiente, pe care le poți utiliza în fiecare zi și care nemijlocit te vor ajuta să-ți sporești încrederea în sine și să îți faci viața mai frumoasă.

Laudă-te! Laudă-te mai des și mai mult! Laudă-te în fiecare zi! 

Nu mă îndoiesc că mulți dintre noi au răs la glumele din «Saturday Night Live», la care a participat un guru imaginar al autoperfecțiunii pe nume Stuart Smalley. Fraza lui de aur, pe care el o repetă de nenumărate ori în fața oglinzii: „Eu sunt foarte bun, sunt foarte deștept și, drăcie, oamenii mă adoră!”.

În realitate însă, această frază este mai mult decât o frază comică într-o emisiune de umor. Cercetătorii au demonstrat că gândirea pozitivă față de sine și viața noastră, influențează biochimia din creierul nostru și influențează procesul de secreție a substanțelor care îmbunătățesc starea de spirit.

Prin urmare, dacă brusc înțelegi că neîncrederea în sine pune stăpânire pe sine și nu știi cum să te aperi, ia un pix, un carnet și scrie o listă a calităților pozitive pe care pe posezi. Acest lucru te va ajuta ca în orice moment să îți ridici nota ce ți-o acorzi ție.

Mișcă-te mai mult

Exerciții fizice sunt o metodă excelentă de a crește încrederea în sine. Nu contează ce fel de exerciții. Fie că înoți, cari greutăți sau alergi, orice activitate fizică te va ajuta să arăți mai bine, să te simți mai bine și să fii mai puternic.

Oricare dintre aceste schimbări sunt capabile să-ți sporească încrederea în sine. Însă asta nu e tot – cercetătorii susțin că activitatea fizică este capabilă să micșoreze nivelul de stres din organismul nostru, datorită micșorării nivelului de cortizol.

Încearcă ceva nou

O metodă excelentă de-ți spori încrederea în sine este să încerci ceva nou, ceva ce nu ai făcut niciodată. Să nu îți fie frică de necunoscut.

Ce să faci – tu alegi. Intră într-un club de interese. Studiază o nouă profesie. Învață să cânți la chitară. Și fii sigur: odată ce vei începe ceva nou, și vei reuși, încrederea în tine va atinge culmi. Chiar dacă nu vei reuși să obții abilități noi din prima tentativă, oricum îți da aduce o doză de încredere – pentru că vei ști că ai încercat și vei continua până vei înfrânge frica de a eșua.

Da, să ieși din zona de confort poate fi înfiorător și greu, însă cât de minunat este acest pas când hotarele lumii tale vor crește.

Vizualizează ceea ce îți dorești să devii 

Este clar că nu e ușor să treci peste anii în care te-ai autodistrus, având în vedere că creierul tău a adaptat idea că nu ești capabil de nimic. Totuși, cercetătorii susțin că exercițiile de vizualizare – sunt o metodă excelentă de a trece peste acest negativism și totodată să sporești încrederea în sine. Aceste exerciții pot fi făcute în fiecare zi.

Procesul de vizualizare poate înlocui gândurile negative cu altele pozitive. Începe de la crearea unei liste mici, în care vei descrie clar ce îți dorești să devii și de ce ai nevoie pentru asta. Memorând acele trăsături ale caracterului, capacități și scopuri, închide ochii și imaginează-te pe tine – așa ca și cum te privești dintr-o parte. Iar apoi schimbă-ți încet imaginea cu personajul pe care l-ai creat în mintea ta pentru ca el să corespundă trăsăturilor pe care tu le-ai scris pe foaie. Scopul vizualizării poate fi orice – de la dorința de a deveni mai popular și mai deschis la obținerea poziției pe care ți-o dorești în cadrul companiei la care lucrezi.

În curând vizualizarea va deveni o chestie atât de comună pentru tine, încât se va transforma în actualizare care, la rândul ei, te va ajuta să îți sporești încrederea în sine. 

Înconjoară-te cu oameni pozitivi

Dacă în gașca ta ai prieteni negativi, colegi sau chiar membri ai familiei care permanent te critică cu și fără motiv, încearcă să petreci cât mai puțin timp posibil în compania lor.

Fă din asta o regulă pentru tine – petrece mai mult timp cu oamenii care te fac să te simți mai bun și care te susțin în momentele dificile.

Bazează-te mai mult pe relațiile personale cu oamenii pozitivi și care te ajută să atingi culmi, dar nu cu oamenii care îți taie aripile. 

Recunoaște-ți meritele

Uneori, să lași negativismul să te atragă în capcana sa nu este simplu, ci foarte simplu. Din fericire, poți să îi ții piept, pentru că fiecare dintre noi avem reușite mai mici sau mai mari, care ne fac să fim mândri de noi.

Scrie câteva dintre acestea într-un carnet și poartă-l cu tine, pentru ca el să fie întotdeauna la îndemână de fiecare dată când îți va fi frică și te vei simți neliniștit. Citind din el în fiecare situație de acest gen, vei simți imediat cum energia pune stăpânire pe tine și că, de fapt, poți să faci mai multe decât ți-ai fi imaginat. 

Fii grijuliu cu tine

Bunăstarea ta întotdeauna trebuie să fie pe primul loc. Iar acest lucru înseamnă că tu trebuie întotdeauna să ai grijă să te alimentezi sănătos, să dormi bine și să ai timp destul pentru a face ceea ce îți aduce satisfacție.

Pentru a trăi o viață fericită și echilibrată, trebuie să nu uiți niciodată de tine și de necesitățile tale – doar asta poate spori încrederea în forțele proprii. 

Ești destul de puternic – întotdeauna! 

Aceste sfaturi îți vor oferi destul încredere pentru a reuși să îți faci viața mai frumoasă. Atunci când vei simți că ești negativ, amintește-ți de sfaturile din acest articol, respiră adânc și zâmbește – alungă norii negri din viața ta.

Sursa

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Doza de Succes pe Instagram și Telegram.

Primește noile articole pe mail prin intermediul FeedBurner de la Google

Mulțumim!

Editorii noștri au primit o notificare.