Trucuri care te vor ajuta să convingi pe oricine

1. Utilizează cuvinte puternice

Un discurs convingător conține cuvinte care te fac să gândești. Această metodă este dese ori utilizată în reclame. Imaginează-ți că trebuie să vinzi un pachet de asigurări auto. Cu siguranță ai putea spune că în fiecare zi, pe drumuri au loc zeci de accidente rutiere. Însă mai efectivă ar fi fraza: „În fiecare zi, mii de oameni mor pe drumuri din cauza accidentelor rutiere” sau „În fiecare zi, mii de accidente sunt soldate cu decese”.

2. Ai grijă să arăți demn, dar nu mândru

Un aspect plăcut poate atrage oamenii, însă în același timp poate crea impresii greșite. Riscul este următorul: o persoană care este mai bine îmbrăcată decât ceilalți, simte putere și dese ori tinde să se comporte necorespunzător. Iar asta îndepărtează.

Ține minte că persoana pe care vrei să o convingi este importantă pentru tine: ea poate să-ți spună „nu”. Ai grijă să arăți bine, însă nu pentru a părea mai bun decât cineva.

3. Orientează-te asupra viitorului

În primul rând, frazele de genul „noi vom face…” sau „noi vom…” crează în mintea unei persoane ideea că acel lucru într-adevăr se va întâmpla. În al doilea rând, formulările cu expresii la viitor oferă încredere că îți vei îndeplini promisiunile și nu o vei lăsa baltă.

Însă și aici nu trebuie să încalci limitele. Nu fi prea insistent și nu lua decizii pentru altcineva. Concentrează-te asupra posibilităților și efectelor pozitive ale acestei decizii.

4. Alege o cale de comunicare potrivită

Dacă vrei să convingi pe cineva, trebuie să creezi un mediu de comunicare confortabil pentru acea persoană. Trebuie să știi cum îi place să comunice: direct, prin telefon sau prin intermediul poștei electronice. Așa îi vei cuceri loialitatea și cresc șansele de succes.

5. Vorbește pe limba interlocutorului

Un adevăr simplu: oamenii au mai multă încredere în cei care le sunt asemănători sau în cei care îi înțeleg. De aici, sarcina ta este simplă – adaptează-te interlocutorului. Nu folosește jargoane? Înseamnă că nici tu nu le vei utiliza în discuție. Glumește? Înseamnă că și tu trebuie să demonstrezi că ai simțul umorului.

Această regulă ține și de vorbirea non-verbală. Dacă o persoană gesticulează activ, înseamnă că și tu trebuie să fii deschis și activ. Dacă adoptă poziții închise, înseamnă că și tu trebuie să fii mai rezervat.

6. Nu-ți „murdări” discursul

De fiecare dată când rostești „ăă-ăă-ăă” sau „mm-mm-mm” pierzi încrederea interlocutorului. Discursul tău trebuie să fie clar și ușor de înțeles.

 

7. Alege timpul potrivit

Încă un factor care determină succesul unei discuții – este momentul potrivit. Pentru asta trebuie să analizezi o persoană, să îi studiezi stilul de viață și programul.

8. Repetă gândurile după interlocutorul tău

Printr-o repetare simplă îi arăți interlocutorului că îl asculți și îl înțelegi. În același timp poți să îți exprimi și propria poziție.

9. Direcționează-ți emoțiile

Entuziasmul și uimirea trebuie să fie sincere și să apară în timpul discuției. Dacă vei arăta la început acest val de emoții s-ar putea să îți îndepărtezi interlocutorul.

Ar fi bine să începi dialogul pe o notă optimistă și relaxată. Apoi, oferind detalii să demonstrezi, utilizând emoțiile, ideile tale. Așa vei arăta natural și vei putea să molipsești interlocutorul cu gândurile tale.

Sursa

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Doza de Succes pe Instagram și Telegram.

Primește noile articole pe mail prin intermediul FeedBurner de la Google

Mulțumim!

Editorii noștri au primit o notificare.