Nu e prea târziu: 3 moduri de a învăța în cele din urmă auto-disciplina

Obiectivele mari necesită autodisciplină și  voință. Dar oricât de mult plănuim, există întotdeauna posibilitatea latentă ca un regres neprevăzut să apară și să ne strice planurile.

Ar putea fi un eveniment neașteptat pe care nu l-am fi prezis, sau o trăsătură personală sau o credință pe care am ignorat-o despre noi înșine. Perseverența ne va permite să continuăm pe calea noastră, în ciuda prezenței unor obstacole.Fără perseverență, am renunța după primul eșec.

Dar noi nu suntem mașini, iar conotațiile emoționale ale acțiunilor noastre sunt incontestabile. Nu putem pur și simplu să comandăm acțiunile noastre și să ne așteptăm ca corpul nostru să urmeze comenzile spuse.

Acesta este motivul pentru care este atât de important să construim o auto-disciplină. Dar când căutăm un mod sigur de a dezvolta autodisciplina, tot ce auzim este că trebuie să acționăm, în ciuda emoțiilor negative asociate unui anumit scop.

Chiar dacă o astfel de abordare ar putea genera rezultate pentru o perioadă de timp, aceste rezultate nu durează.

Atunci care e alternativa?

Autodisciplina este precum halterele; cu cât ne antrenăm mai mult, cu atât devenim mai puternici. Cu cât ne antrenăm mai puțin, cu atât devenim mai slabi.

Cu toții avem un anumit nivel de autodisciplină. Chiar și o persoană slabă este capabilă să ridice un obiect ușor. Acest lucru este similar cu modul în care un copil nedisciplinat este capabil să facă o plimbare cu mașina.

Nivelurile de autodisciplină dintre noi pot varia foarte mult.

Unii oameni au dezvoltat un nivel natural ridicat de autodisciplină în comparație cu alții, dar asta nu înseamnă că această trăsătură nu poate fi însușită.

1. Recunoașterea este cheia.

La fel ca în cazul halterelor, singura modalitate de a construi o autodisciplină este folosirea unui antrenament progresiv.

Formarea progresivă înseamnă doar că vom evalua nivelul actual și vom stabili acest lucru ca punct de plecare. De acolo, vom ridica greutăți puțin peste limita abilităților noastre.

Metoda de bază pentru a construi auto-disciplina este de a aborda provocările pe care le putem realiza cu succes, dar care sunt aproape de limita noastră. Asta nu înseamnă să încerci ceva și să dai greș în fiecare zi, și nici să rămâi în zona ta de confort.

Nu vom avea putere încercând să ridicăm o greutate pe care nu o putem clinti, la fel cum nu vom avea putere să ridicăm greutăți care sunt prea ușoare pentru noi. Trebuie să începem cu greutăți (și anume provocări și obiective) care sunt în capacitatea noastră actuală de a ridica, dar care sunt aproape de limita noastră.

Dacă abordăm provocările cu mult peste abilitățile noastre, vom eșua din nou și din nou. Ne vom simți atât de descurajați sau dezamăgiți încât întregul proces de îmbunătățire va suferi un regres.

2. Perseverența aduce succes.

Perseverența se hrănește cu rezultate. Cu cât reușim să obținem rezultate mai bune și mai multe, cu atât vom deveni mai perseverenți. Vom fi mai dispuși să investim energie și timp în orice sarcină sau obiectiv dat.

Fiecare acțiune, chiar și cele care duc la eșec, aduc rezultate. Important este să învățăm să vedem rezultatele pozitive ale unor astfel de acțiuni și să luăm notă de la fiecare dintre ele.

Data viitoare când eșuezi în timp ce încerci să realizezi un obiectiv, i-a o hârtie și un stilou și listează fiecare lucru pe care l-ai învățat, între momentul în care ai decis să abordezi această sarcină sau obiectiv special și momentul în care ai eșuat.

Enumeră fiecare lucru care-ți vine în minte.

După ce simți că nu mai poți scrie nimic pe hârtie, uită-te la listă și scrie ce ai face diferit dacă ar trebui s-o iei de la capăt.

Apoi, începe din nou și scrie mai bine.

3. Cine duce contul?

În viața reală, a deveni grozav la ceva nu se întâmplă peste noapte. Pentru a fi mai bun este nevoie de timp și de muncă grea și inteligentă. Dar e foarte ușor să pierzi motivația fără perspectivă.

Cel mai bun mod de a obține o perspectivă exactă în raport cu visele și obiectivele noastre este de a urmări rezultatele noastre în mod consecvent. Dacă facem acest lucru, vom afla în curând că, chiar și atunci când nu suntem încă unde vrem să fim, ne-am îmbunătățit enorm față de ziua de ieri.

Nu trebuie să ajungem de la zero la 100 în 30 de zile.

Așa că începe să mergi spre visele și obiectivele tale, chiar dacă parcurgi doar un pic în fiecare zi. Dar numără-ți rezultatele.

Notează fiecare îmbunătățire pe care o faci pe parcurs, oricât de nesemnificativ pare acum. Îmbunătățirile „mici” din prezent  vor duce la îmbunătățiri mari în viitor.

Evaluează-ți succesul nu comparând prezentul cu ziua de mâine, ci comparând prezentul cu ziua de ieri.

Sursa

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Doza de Succes pe Instagram și Telegram.

Primește noile articole pe mail prin intermediul FeedBurner de la Google

Mulțumim!

Editorii noștri au primit o notificare.