Partea întunecată a empatiei. De ce nimeni nu vorbește despre asta

Despre partea întunecată a empatiei puțini vorbesc. Cu toate acestea, ea există și poate afecta viața unui empatic. 

Empatia este capacitatea de a trăi ceea ce trăiește altă persoană și de a înțelege sentimentele și gândurile acesteia. Empaticul este persoana capabilă să rezoneze la diferite niveluri cu alte persoane; datorită acestei capacități, el poate simți cu exactitate starea emoțională a celorlalte persoane.

Deocamdată nu se știe cum au obținut această capacitate empaticii, însă mulți sunt de părere că aceasta este o abilitate înnăscută și se transmite prin ADN.

Cum funcționează? Totul se rezonează cu energia electrică. Se spune că empaticii sunt capabili să simtă schimbările care au loc datorită energiei electrice din jurul lor.

De regulă, empatice sunt considerate persoanele care nu sunt indiferente de sentimentele altora, ei sunt responsabili, grijulii, receptivi, sensibili și milostivi. Și vei fi uimit să afli că empatia are și partea sa întunecată.

Foarte mulți oameni așteaptă susținere și îndrumare de la empatici. Acest lucru se explică și prin faptul că empaticii văd mai multe în această lume, decât noi. Iar acest lucru, la rândul său, le poate cauza multe probleme.

PARTEA ÎNTUNECATĂ A EMPATIEI

Ai putea crede că empaticul se pricepe bine la emoții și îi este ușor să și le controleze pe ale sale. Însă adevărul este că empaticii se află într-o luptă permanentă de a-și ține emoțiile sub control. Ei simt atât de puternic emoțiile străine, în special tristețea, încât uneori pot avea stări de depresie din această cauză.

Le este greu să facă deosebire între propriile emoții și emoțiile altor oameni, dar și să găsească pe alți empatici cu care să-și împărtășească gândurile.

Interacțiunea cu energia negativă a altor persoane îi epuizează 

Empaticii se confruntă cu o cantitate prea mare de informație din cauza sensibilității la energie. Din această cauză se pot simți obosiți și extenuați în încercarea de a înțelege ceea ce se petrece.

Ei sunt foarte sensibili la energia negativă, iar acest lucru îi afectează grav. Atunci când tot ce simt este negativ – obosesc foarte repede.

Sunt „folosiți”

Atâta timp cât empaticii sunt oameni blânzi, care cred în bunătate, sunt foarte des „folosiți” de oamenii mai puțin cinstiți. Empaticii sunt milostivi și buni de la natură. Iar asta îi poate atrage pe cei care doar primesc, dar nu oferă nimic în schimb.

Atunci când empaticul află că a fost mințit, poate cădea într-o depresie profundă.

Se neglijează

Deoarece empaticii preferă să ofere, decât să primească, ei dese ori se neglijează pe sine, iar acest lucru le afectează mintea și corpul. Empaticii obosesc de la stres și griji, deoarece uită să aibă grijă de sine.

Le este greu să se îndrăgostească

Pentru că sunt prea sensibili la cruzimea care se petrece în lume, empaticilor le este foarte greu să aibă încredere în totalitate în cineva. Ei nu-și deschid inima, deoarece le este frică că vor fi răniți. Ei nu-și pot permite să se îndrăgostească, pentru că sunt de părere că nu vor putea face față pasiunii puternice. 

Simt că poartă o povară grea

Empaticii sunt persoane săritoare la nevoie. Ei simt că trebuie să ajute oamenii, însă consideră că este o povară prea mare pentru că nu-i pot ajuta pe toți cei care îi întâlnesc în cale. Oricum, oricât de greu le-ar fi, ei vor face tot posibilul pentru a rezolva problemele altora.

Empaticii trebuie să înțeleagă că nu sunt capabili să rezolve toate problemele din lume. Pentru ca partea întunecată a empatiei să nu pună stăpânire pe viața lor, ei trebuie să renunțe să-și împartă energia cu oamenii pe care îi întâlnesc în fiecare zi.

Sursa

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Doza de Succes pe Instagram și Telegram.

Primește noile articole pe mail prin intermediul FeedBurner de la Google

Mulțumim!

Editorii noștri au primit o notificare.