Șapte semne de ”manie de măreție”

„Egoismul este un analgezic pe care natura îl oferă omului pentru a ușura durerea cauzată de prostia lui”, a spus Dr. Herbert Schofield.

Există cineva pe care îl cunoști care crede că tot ceea ce spune sau crede este ceva grandios? Poate că această persoană este un megaloman. De regulă, îi umilesc pe alții simțindu-și propria superioritate. Dar, pe lângă ego-ul umflat, cum altfel este posibil să se determine cu precizie o persoană cu mania măreției?

Deși nu este neobișnuit pentru persoanele cu o stimă de sine ridicată, care sunt mândri de ei înșiși și cred că pot face orice, este destul de dificil să știm dacă sunt sau nu megalomani. Și când stima de sine ridicată a unor astfel de indivizi este combinată cu umilirea altora asociată cu „superioritatea” lor în comparație cu alte persoane, acest lucru poate fi un semn al narcisismului profund.

Mania măreției este o stare mentală care este un simptom al tulburării de personalitate narcisistă. Dar pentru a afla dacă megalomania unei persoane face parte dintr-o tulburare generală, psihologii acordă atenție dacă are idei delirante sau fantezii despre putere, importanță de sine și atotputernicie care îi face să creadă că sunt mai buni decât ceilalți.

Personalități istorice, cum ar fi Napoleon Bonaparte, Hitler, Stalin și Mao Zedong au fost înzestrate cu calități de megalomaniaci și narcisiști. În realitate, aceste calități și i-au încurajat să-și urmeze visul de a înrobi întreaga lume.

Destul de interesant este faptul că oamenii care pretind impulsiv că sunt cei mai mari cuceritori din cauza credinței în puterea lor absolută sunt predispuși la exprimarea mai vie a simptomelor patologice, deoarece se simt responsabili și capabili de imposibil. După cum a arătat în mod repetat istoria, din megalomaniaci se obțin lideri periculoși, gata pentru putere la acțiuni de neconceput.

Megalomanul nu crede doar în propria sa capacitate de a face ceea ce nimeni altcineva nu poate. Din cauza acestui sentiment umflat de responsabilitate, ei tind, de asemenea, să se învinovățească pentru consecințele acțiunilor lor.

După cum poți vedea, megalomanii se caracterizează printr-o stimă de sine ridicată. Ei încearcă să obțină acceptarea într-o societate pe care o asociază cu posesia puterii. Cu toate acestea, în timp ce acești indivizi prezintă o încredere incredibilă în sine, în profunzime se simt goi.

Șapte semne de manie de măreție

  1. Aroganța. Ei cred în necesitatea lor și se simt indestructibili și capabili să rezolve orice problemă pe care o pot întâlni în calea lor.
  2. Sunt manipulatori, ceea ce îi ajută să obțină puterea.
  3. Un sentiment de atotputernic. De multe ori testează alte persoane pentru a le compara cu ei înșiși și arată că sunt mai buni decât cei din jur.
  4. Ei cred că nu fac niciodată greșeli și, prin urmare, nu învață niciodată din ele.
  5. Narcisismul și auto-indulgența idealizată.
  6. Hipersensibilitate la reacția altcuiva la acțiunile sau cuvintele lor. Dacă oamenii îi resping, ei cred că problema sunt acești oameni, nu ei înșiși.
  7. O vanitate alimentată de un ego puternic care ia naștere dintr-un sentiment de superioritate.

Ce se ascunde în spatele personalității unui megaloman?

Megalomanii refuză să-și dea seama că adânc în interior sunt plini de frici și că sunt în căutarea iubirii. Acesta este motivul pentru care acești oameni îi atacă pe alții ca mecanism de apărare și își folosesc presupusa lor atotputernicie.

Pe de altă parte, de teamă să nu pară inferiori, îi batjocoresc pe oricine reprezintă o amenințare și, ca urmare, dăunează oricui care, în opinia lor, îi amenință ego-urile. Cu toate acestea, sub această mască se ascunde o persoană nesigură.

Aroganța lor dă naștere unui sentiment de singurătate pentru că alți oameni nu le acceptă. Uneori se pot izola. Un sentiment de superioritate îi face să se distanțeze de oricine pe care-l consideră inferior. O astfel de singurătate duce la formarea unui gol emoțional inevitabil.

 

Sursa

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Doza de Succes pe Instagram și Telegram.

Primește noile articole pe mail prin intermediul FeedBurner de la Google

Mulțumim!

Editorii noștri au primit o notificare.