Nu, nu și încă odată NU! De ce trebuie să ai propria opinie

Deseori suntem gata să fim de acord cu cineva doar pentru ca să ne lase în pace? Nu trebuie să facem acest lucru. O asemenea tactică ne îngreunează viața, din acest motiv, dacă îți este greu să refuzi, atunci a venit timpul să înveți ceva important.

Două dintre cele mai importante cuvinte în viața fiecăruia dintre noi – da și nu. Combinarea și utilizarea lor corectă în anumite situații sunt capabile să facă minuni și să ne facă mai fericiți, mai sănătoși și mai bogați, oricât de fantastic ar suna asta.

Deseori suntem de acord cu cineva pentru a impresiona sau pentru că nu vrem să jignim. Dacă totuși trebuie să regreți pentru un „da” rostit odată, îți prezint 10 sfaturi care te vor ajuta să nu mai calci încă odată în aceleași oale:

1. Nu trebuie să le spui „da” oamenilor care au nevoie doar de timpul tău

Timpul costă bani. Însă există un detaliu care fac aceste minute și ore mai valoroase decât tot aurul lumii. Dacă timpul trece, e pentru totdeauna. Banii poți să îi câștigi iar și iar, însă timpul nu ți-l întoarce nimeni. Gândește-te bine. Când cineva pretinde la timpul tău, nu accepta, pentru că asta va fi în defavoarea priorităților tale. Însă dacă totuși problemele acelei persoane merită atenția ta, stabilește o anumită zi pentru a-l ajuta, însă în așa fel încât să nu îți dăuneze.

2. Nu trebuie să le spui „da” oamenilor care îți vor banii

Se spune că trebuie să împrumuți atâția bani, cât nu îți este frică să pierzi. Dacă nu ești gata să accepți faptul că prietenii tăi nu prea se grăbesc să îți întoarcă ceea ce au împrumutat de la tine, acesta este un semn: trebuie să încetezi cu binefacerile. Datoriile vor distruge relația voastră. Mai bine să refuzi de la început și să suferi toate obidele, decât apoi să îngropați probleme.

3. Nu trebuie să spui „da” oamenilor care te exploatează

Dacă cineva își amintește de tine doar atunci când are nevoie, pentru acea persoană nu ești decât un instrument pentru soluționarea problemelor, atât. Relația capătă un caracter asimetric și donator ești doar tu. Gândește-te bine. Cu siguranță trebuie să ajuți oamenii, însă cetățenii care parazitează nu se numără printre ei.

4. Nu trebuie să spui „da” pentru a le face pe plac prietenilor

Să refuzi prietenii – nu este ușor. Acești oameni sunt importanți pentru tine și simți că ești obligat să te comporți într-un anumit mod. De fapt, un prieten adevărat va accepta refuzul tău fără explicații, pentru că pentru ek prietenia este mai importantă decât orice alte neînțelegeri. Iar cei care reacționează neadecvat la refuzurile tale nu pot fi considerați prieteni.

5. Nu trebuie să spui „da” dacă asta cere societatea

Opinia publică poate fi o barieră peste care trebuie să treci. Oamenii tind să creadă că ești pur și simplu obligat să te lași dus de val și să faci ceea ce ei așteaptă. Pentru a spune „nu” ai nevoie de curaj și încredere în sine.

6. Nu trebuie să spui „da” pentru a fi în rând cu cineva

E aceeași poveste ca și la punctul 5. De regulă, oamenii aleg un mod de comportament care să îi ajute să se evidențieze în masă. Asta așteaptă și de la tine. Mai devreme sau mai târziu toți ajung la concluzia că conformismul nu este doar fără folos, dar poate să te facă să regreți.

7. Nu trebuie să spui „da” ideologiilor și dogmelor

Mediul înconjurător ne formează anumite necesități de comportament ale oamenilor din grupul nostru social. Unele dintre aceste reguli sunt necesare pentru funcționarea normală a societății, însă există o mulțime de dogme pe care nu e neapărat să le respecți. Ține minte cine ești tu și nu permite doctrinelor să te schimbe.

8. Nu trebuie să spui „da” tradițiilor și ideologiilor religioase

Dacă te-ai născut printre oamenii pentru care religia și tradiții au o valoare importante – același lucru se va aștepta și de la tine. Însă dacă în adâncul sufletului simți că nu crezi în aceste valori – e un semn că nu trebuie să le urmezi. De sigur, dacă acest lucru se petrece în familia ta, atunci s-ar putea ca ei să nu înțeleagă acest lucru. Nu e nimic grav, cu timpul furia născută în urma acestor declarații va scădea, iar tu vei putea fi mândru/ă că ai rămas/ă fidelă principiilor tale.

9. Nu ești obligat să spui „da” părinților

Să îți asculți inima și să ai un comportament nerespectabil față de părinți – sunt lucruri diferite. Dacă părinții sunt de părere că trebuie să faci o anumită facultate, amintește-ți că aceasta este viața ta și nu a lor. Acționează corect.

10. Nu trebuie să spui „da” șefului tău

Aici trebuie să ai un pic mai multă atenție, dacă nu vrei să rămâi fără job. Însă, pe de altă parte, când există o mulțime de alternative, iar șeful tău doar îți strică viața, atunci se pare că a venit timpul să îți iei la revedere de la el și să mergi mai departe.

Sursa

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Doza de Succes pe Instagram și Telegram.

Primește noile articole pe mail prin intermediul FeedBurner de la Google

Mulțumim!

Editorii noștri au primit o notificare.