Motivație pozitivă sau negativă: care din acestea funcționează mai bine

Știi foarte bine că găsirea motivației pentru a începe să faci ceva poate fi destul de dificilă. Însă, este și mai greu să o păstrezi în tine în fiecare zi, fără a renunța, fără a te supăra de lucrurile mici căci dacă acestea sunt prea multe, te pot deranja. Motivația este întotdeauna definită ca o dorință de a face ceva. Nu poți contrazice asta. Dar unele fire de motivație, dacă te gândești la aceasta, își au rădăcinile în motive umane, care, la rândul lor, pot fi împărțite în pozitive și negative. Pentru unii, cea mai bună motivație va fi un morcov agățat undeva departe, pe care cu siguranță trebuie să-l mănânce, iar pentru alții, o bâtă care poate lovi pe spate foarte dureros dacă nu începi să faci ceva cu asta. Și, după cum vezi, ambele tipuri fac ca oamenii să avanseze. Dar apoi apare întrebarea: Care dintre acestea este mai bună? Care este motivația de care ar trebuie să ne ghidăm – pozitivă sau negativă? Haide-ți să clarificăm lucrurile.

Motivația pozitivă

Să începem cu motivația pozitivă și să încercăm să înțelegem mai bine despre ce este vorba. Aceasta se află ferm în motivele noastre interioare, pe care domnul Maslow le-a derivat și în piramida sa de necesități. Pe scurt, motivația pozitivă începe acolo unde se naște dorința unei persoane pentru o plăcere viitoare. Acționezi mai activ dacă îți dai seama că rezultatele încercărilor tale de a face ceva au un efect pozitiv asupra unei necesități. Dar nu funcționează doar așa. Poți recrea motivația pozitivă în mod artificial. De exemplu, uneori este suficient să crezi că mulți bani te pot face mai independent sau că un rang înalt îți va permite să obții recunoaștere profesională. Pentru a nu rata acest tip de motivație, de multe ori este suficient să-ți reamintești bunătățile pe care viața ți le oferă înainte să-ți atingi obiectivul. În plus, te pot ajuta micile cadouri pe care ți le faci singur. De exemplu, te motivezi că vei lucra din greu toată săptămâna, dar vei petrece weekendul la club, vei sta la bar, vei merge în natură și așa mai departe. Te lăsăm să alegi singur ceea ce te atrage cel mai mult. În general, motivația pozitivă funcționează după acest principiu. Acum să discutăm despre exact opusul său.

Motivația negativă

Deci, după cum ai înțeles deja, motivația negativă este aproape întotdeauna construită numai pe negativ. Principalele metode ale acestui tip de motivație sunt pedeapsa și frica. Cum funcționează? De exemplu, o persoană decide să renunțe la fumat atunci când un prieten apropiat sau o rudă moare din cauza țigărilor. Dar nu privi motivația negativă într-o lumină prea negativă, pornind de la frica morții. Dacă toată lumea s-ar gândi doar la asta, ar fi puțin probabil să existe atât de multe lucruri bune în lume. Așadar, motivația negativă te poate ajuta să îți faci treaba mai bine, bazată pe teama ta de a o pierde. Te poate ajuta să devii mai responsabil, de exemplu, să plătești la timp pentru serviciile comunale, dacă nu vrei să rămâi fără electricitate sau să câștigi o amendă. Alte exemple ale acestui tip de motivație pot fi criticile din partea prietenilor, desigur obiective, datorită cărora data viitoare vei face față sarcinii mult mai bine decât până acum. Un alt reprezentant al tipului de oameni care tind să procedeze de la negativ- este fan al termenilor limită. Poți să depui efort toată săptămâna și apoi să faci totul în ultimul moment. Acest lucru nu este rău dacă știi să funcționezi astfel și poți finaliza sarcina la un nivel înalt. Dar dacă ești doar un fan al amânării, nu e bine.

Ce să alegi?

După cum te-ai convins deja, fiecare tip de motivație are avantajele sale incontestabile. Acum să vorbim puțin despre dezavantajele care nu  sunt întotdeauna evidente. Cu o motivație pozitivă, există întotdeauna ceva care te face să te îndrepți spre obiectiv. De regulă, acesta este fie obiectivul în sine, fie cel promis după atingerea acestuia. Cu toate acestea, merită să ne gândim puțin la faptul că, uneori, o persoană devine prea obsedată de împlinirea viselor sale, ceea ce nu poate afecta foarte bine metodele care vizează executarea acestora. Aceasta este o opțiune. Cealaltă opțiune sunt așteptările prea exagerate care sunt stabilite de o motivație pozitivă. Apoi poți fi foarte supărat. Dar acest lucru nu înseamnă că trebuie să aruncăm imediat acest tip deoparte, predându-ne motivației negative. Aceasta de asemenea, are propriile deficiențe. De exemplu, poate provoca mai multe daune sănătății tale mintale dacă nu ești pregătit. În plus, dacă cu o motivație pozitivă, obiectivul viitor este prea clar vizibil, atunci cu cea negativă, poate părea uneori prea plictisitor și nu suficient de atrăgător pe fundalul pedepsei viitoare și fricii de consecințe. Dacă o folosiți prea des, motivația poate dispărea. De aceea, se recomandă combinarea acestor două tipuri pentru a te menține mai bine în echilibru. Nu uita de consecințele negative în caz de eșec, dar nu ar trebui să te lași purtat de acestea. Mai bine gândește-te la plăcerea care te așteaptă la final. Amintește-ți că puterea e în combinație.

Sursa

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Doza de Succes pe Instagram și Telegram.

Primește noile articole pe mail prin intermediul FeedBurner de la Google

Mulțumim!

Editorii noștri au primit o notificare.