Pe internet găsești foarte multe articole care îți spun cum să nu îți fie frică să apari în fața mulțimii. Cineva recomandă să te antrenezi în fața oglinzii, să-ți vizualizezi succesul și chiar să-ți imaginez publicul îmbrăcat doar în lenjerie intimă. Și multe dintre aceste sfaturi sunt proastă, contra-productive și au efect invers. Există un alt truc, mult mai simplu și mai efectiv.

Nu te concentra asupra ta

De la început trebuie să înțelegi că neliniștea dinaintea discursului în fața a zeci, sute sau chiar mii de oameni – este  de fapt teama de a eșua în public. Ți-e frică de ce vor spune oamenii de tine.

Trebuie să înțelegi că îți exprimi punctul de vedere, iar asta nu e ca și cum te-ai prezenta pe tine însuși.

Succesul discursului nu depinde de ce vor gândi oamenii despre tine. El nu depinde dacă ai dinții albi, dacă ți-e călcată cămașa sau de cât de sigur pe sine și deștept pari. Este important cât de bine transmiți mesajul către public.

Ascultătorii tăi trebuie să înțeleagă idea discursului tău. Cea mai bună metodă de a deține controlul – să gândești mai larg decât într-o discuție obișnuită. Pentru asta trebuie să te concentrezi asupra ideilor, dar nu asupra cuvintelor. Cu cât mai mult te vei concentra asupra cuvintelor, cu atât mai mare este posibilitatea că vei deveni mai neliniștit.

Plecând, oamenii ar putea să creadă că ești sincer, ai încredere în tine și ești carismatic. Însă dacă nu vei transmite corect mesajul, misiunea ta va rămâne neîndeplinită.

Nu te gândi la felul cum arăți

Încetează să te mai antrenezi în fața oglinzii sau să te înregistrezi pe cameră. Noi prea mult gândim asupra acțiunilor noastre și suntem prea obsedați de felul în care arătăm.

Cea mai mare parte a neliniștii noastre va dispărea atunci când ne vom concentra asupra mesajului pe care vrem să-l transmitem publicului. Așa devii mai puțin vulnerabil. Adoptând această idee, nu devii un oarecare orator, ci un specialist în acest domeniu.

La început te vei simți stingherit, însă confortul va veni odată cu experiența. Învață să stabilești, să dezvolți și să transmiți corect ideile tale și în așa fel succesul îți este garantat.

Sursa