Nu-ți reușește ceva? Bine. Atunci încearcă să faci altceva.

Sâcâială nu te va ajuta să faci față dificultăților, însă disciplina te poate ajuta foarte mult.

Cu siguranță că ai planuri, țeluri, idealuri sau rezultate pe care vrei să le realizezi? Și devii frustrat când lucrurile nu merg conform planului tău?

Dacă este așa, vreau să-ți împărtășesc o idee simplă, dar puternică  în acest articol.

Am învățat asta din Cartea lui Jocko Willink „Disciplina este libertatea”. Ideea este foarte simplă. Jocko consideră că este inutil să te plângi  atunci când lucrurile merg prost.

El spune:

„… Când lucrurile merg prost, cu siguranță va urma ceva bun după asta. „

Sunt sigur că dacă citești articolul ăsta, vei înțelege că nu este bine să te plângi. E unul din primele lucruri pe care le citești când începi dezvoltarea personală. Nu este nimic revoluționar în acest sens.

Lasă-mă să-ți explic de ce împărtășesc abordarea lui Jocko.

În loc să le ofere oamenilor sfaturi despre cum să  „nu se plângă”, Jocko își dă seama că avem nevoie de mai mult decât atât pentru a ne schimba cu adevărat comportamentul.

Nu știu dacă ai încercat sa eviți să te plângi înainte. Dar de fiecare dată când am încercat-o în trecut, nu mi-a reușit foarte bine. Mi-am dat seama că nu te poți opri într-o zi.

Să te plângi e un obicei. Și dacă vrei să nu te mai plângi, trebuie să te comporți ca și cum ai schimba un obicei.

Deci, dacă te descurajezi când lucrurile merg prost, sau continui să te plângi despre toate lucrurile care merg prost, încearcă această metodă. De fiecare dată când ceva nu merge bine, concentrează-te pe un lucru bun din această situație.

După cum observi, Jocko nu spune în mod explicit să nu te mai plângi. În schimb, el spune că ceva bun ar putea ieși din ceva rău. Dar trebuie să te concentrezi pe ce este bun mai întâi. Cum să faci asta? Spunând bine de fiecare dată când ceva nu merge bine.

Jocko explică în „Disciplina este libertatea”:

„Oh, misiunea a fost anulată? Bine. Ne putem concentra pe alta.

Nu ai primit noul echipament de mare viteză pe care îl doreai foarte mult? Bine. Putem să îl păstrăm pe cel simplu.

Nu ai fost promovat? Bine. Ai mai mult timp la dispoziție ca să te dezvolți în continuare.

Nu a primit finanțare? Bine. Vei obține mai multe venituri din companie.

Nu ai primit jobul dorit? Bine. Ieși, câștigă mai multă experiență, crează un CV mai bun.

Te-ai accidentat? Bine. Aveai nevoie de o pauză de la antrenament.

Ai fost lovit în timp ce mergeai pe stradă? Bine. E mai bine să te lovești la antrenament decât să fii atacat pe stradă.

Ai pierdut? Bine. Învățăm din greșeli.

Probleme neașteptate? Bine. Avem ocazia să descoperim o soluție ”

 

Probabil ai prins ideea. Există un avantaj pentru fiecare dezavantaj.

Dacă te gândești la modul în care îți poți schimba mentalitatea, acesta este obiceiul perfect pentru tine.

Exersează lucrurile mărunte. Stresează lucrurile mari.

Acum câțiva ani, am vrut să nu mă mai plâng o dată pentru totdeauna. După cum am spus în toate sfaturile de mai sus, am început de la lucruri mici. Și am reușit foarte bine.

Este ușor să nu îți faci griji pentru lucrurile mărunte, nu? Cui îi pasă că plouă azi? Sau că ți s-a stricat cana preferată pentru cafea? O să-ți cumperi una nouă! Toată lumea poate face chestiile astea minore.

Dar problema este că deseori uităm de întreaga atitudine „Nu mă voi mai plânge niciodată” când se întâmplă lucruri mari. Și tocmai asta este problema!

Când dorești să trăiești un anumit stil de viață, nu o poți face doar când ai chef.

Acesta este motivul pentru care sunt mereu mai interesat de lucrurile mari. Cum reziști când se întâmplă eșecuri mari? Te mai plângi? Sau te-ai antrenat destul ca să te concentrezi mereu asupra binelui?

Pentru mine, a fost nevoie de aproximativ doi ani pentru a obține rezultatul dorit. Când ceva nu mergea bine în viața mea personală sau în afacerile mele, aș fi dorit să încep să mă plâng – cel puțin în mintea mea.

Dar acum, când lucrurile merg prost, văd aceasta ca pe un declanșator pentru a face altceva. Iar modul în care se poate forma declanșatorul este precum Jocko îl formulează mai sus.

Antrenează-te pentru a gândi astfel:

Când X se întâmplă (X fiind un lucru rău), încearcă să faci Y (Y fiind o acțiune bună / utilă / pozitivă).

Aceasta nu este o teorie câștigătoare a premiului Nobel sau nimic altceva. Și nu vreau să pretind că e cel mai bun lucru de la inventarea roții.

Pur și simplu consider că acest exercițiu este foarte benefic. Acesta arată doar că, deși poți citi multe despre un subiect, există întotdeauna ceva de învățat.

Poate am citit zeci de cărți despre mentalitate, dar niciun sfat nu a funcționat până nu am găsit acest lucru. Din nou, asta e o chestie de mentalitate.

Continui să mergi până găsești ceva care funcționează cu adevărat. Când faci asta, nici măcar nu ai timp să te plângi.

 

Sursa

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Doza de Succes pe Instagram și Telegram.

Primește noile articole pe mail prin intermediul FeedBurner de la Google

Mulțumim!

Editorii noștri au primit o notificare.