Frica nu ne oferă ceea ce ne dorim. Rușinea trezește nemulțumire față de propria viață, ne împiedică să fim fericiți.

Viața fără frică și rușine va fi mai liniștită și mai plină de încredere. Învață să scapi de aceste sentimente atunci când ele încearcă să apară în viața ta.

PASUL 1

Observă senzațiile care apar atunci când ți-e teamă sau rușine. Nu le evalua, ci pur și simplu observă-le. Amintește-ți că nu este o problemă, ci doar o reacție a corpului. Nu te concentra asupra ei. Vei observa că aceste emoții nu sunt atât de oribile și nu ai motive să le urăști.

PASUL 2

Fii curios în legătură cu senzațiile pe care le trăiești. Cu ce se aseamănă ele? Ce le-a provocat? Probabil, îți este rușine că ceva nu îți place la tine. De unde apare această nemulțumire? De exemplu, ți se pare că trebuie să fii ideal și că tu trebuie să îți controlezi 101% viața.

PASUL 3

Când ai identificat cauză, diminuează-i influența asupra ta. Gândește-te dacă are vreun rezultat perfecționismul tău? Ce efecte are? Ce i-a determinat apariția? Cine vei fi fără el și fără rușinea trăită? Imaginează-te liber de frică și de rușine, mulțumit de tine și calm. „Îmbracă” această stare ca pe o haină nouă.

PASUL 4

Acum simte cum este să trăiești în această stare. Te simți mai fericit? Ai mai multă încredere în tine? Ești mândru de tine? Observă ce s-a schimbat? Cum vei acționa, dacă nu vei fi împiedicat de rușine și frică?

Este evident că și acest proces are nevoie de mai mult timp. Nu vei reuși să scapi de aceste emoții imediat. Repetă acești pași atunci când te confrunți cu frică și rușine. Treptat vrei reuși să treci peste ceea ce te împiedică să trăiești o viață fericită și împlinită.

Autor: Leo Babauta