Neurologii explica modul în care recunoștința schimbă creierul, făcându-ne mai fericiți

A fi fericit este simplu!

Auzim adesea ce efect minunat poate avea un obicei de mulțumire asupra vieții noastre. Ne antrenăm creierul să gândească mai pozitiv și, în general, să devină mai fericit. Știai că recunoștința schimbă literalmente structura creierului uman?

Oamenii de știință de la Universitatea California din Los Angeles au stabilit: obiceiul de a exprima recunoștința duce la modificări ale structurii creierului, stimulează activitatea materiei cenușii, face persoana mai fericită și are un efect pozitiv asupra sănătății generale.

Sentimentul de fericire afectează starea sistemului nervos. Te simți mai relaxat. Mai puțin supus influenței de stimuli externi, pierzi dorința de a contrazice pe cineva. Obiceiul de a mulțumi este cel mai eficient mod de a genera sentimente asociate cu fericirea.

Cercetare și rezultate

Primul studiu privind impactul pozitiv al recunoștinței a fost realizat de oamenii de știință Robert A. Emmons (Universitatea Davis din California ) și Mike McCulloch (Universitatea din Miami). Participanții la studiu au fost împărțiți în trei grupuri, fiecare dintre ele având o sarcină.

Primul grup trebuia să scrie într-un jurnal despre ceea ce sunt recunoscători. Al doilea grup a descris ceea ce îi deranjează, iar al treilea — a înregistrat evenimente neutre.

Studiul a durat 10 săptămâni. S-a constatat că participanții la primul grup s-au simțit cu 25% mai fericiți decât toți ceilalți voluntari implicați în experiment.

Mai târziu, Emmonson a efectuat un alt studiu. Voluntarii au fost împărțiți din nou în trei grupuri. Participanții din primul grup au practicat zilnic exprimarea recunoștinței. S-a constatat că anume acest grup a reușit să-și susțină mai bine rudele și persoanele dragi în viața de zi cu zi.

Există, de asemenea, un alt studiu, ale cărui rezultate merită luate în considerare. Persoanele cu tulburări neuromusculare congenitale și dobândite pe parcursul vieții au fost invitate să participe la studiu. Majoritatea voluntarilor au fost diagnosticați cu sindrom post-poliomielitic.

Voluntarii au fost împărțiți în două grupuri. Participanții la una dintre ele în fiecare seară înainte de culcare au descris în jurnale ceea pentru ce sunt recunoscători. Și s-au simțit mai odihniți dimineața decât voluntarii din grupul al doilea. De asemenea, participanții care practică recunoștința au menționat că le-a fost mai ușor să comunice cu alte persoane.

Un alt studiu realizat de un grup de oameni de știință chinezi a făcut următoarea concluzie : cu cât o persoană mulțumește mai des, cu atât somnul său este mai puternic, cu atât mai puțin stres are și este mai mic riscul de a cădea în depresie.

Oare nu-și merită efortul și să depui efort pentru a fi recunoscător?

 

3 moduri simple de a mulțumi mai des

Nu ai timp pentru o rugăciune lungă astăzi? Atunci spune-i lui Dumnezeu doar „mulțumesc”.

Planifică-ți ziua, nu uita de aceasta.

1. Începe un jurnal. Scrie în fiecare zi 3 lucruri pentru care ești recunoscător. Acest lucru se face cel mai bine fie imediat după trezire, fie chiar înainte de culcare.

2. Obișnuiește să le spui zilnic familiei și prietenilor despre cât de mult îi prețuiești și îi iubești.

3. Când te speli dimineața, privește-te în oglindă. Gândește-te la ceea ce ai reușit să realizezi în ultimul timp. Gândește-te la ceea ce îți place la tine.

 

Sursa

 

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Doza de Succes pe Instagram și Telegram.

Primește noile articole pe mail prin intermediul FeedBurner de la Google

Mulțumim!

Editorii noștri au primit o notificare.