Piramida lui Robert Dilts: De ce ai ceea ce ai - #dozadesucces

Piramida lui Robert Dilts: De ce ai ceea ce ai

Recunoaște, uneori te întrebi ” de ce trăiesc așa cum trăiesc? „sau” de ce am ceea ce am?”

Dacă da, astăzi vreau să-ți împărtășesc răspunsul la această întrebare și să-ți povestesc despre Piramida Dilts. Cel puțin, despre cum o înțeleg și cum o folosesc pentru mine și pentru clienții mei.

Robert Dilts, unul dintre cei mai renumiți dezvoltatori experți în programare neuro-lingvistică (personal, îl iubesc foarte mult pentru dezvoltarea sa pentru scriitori și jurnaliști), a propus un model piramidal convenabil pentru descrierea vieții.

Particularitatea modelului este că pentru fiecare dintre nivelurile piramidei răspunsul la întrebarea „De ce este așa?” se află cu un nivel mai sus.

Nivelul inferior al piramidei, nivelul vieții tale, viața ta de zi cu zi, răspunde la întrebarea „Ce am?” Acest lucru se aplică finanțelor, muncii sau afacerii tale, casei, familiei, cercului social etc.

Dacă îți pui întrebarea „De ce am ceea ce am?”, pentru răspuns va trebui să treci la al doilea nivel, unde se află acțiunile tale. Acest nivel răspunde la întrebarea „Ce fac?” și este evident că ceea ce faci zi de zi depinde foarte mult de ceea ce ai în cele din urmă.

Dacă îți pui întrebarea „De ce fac ceea ce fac?”, Răspunsul va sta la al treilea nivel, la nivelul strategiei. Acest nivel răspunde la întrebarea „Cum aleg?” iar acesta depinde de modul în care iei decizii, de modul în care îți alegi, de ce strategie ești ghidat („lupți pentru mai mult” sau „nu depui mult efort”, „trăiești cu ziua de astăzi” sau „planifici ani de zile” etc.) cum vei acționa în fiecare situație specifică.

De exemplu, după ce te-ai întors acasă de la serviciu, vei citi literatură specială, vei face sport – sau vei bea bere în fața televizorului. Sau vei propune noi proiecte la locul de muncă și îți vei asuma responsabilitatea pentru ele – sau vei face tot posibilul să faci doar lucrări familiare și de înțeles?

Dacă îți pui întrebarea „De ce aleg ceea ce aleg?”, Atunci trebuie să urci încă un nivel al piramidei Dilts pentru a obține răspunsul.

Nivelul patru conține convingerile tale, el răspunde la întrebarea „În ce cred eu?” Și aici este deja clar că, dacă crezi că poți găsi o muncă bună numai prin fraudă, nu vei fi prea sârguincios la studii. Și dacă ești convins că persistența depășește orice obstacole, este evident că dacă ceva nu funcționează, va fi firesc să încerci din nou, și din nou, și din nou …

Ei bine, dacă îți pui întrebarea „De ce cred în ceea ce cred?”, al cincilea nivel al piramidei, care este responsabil pentru auto-conștientizare și autoidentificare, te va ajuta să înțelegi acest lucru. El răspunde la întrebarea ” Cine sunt eu?  iar convingerile tale depind în mare măsură de răspunsul la această întrebare. Evident, persoana care spune „sunt un perdant mediocru și inutil” și persoana care spune „Sunt un geniu și am fost născut pentru a reuși” vor avea viziuni asupra lumii complet diferite.

În cele din urmă, ultimul nivel al piramidei este nivelul misiunii, nivelul sensului vieții.  El răspunde, așa cum este ușor de ghicit, la întrebarea „de ce trăiesc?” în opinia mea, acest nivel este disponibil numai pentru oamenii religioși, deoarece presupune că sensul vieții tale se află în afara vieții în sine și este atribuit de cineva din afară, nu de tine.

De ce trebuie să știi despre piramida Dilts?  În primul rând, îți permite să înțelegi mai bine de ce trăiești așa cum trăiești și de ce ai ceea ce ai – îți permite să efectuezi o analiză expresă a propriei vieți. Și, în al doilea rând, îți permite să înțelegi ce anume trebuie schimbat în viața ta pentru a obține un rezultat diferit și mai plăcut – și pentru aceasta trebuie să urci un nivel (sau mai mult) al piramidei.

După cum afirmă unul dintre principiile analizei sistemelor, ” de obicei, o problemă nu poate fi rezolvată la nivelul la care este pusă”

Dacă nu ești mulțumit de ceea ce ai, fie că este vorba de mediu sau de finanțe — modelul Dilts îți va arăta că trebuie să îți schimbi acțiunile. Dacă acțiunile aparent corecte nu duc la rezultatul dorit — trebuie să schimbi strategia în ansamblu. Dacă nu este clar unde să schimbi strategia, atunci trebuie să te adâncești în convingerile tale, ceva nu este în regulă cu ele.

Ei bine, acum că ai aplicat modelul Dilts pentru propria viață, ai văzut unde a stagnat viața ta și ce trebuie să faci pentru a o împiedica să se oprească?

 

Autor: Alexander Levitas

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Doza de Succes pe Instagram și Telegram.

Primește noile articole pe mail prin intermediul FeedBurner de la Google

Mulțumim!

Editorii noștri au primit o notificare.