Șterge câteva aplicații din smartphone pentru a învinge stresul

hands-coffee-smartphone-technology

Ai observat că devii ușor nervos atunci când telefonul tău se află la o distanță de tine? Ai observat că ești permanent neliniștit de ce se întâmplă pe Internet fără prezența ta? Îți iei smartphone-ul pentru a vede ce oră este și iată deja verifici toate noutățile din Twitter. Acest obicei îți influențează relațiile cu cei dragi și chiar și gândurile tale, însă sunt câteva modalități prin care ai putea să scapi de ea în câteva săptămâni.

Mulți dintre cei care și-au șters conturile de Facebook sau Twitter au declarat că aceasta a fost un eveniment major care a avut un impact deosebit în viața lor. Probabil, ștergerea unui cont de socializare pare a fi o decizie extrem de dură. Conturile vă pot fi utile pentru muncă și de ce să refuzi din când în când să mai vezi ce se petrece acolo. Însă să vedem cum am putea crea o „relație” productivă cu aceste conturi de socializare.

Utilizează versiunile web

Creatorii de aplicații fac în fel și chip ca să îți întărească dependența de aplicații și îți dezvoltă astfel obiceiul de a accesa aplicațiile chiar dacă ai nevoie sau nu. Este un fel de joc, în care ei sunt vânătorii, iar tu prada. Și lor le reușește să ne vâneze.

Facebook tot mai des anunță de faptul că utilizatorii petrec tot mai mult timp pe această rețea, lucru pe care îl face și Snapchat.

Și iată soluția pentru această problemă – utilizează versiune web. Pentru a deschide aplicația pe telefonul tău ai nevoie doar de o atingere. Pe web sunt mai multe bariere pentru această activitate. Șterge Twitter, Facebook de pe telefonul tău și deschide-le doar în browser, deconectându-te de fiecare dată atunci când îți termini munca sau distracția. Managerul de parole la fel trebuie deconectat.

Această acțiune are două avantaje:

  1. Vei ridica o barieră peste care va trebui să sari ori de câte ori vrei să vezi ce se petrece online. Va trebuie să deschizi Twitter, să scrii login-ul și parola, apoi să îl citești în versiunea web  care nu este atât de comodă. Timp de câteva săptămâni, accesarea acestor rețele de socializare te va face să te gândești: ai într-adevăr nevoie de aceste accesări sau nu?
  2. Notificările nu te vor mai deranja. Chiar îți trebuie să știi cine a amintit de tine, ți-a dat like la poză sau ți-a lăsat un comentariu? Cel mai probabil nu.

Această metodă te va ajuta să pui capăt utilizării excesive a smartphone-ului.

Alege parole dificile, apoi ascunde-le

Peste câteva săptămâni, cel mai probabil, vei observa o problemă: dat fiind faptul că intri prea des în cont, vei scrie parola prea ușor, fără să îți dai seama cum răsfoiești, din nou, noutățile pe Facebook.

Soluție există. Stabilește parole dificile din 32 de caractere. Scrie-le, salvează-le, însă pune-le într-un loc unde doar tu să știi. Important: niciodată nu le purta cu tine.

Acum accesarea unei rețele de socializare devine o sarcină care are nevoie de timp și efort, iar fiecare dintre aceste parole va deveni o mențiune a faptului că te lupți cu un viciu.

Nu poți să ștergi aplicația – anulează notificările

Notificările – sunt cele care îți intensifică viciul: vezi notificarea, accesezi aplicația. Pe lângă faptul că notificările îți fură atenția, ele îți strică și procesul de concentrare. Cercetările au demonstrat că după ce o notificare ți-a atras atenția, vei avea nevoie de 25 de minute pentru a reveni la starea de înainte.

Și principalul motiv pentru care să spui „NU” notificărilor este faptul că nu ai nevoie să știi imediat tot ce se petrece. Like-urile, comentariile și menționările pe Twitter sau Facebook pot aștepta.

Aplicațiile sunt făcute în așa fel încât să te oblige să activezi notificările, însă de ce trebuie să faci ceea ce ele îți indică? Chiar acum, fără niciun regret, anulează toate notificările, lăsându-le doar pe cele cu adevărat necesare. Anulează-le fără să te gândești prea mult! Până la urmă, le poți activa din nou.

Timp de o săptămână vei vedea cât de multe lucruri ai reușit să faci. Vei fi uimit să vezi că în sfârșit ai terminat de citit cartea sau ai rezolvat o sarcină dificilă pe care o tot amânai în ultima perioadă.

Setează ecranul principal al telefonului

Șterge de pe ecranul principal toate aplicațiile de care ai devenit dependent. Asta nu înseamnă că în telefonul tău nu vor fi aplicații și jocuri interesante, pur  și simplu ele nu trebuie să apară în fața ochilor, ori de câte ori deschizi telefonul.

Chiar dacă ai șters principalii „ocupanți” ai timpului tău, atunci cu ușurință le vei găsi înlocuitori pentru că oricum ai nevoie să verifici ceva în zadar. Lasă pe ecranul principal doar ceea ce ai nevoie pentru muncă și ceea ce nu îți împiedică procesul de concentrare.

Să nimicești un viciu este foarte ușor

Însă în locul lor trebuie să formezi altele și să le întărești. Ștergând aplicațiile care îți aduc obiceiuri negative și adăugând alte aplicații, care îți demonstrează de ce este bine să renunți la ele, vei ridica șansele succesului tău în lupta cu factorii care te împiedică să te dezvolți.

Probabil, cei din jur vor râde de tine și te vor numi retrograd pentru faptul că folosești versiunile web ale aplicațiilor, de vreme de ai un smartphone. Însă tu vei simți să ai făcut un mare pas, iar acum vezi lumea cu alți ochi, cu totul diferit decât atunci când stăteai cu ochii țintiți în telefon.

Sursa

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Doza de Succes pe Instagram și Telegram.

Primește noile articole pe mail prin intermediul FeedBurner de la Google

Mulțumim!

Editorii noștri au primit o notificare.