Portretul unui om îndrăzneț: cum putem deveni mai curajoși?

Peste tot și oricând în viață trebuie să ai curaj. Să înveți să mergi, să interacționezi cu oameni, să îți stabilești scopuri, să-ți aperi poziția și drepturile, să-ți stăpânești pornirile mânioase, să primești și să dăruiești dragostea etc.

Un om curajos este un om care a fost binecuvântat cu o virtute înaltă, așa spune literatura religioasă și așa rezidă și din afirmațiile marilor gânditori și filosofi ai lumii. Un om care are puterea de a spune „nu” nu este neapărat un om curajos. Însă capacitatea de a trasa limite în relația cu ceilalți, dar și abilitatea de a-ți apăra propria libertate denotă o doză de curaj, cu siguranță. Cei mai mulți eroi din basme, din mituri și legende sunt în primul rând curajoși, abia mai apoi înțelepți, puternici, generoși etc. Curajul a fost dintotdeauna o virtute apreciată, cântată și râvnită.

Desprins dintr-o noțiune rațională, curajul constituie o forță morală de a face față unor situații de primejdie, de a te impune în manifestarea propriilor convingeri. Așadar, o persoană curajoasă este un luptător prin definiție.

De unde și cum facem rost de mai mult curaj?

Vestea cea bună pentru persoanele mai timide este că îndrăzneala se poate învăța! Da, exact ca și bunele maniere sau abilitatea de a însuși o limbă străină, curajul se poate cultiva. Este vorba despre un proces conștient, de durată, care trebuie pus în funcțiune din propria dorință. Elocventă în acest sens este afirmația despre curaj, cum că acesta ar fi „o capabilitate mentală, nu emoțională”. Așadar, toți oamenii pot învăța să devină mai curajoși. Să vedem cum se face:

  1. Întâi de toate să ne identificăm propriile frici. Pentru a reuși, trebuie să înțelegem că absolut orice om de pe planetă are cel puțin o frică, așa cum este adevărat că absolut orice om are o doză mai mare sau mai mică de curaj. Deci după identificarea fricilor care ne copleșesc, trebuie să exersăm expunerea treptată la ele, în scopul înfruntării lor. După un timp, expunerea graduală la fobiile noastre ne va face să le depășim, pentru că anume contactul cu ele ne va oferi soluția de combatere a lor.
  2. Îndrăznește. Nimeni nu-ți poate suprima dreptul tău de a fi liber în propria voință și de a îndrăzni mai mult. Și în acest caz trebuie s-o iei ușor. Totul se obține treptat. Îndrăznește rațional, stabilește-ți niveluri de performanță. Începe cu ce-ți place să faci, apoi aplică această tehnică și la sarcinile care ți se par complicate și imposibile. E bine să fii calculat, dar când vine vorba de a face cuiva un compliment sau de a-i dărui un buchet de trandafiri, nu mai măsura chiar de șapte ori. Îndrăznește. Creează-ți ambiția prin stabilirea și executarea unor sarcini mărunte.
  3. Vizualizează și asumă-ți riscuri. La început mai mici, apoi din ce în ce mai mari. Atât cât poate personalitatea ta. Oamenii de succes au devenit curajoși prin asumarea de riscuri. Riscurile înseamnă și viitoare eșecuri. Totul este absolut normal. Eșecurile înseamnă încercare, încercarea are la bază îndrăzneala, iar aceasta din urmă naște curaj. Orice dezvoltare și evoluție implică și eșecul, ca parte din proces.

Începe azi. Utilizează fiecare situație din viața ta ca să manifești curaj. Câte puțin.  Pentru că ești un luptător în devenire!

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Doza de Succes pe Instagram și Telegram.

Primește noile articole pe mail prin intermediul FeedBurner de la Google

Mulțumim!

Editorii noștri au primit o notificare.