Obiceiuri proaste care îți ruinează imaginea și viața

Este bine știut faptul că obiceiurile proaste ne ruinează viața. Oamenii care nu pot spune „NU” obiceiurilor proaste, devin victimele lor.

Calificate drept obiceiuri proaste pot fi consumul excesiv de alcool sau dependența de droguri. Însă acestea nu sunt periculoase doar pentru cel ce le are, ci și pentru cei din jur. Pentru a scăpa de ele este nevoie de ajutorul specialiștilor  – pentru că unor asemenea dependențe psihice este imposibil să le faci față în singurătate.

Însă există și alte obiceiuri proaste, care ne complică viața. Par aproape nepericuloase și de aceea, mulți cred că nu este neapărat să te lipsești de ele. Însă, acestea au proasta calitate de a aduce neplăceri „proprietarului” și chiar să-i schimbe viața.

1. Obiceiul de a minți

Oamenii mint des. Cei care nu trebuie să mintă în fiecare zi sunt puțini. În cele mai multe cazuri, minciuna este folosită pentru a înfrumuseța realitatea. Suntem întrebați: „Ce mai faci?”. „Foarte bine!” – răspundem noi, chiar dacă nu este adevărat. Se pare că uneori minciuna este un colac de salvare, pentru că adevărul ne poate provoca suferință.

Însă există și oameni dependenți de minciună. Ei spun minciuni așa pur și simplu, chiar și atunci când nu este nevoie. Mincinoșii te privesc cu ochii deschiși și sincer și îți spun unele lucruri atât de convingător, însă este imposibil să nu-i crezi.

Psihologii sunt de părere că oamenii care spun minciuni au probleme de încredere în sine. Ei crează o realitate paralele și își imaginează că sunt altfel de oameni – mai de succes, mai frumoși, mai deștepți. Așa cum ei își doresc ca alții să-i vadă.

La început câștigă simpatia și încrederea celor din jur, însă cu trecerea timpului, adevărul iese la iveală. Și cu toate acestea, încă sunt de părere că nu au făcut nimic greșit. Este practic imposibil să comunici cu o asemenea persoană: niciodată nu știi când spune adevărul și când minte.

Obișnuința de a minți este, de regulă, consecința unei proaste educații. Copilul înțelege că poate scăpa de pedeapsă mințind. El crește cu această idee, pe care o respectă și în viața matură.

2. Lăcomia

Obiceiul de a economisi atunci când veniturile financiare sunt mici dese ori se transformă într-o lăcomie patologică. Ți-ai mărit veniturile, însă continui să cumperi produse alimentare și haine necalitative. Te urmărește frica de a rămâne fără bani.

Fraza preferată: „Nu-mi pot permite acest lucru.”

Să comunici cu un lacom patologic este plictisitor și neinteresant. Discuțiile întotdeauna vor ajunge la prețuri și bani.

3. Obiceiul de a te compara cu cei din jur

Mulți oameni deprind acest obicei din copilări din cauza părinților care își doresc ca odrasla lor să fie mai frumoasă și mai deșteaptă decât ceilalți. Își compară copilul cu cei de seama lui, care fac mai multe, învață mai bine. Copilului i se crează impresia că este mai bine atunci când – tu ești mai bun decât ceilalți.

Prietenii, colegii, amicii, vecinii – toți devin concurenți.

Obiceiul de a te compara cu ceilalți devine un stil de viață. Toate evenimentele din viața noastră, absolut tot – averea, look-ul, familia, jobul, – pe toate le comparăm cu cele ale vecinilor, prietenilor, etc.

 

4. Obiceiul de a bârfi

Auzim bârfe în fiecare zi. Subiectul principal – viața personală. Iar personalul principal lipsește de fiecare dată atunci când au loc aceste discuții.

Inițiatorul acestor discuții este, întotdeauna, una și aceeași persoană care are acest obicei. La început bârfele unesc – colegii încep să prietenească împotriva cuiva. Judecând, analizând, ei încearcă să-și mărească valoarea. Iar când adevărul iese la iveală, apar conflictele.

Să nu participi la aceste bârfe poți prin două metode – să taci și să nu torni gaz pe foc sau să schimbi subiectul.

 

5. Incapacitatea de a nu-ți putea controla emoțiile

Atacurile de furie, strigăte, lacrimi, isteriile – îi sperie pe cei din jur. Și chiar dacă psihologii susțin că nu este bine să-ți înăduși emoțiile pentru a-ți asigura sănătatea mintală, exteriorizarea emoțiilor nu trebuie să aibă loc în așa formă.

Crizele de isterie sunt molipsitoare – după isteria unei persoane, încep să tremure mâinile tuturor colegilor. Capacitatea de a-ți ține emoțiile în frâu în situațiile stresante – este una dintre principalele calități pe care angajatorii de top le caută la viitorii angajați.

 

Autor: Elena Timoșenko

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Doza de Succes pe Instagram și Telegram.

Primește noile articole pe mail prin intermediul FeedBurner de la Google

Mulțumim!

Editorii noștri au primit o notificare.