Suntem cu toții talentați în felul nostru: cele 9 tipuri de inteligență pe care trebuie să le cunoști

Termenul de inteligență nu se limitează doar la strălucirea academică. Este de fapt un stereotip creat de societate; realitatea este că genii vin în diferite forme și moduri. Asta înseamnă că o persoană poate fi inteligentă în a face ceva foarte specific pe care alții ar putea să o găsească dificil de făcut sau de învățat.

Psihologul Howard Gardner identifică 9 tipuri de inteligență. În cartea sa „Teoria inteligenței multiple”, el descrie cum să-ți definești punctele forte și punctele slabe. Iată clasificarea lui de inteligență:

1. Inteligența muzicală – capacitatea de a opera mecanismele responsabile pentru ritmul muzicii, înălțimea și timbrul.

2. Inteligența vizual-spațială – capacitatea de a gândi în trei dimensiuni. Principalele trăsături ale oamenilor cu astfel de inteligență sunt: imaginația vie, capacitatea (mentală) de a manipula imaginile, aptitudinile artistice și gândirea spațială.

3. Inteligența verbală-lingvistică – abilitatea de a folosi structuri complexe în vorbire pentru a explica fenomene și concepte greu de înțeles.

4. Inteligența logică și matematică – capacitatea de a calcula în avans, de a construi ipoteze, de a măsura și de a rezolva probleme matematice complexe.

5. Inteligența kinesthetică corporală – abilitatea de a folosi abilități diferite la nivel fizic și de a manipula eficient obiectele externe.

6. Inteligența interpersonală – abilitatea de a stabili o bună comunicare cu alte persoane, folosind atât mijloace verbale, cât și non-verbale.

7. Inteligența intra-personală – abilitatea de a recunoaște și de a înțelege propriile gânduri și sentimente.

8. Inteligența existențială – capacitatea de a reflecta asupra întrebărilor despre semnificația existenței.

9. Inteligența naturală – abilitatea de a înțelege instinctele naturale ale diferitelor ființe vii.

 

Inteligența este puterea noastră. Cunoscând punctele forte, putem renunța la stereotipuri. Cunoscând slăbiciunile noastre, ne dăm seama la ce trebuie să lucrăm. Avem ocazia să ne dezvoltăm și să devenim mai buni.

Psihologii te sfătuiesc să alegi o profesie pe baza tipului de inteligență pe care îl ai cel mai dezvoltat. Astfel încât să poți maximiza potențialul și să te realizezi. Fiecare dintre noi este unic. Și poți să-ți faci propriul drum prin viață.

Sursa

 

 

 

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Doza de Succes pe Instagram și Telegram.

Primește noile articole pe mail prin intermediul FeedBurner de la Google

Mulțumim!

Editorii noștri au primit o notificare.