Resursele personale – pilonul „din culise” al unei cariere profesionale de succes - #dozadesucces

Resursele personale – pilonul „din culise” al unei cariere profesionale de succes

Procesul de autocunoaștere nu este nici cel mai simplu nici cel mai ușor lucru. Pentru a face alegerile potrivite, fie că ne aflăm la începutul drumului în construirea propriei cariere, fie la o răscruce și ezităm să ne îndreptăm într-o direcție sau alta, trebuie să trecem întâi prin etapa autocunoașterii și autoevaluării, fapt care ne va ajuta să identificăm acele resurse de care orice persoană dispune și le poate utiliza- resursele personale.

Pentru a reuși acest lucru, este necesar să întreprindem anumite acțiuni și anume:

Adresarea întrebărilor (când am eșuat, ce anume m-a împiedicat să-mi ating obiectivele? care sunt punctele mele slabe? cât de sus pot ținti? ș.a.);

Identificarea valorilor-cheie care ne motivează. Scoaterea în evidență a valorilor care ne animă, nu a celor care ne sunt sugerate ori impuse de familie, colegi, prieteni, societate. Dacă familia ori prietenii vor ceva anume pentru tine, nu e obligatoriu ca acest „ceva” să fie și cel mai bun lucru pentru tine.

Identificarea valorilor-scop. Întrucât nu ne punem suficiente întrebări despre ce ne dorim, deseori putem rămâne la un nivel superficial. De exemplu, la întrebarea „ce-mi doresc să obțin de la un nou loc de muncă?” răspunsul spontan poate fi: „mai mulți bani”. Putem trage, în mod eronat, concluzia că valoarea care ne animă e pur materialistă. Dacă însă mergem mai departe, cu noi întrebări de clarificare, putem afla că banii sunt doar un mijloc de a obține altceva.

Dezvoltarea propriilor puncte forte, prin impunerea unui efort de eliminare a punctelor slabe. Este o etapă de optimizare și dezvoltare personală ce presupune acțiuni prin care ne activăm resursele descoperite în prima etapă. De pildă, pot descoperi că dispun de calități pentru relaționarea interpersonală (prezență plăcută, simțul umorului, comunicare verbală fluentă, spontaneitate și autenticitate), dar am și unele puncte slabe: sunt cam sarcastic, ironic, uneori cam impulsiv, ceea ce înseamnă că nu fac față foarte bine situațiilor de conflict.

Pentru a ne consolida personalitatea, e necesar deci să reușim să înțelegem de ce calități (resurse) personale constructive dispunem și cum acestea ne pot servi într-un context sau altul. De aceea, este important să observăm cum tindem să ne manifestăm în diferite circumstanțe. Să experimentăm, să creăm medii diferite. După cum o infuzie de ceai natural se va aprecia doar după ce s-a turnat peste ea apă clocotită (pentru că în apa rece planta respectivă nu-și va „manifesta” calitățile), în același fel și noi, ca ființe vii, suntem creați ca să ne manifestăm mai mult sau mai puțin, în dependență de contextul fizic și emoțional.

În altă ordine de idei, exploatarea resurselor personale (printre altele talentul și aptitudinile înnăscute sau dobândite) este importantă nu doar pentru planificarea carierei, ci și pentru îmbunătățirea calității vieții. Procesul în cauză poate constitui o sursă gratuită de bucurie, de împlinire și de realizare a unor aspirații mult dorite.

Cunoașterea propriilor limite este un alt factor important atât în planul dezvoltării personale cât și profesionale. Cunoscându-te suficient de bine pe acest segment, poți anticipa ce fel de job ți se potrivește, ce cursuri de dezvoltare personală ar trebui să urmezi, care ar fi stilul de lucru care te-ar mulțumi, ce tip de relație cu viitorul șef ai putea accepta etc.

Ca o concluzie a celor enunțate supra mai sus, putem afirma că o carieră de succes depinde în mare măsura de modul în care știm să utilizăm, să dezvoltăm și să perfecționăm resursele cu care am fost, mai mult sau mai puțin înzestrați.

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Doza de Succes pe Instagram și Telegram.


Mulțumim!

Editorii noștri au primit o notificare.