Sfaturi utile pentru a-ți îmbunătăți memoria

pexels-photo-26045

Seara, când în oficii se încheie toată viața de afaceri, intră în acțiune doamnele de serviciu care strâng toate gunoaiele, așează lucrurile la locul lor și pregătesc încăperea pentru o nouă zi de muncă. În cazul nostru, în rolul doamnei de serviciu este creierul – anume el decide ce trebuie să rămâne și ce trebuie de aruncat la coș. Însă în acest proces poate fi oprit și astfel tu să decizi ce vrei să rămână în amintiri și ce trebuie de șters. Ce trebuie să faci vei afla în acest articol.

De ce creierul „face curățenie”

În timpul somnului nu doar că se activează unele dintre cele mai importante procese din organismul nostru (secreția de hormoni ai creșterii, melatonina, serotonina, restabilirea mușchilor și altele), însă se mai face și o „curățenie generală” care ne ajută să „ne curățăm” mintea de gânduri neimportante, sentimente și evenimente, pentru ca în final să rămână doar ceea ce este mai important.

Într-adevăr – creierul „șterge” o bună parte din viața pe care o trăim…. pentru binele nostru.

O foarte mare parte din informație „trece printr-o ureche și iese prin alta”. Nu îți orientezi atenția la modul cum hainele se așează pe corpul tău, nu atragi atenție la sunetele de fundal (sunetul frigiderului, a aerului condiționat sau a mașinilor care trec pe stradă) sau temperatura aerului de fiecare dată când expiri sau inspiri. Același lucru se întâmplă și cu informația vizuală – practic nu analizezi ceea ce observi cu vederea periferică.

Creierul pur și simplu aruncă aceste fragmente de informație la gunoi pentru ca haosul să nu împiedice o bună realizarea a altor procese mult mai importante: memoria, percepția și gândirea.

Probabil mâine îți vei aminti trăirile pe care le-ai avut în timp ce ai citit acest text. Însă puține sunt șansele ca să îți amintești ceva asemănător care a avut loc un an sau doi în urmă, pentru că creierul tău și-a îndeplinit funcția de filtru și a șters tone de informație de care nu ai nevoie.

Aceste trăiri nu sunt unicele pe care creierul tău le va arunca la coșul cu gunoi. Încearcă să îți amintești, de exemplu, ce ți s-a întâmplat în această zi un an în urmă. Pentru ca să îți amintești ceva, trebuie să vezi calendarul și notițele pentru această zi. Și da, probabil dacă nu s-a întâmplat nimic deosebit, s-ar putea să îți amintești ceva la general, însă nu niște stări clare.

Nu îți vei aminti pentru că după ce a făcut „curat”, creierul tău a aruncat totul la coș, apoi a eliberat coșul. Da, cu siguranță îți vei aminti zilele în care s-a întâmplat ceva neobișnuit, care a lăsat o amintire emoțională, fie ea pozitivă sau negativă.

Cum decide creierul ce să păstreze și ce să „șteargă”

Să facem un experiment rapid care îți va explica cum are loc acest proces. Ia în mână un creion și o hârtie și privește rapid aceste 9 imagini de mai jos: cheltuiește pentru fiecare imagine cel mult 3 secunde, sau o secundă pentru fiecare rând. Acum trebuie să închizi ochii și să numeri până la 20. Deschide ochii, și fără ca să trișezi, încearcă să descrii fiecare imagine.

тест

Sigur nu ai memorat toate imaginile, însă dacă ai reținut detalii despre fiecare dintre ele, cel mai probabil răspunsurile tale vor arăta așa: iepure cu biscuit pe cap, un jaguar pe o creangă, o clădire în spatele căreia crește un copac și un muzicant care ține în brațe o chitară.

De ce? Pentru că anume aceste imagini se deosebesc de celelalte, care sunt mai simple. Anume după aceste principii memorăm evenimentele din viața noastră.

Cu alte cuvinte, creierul nostru memorează anume acea informație pe care o consideră neobișnuită, iar pe cea ordinară „o aruncă la coș”.

Creierul face acest lucru pentru că o astfel de informație neformală ne ajută să facem față situațiilor delicate din viața noastră. Evenimentele standarde care au intrat deja într-un obicei nu reprezintă însă un pericol. Te poți pregăti pentru ele, pentru că pot fi programate și ți s-au întâmplat de nenumărate ori. Un pericol reprezintă anume cele neobișnuite, necunoscute, cum sunt de exemplu: ploaie într-o zi cu soare, tâlhărie în cea mai protejată zonă a orașului… sau un jaguar care se odihnește pe o creangă.

Creierul nostru este construit în așa mod încât să fim în stare să găsim imediat răspunsuri posedând informație puțină. Anume din acest motiv, tot ce trece prin simțirile noastre și prin mintea noastră este filtrat atât de bine. Această „filtrare” ne mărește șansele de a supraviețui.

Ultimele cercetări au demonstrat că acest proces de curățare selectivă a memoriei este foarte important și are loc în timpul somnului. Astfel, atunci când dormim pierdem o parte din informații, de aceea dimineața ne trezim și ne amintim doar lucrurile importante.

Cum să împiedici această „curățenie”

Dacă consideri că creierul tău „își permite prea multe” și șterge informație care pentru tine este importantă, atunci poți să te implici și tu în acest proces.

Cea mai bună metodă este să acorzi mai multă atenție acelor detalii pe care ai vrea să le memorezi. Dacă le vei marca emoțional, creierul nu le va șterge din memorie.

O altă metodă – este să repeți iar și iar, ca atunci când memorezi un număr de telefon. A treia metodă – să te întorci mereu în amintiri. De exemplu – să privești fotografiile sau filmulețele din vacanța ta. De fiecare dată când vei „chema” aceste amintiri la viață, creierul va primi un semnal că nu trebuie să le șteargă.

Folosind aceste trucuri, îi vei da de știre creierului că această informație este foarte importantă pentru tine.

Însă dacă vrei ca creierul tău să nu fie umplut de informație de care nu ai nevoie, nu rata orele necesare de somn! Altfel, creierul tău va renunța să mai facă curat și riști astfel să fii acoperit de informație de care pur și simplu nu ai nevoie!

Sursa

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Doza de Succes pe Instagram și Telegram.

Primește noile articole pe mail prin intermediul FeedBurner de la Google

Mulțumim!

Editorii noștri au primit o notificare.