1. Arăți întotdeauna minunat

Ai întotdeauna un stil uimitor, un costum perfect potrivit și o manichiură impecabilă. Desigur, un aspect frumos este un mare plus. Dar să nu trebuie să fii obsedat de exteriorul tău și să-i acorzi prea mult timp. Chiar și Steve Jobs, cel mai faimos perfecționist, purta zilnic o bluză și blugi negri și nu-și cheltuia energia în alegerea hainelor.

Trebuie să ai grijă și de siluetă. Dar nu trebuie să mergi la extreme. Dietele obositoare pot duce la tulburări de alimentație. Doar fă sport și mănâncă bine.

2. Nu-ți exprimi ideile cu voce tare până când nu te gândești și la cele mai mici detalii

Preferi să nu vorbești despre proiectele la care lucrați, dacă acestea nu sunt aduse la o stare ideală. Perspectiva de a prezenta publicului ceva „brut” te terorizează. În timpul atelierelor, ești uimit de modul în care colegii nu se rușinează să-și expună atât de deschis ideile ridicole.

Această abordare te privează de posibilitatea de a arăta altora de ce ești capabil. Chiar dacă proiectul tău se află încă în pregătire, nu îți fie teamă să vorbești despre el. Poate vei obține sfaturi bune, iar șefii te vor vedea un angajat ambițios.

3. Nu poți trăi fără o listă de sarcini și program

În fiecare zi ai un program stabili pe minute. Vrei să beneficiezi la maximum de timpul acordat. Și, deși organizarea și eficiența sunt calități excelente, merită uneori să te odihnești.

Dacă trăiești strict conform programului, este dificil să găsești timp pentru întâlniri spontane cu prietenii sau cu cei dragi. În plus, poate provoca probleme de oboseală și de sănătate.

4. Îţi este greu să te relaxezi şi să te odihneşti

Eşti indignat, deoarece este nevoie de atât de mult timp și energie pentru a merge în vacanță, la sărbători, la întâlniri cu prietenii, la o cafenea,  la plimbare sau  pentru a viziona doar un film. Cu siguranță că le-ați fi putut cheltui mai productiv. De exemplu, pentru unele sarcini de lucru importante.

Dacă îţi faci griji să lucrezi chiar și noaptea, este timpul să schimbi ceva. Trebuie să înveți să trăiești prezentul, să-ți asculți gândurile și dorințele și cel puțin uneori să rămâi singur cu tine însuți.

5. Nu poți să te concentrezi dacă în jurul tău este dezordine

Desigur, dacă haosul domnește în jurul tău, e greu să-ți aduni gândurile și să te concentrezi asupra muncii tale. În acest lucru nu este nimic rușinos. Cu toate acestea, această caracteristică încă se aplică semnalelor ascunse ale perfecţionismului. Mai ales dacă faci curat la locul de muncă astfel încât nu mai ai energie pentru sarcinile principale.

6. Procrastinezi

Procrastinarea este asociată cu lenea sau absența. Cu toate acestea, cauza acestui fenomen este de fapt o teamă de a lua o decizie greșită sau de a nu face față acestei sarcini. Dacă te temi că nu le vei împlini perfect, le amâni pentru mai târziu. Și acesta este un semn al perfecţionismului.

7. Eşti lent sau prea grăbit să iei o decizie

Eziţi pentru că ţi-e frică să faci o greşeală. O alegere dificilă te face să te pierzi și să-ţi doreşti să nu alegi nimic.

Există un alt scenariu de comportament: iei o decizie imediat pentru că simţi că este absolut corect și cea mai bună dintre toate. Tu decizi pentru alții, pentru că tu crezi că știi mai bine.

Un astfel de comportament te poate afecta. Atât indecizia, cât și aroganța nu te vor ajuta în viață. Prin urmare, trebuie să scapi de aceste calități.

8. Nu vrei să delegi responsabilități

Preferi să faci totul pe cont propriu și după placul tău. Dacă altcineva va îndeplini această sarcină, atunci cu siguranţă va greşi.

O altă persoană nu trebuie neapărat să fie proastă și incapabilă de nimic. Dimpotrivă, poţi învăța de la ea ceva nou și util. Lasă alți oameni să te ajute, altfel rişti să te alegi cu o povară insuportabilă.


Nu este nimic greșit dacă lucrezi din greu pentru afacerea preferată și doreşti să devii un profesionist. Dar când vine vorba de fanatism, trebuie să-ți schimbi comportamentul.

Sursa