Trucuri care te vor ajuta să iei o decizie dificilă

Este ușor să iei o decizie atunci când o soluție este mai vizibilă/simplă/are perspectivă. Și este extrem de greu atunci când pe balanță sunt puse perspective egale. Vom încerca să îți readucem somnul și liniștea interioară. Îți prezentăm câteva trucuri care te vor ajuta atunci când trebuie să iei o decizie dificilă.

1. Dă sfaturi unui prieten

Imaginează-ți că un prieten/coleg se află în aceeași situație ca și tine și a cerut sfatul tău. Fă abstracție de la situație, analizează, observă, apoi dă-i un sfat. Un asemenea truc te va ajuta să scapi de emoțiile care îți întunecă gândirea și facă dificilă alegerea.

2. Oprește fluxul de informații

Credem că cu cât mai multe informații avem, cu atât mai capabili suntem să analizăm situația. Însă fluxul permanent de informație nu doar crește presiunea, dar și ne încurcă gândurile. Începem să dăm valoare lucrurilor în plus și uităm ce este cu adevărat important.

Oprește temporar fluxul de informații, relaxează-te și lasă-ți conștiința să găsească soluția perfectă.

3. Neagă realitatea

La o anumită vârstă, fiecare dintre noi își demonstrează propriul stil de comportament și de luare a deciziilor. Sparge stereotipurile și ceartă-te cu tine, punând la îndoială soluțiile vizibile.

Ia un pix, o foaie și scrie-le, apoi rupe foaia și gândește cum ai acționa în aceste circumstanțe. Dese ori, răspunsul se află în afara granițelor gândirii tale.

4. Intervievează-te

Înainte de a lua o decizie definitivă, pune-ți trei întrebări și răspunde la fiecare dintre ele timp de 10 minute. Deci, dacă ai găsit soluția care crezi că este corectă, atunci:

  • Cum te vei simți peste 10 zile?
  • Cum te vei simți peste 10 luni?
  • Cum te vei simți peste 10 ani?

Ascultă-ți simțirile. Să analizezi perspectivele este la fel de important ca să le identifici. Confortul sau disconfortul în timpul vizualizării alegerii tale spune mai multe decât ai fi crezut.

5. Desenează pătratul lui Decart

 Secretul eficienței acestuia este că, dacă de obicei suntem obsedați de câteva întrebări, atunci pătratul lui Decart ne ajută să analizăm din mai multe puncte de vedere și să iei o decizie mai conștientă.

6. Limitează-ți timpul

Sunt decizii pe care amânăm să le luăm, iar ele între timp devin tot mai dificile și ne împiedică să ne bucurăm de viață. Pentru asemenea situații este perfectă metoda 15 minute.

Atunci când toate variantele sunt gândite și cântărite, dar nu ai o claritate, pur și simplu acceptă faptul că alte gânduri nu-și mai au rostul. Încetează să mai pierzi timpul și rezervă-ți 15 minute pentru a lua o decizie finală. Însăși decizia va calma toată neliniștea și te va ajuta să mergi înainte, avansând.

Sursa

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Doza de Succes pe Instagram și Telegram.

Primește noile articole pe mail prin intermediul FeedBurner de la Google

Mulțumim!

Editorii noștri au primit o notificare.