«Tuturor celor care îi cunosc le-a fost frică la un moment dat. Acest lucru nu este întotdeauna vizibil, mai ales în cazul directorilor de companii vestite sau inventatori. Însă frica este o reacție normală a organismului nostru atunci când nu știm care va fi finalul unui anumite eveniment sau ne facem griji dacă el va avea consecințe negative», — este de părere Adam Grant, cel mai popular profesor de la Wharton School a Universității Pennsylvania, dar și consultat privind administrarea în companii precum Facebook, Google, Goldman Sachs și NBA.

Potrivit lui Adam, unul dintre cele mai importante sfaturi despre cum să îți învingi frica l-a primit de la cercetătorii din tehnologie: Mark Cuban, Elon Musk, Larry Page și alții. Grant s-a interesant cum este să lansezi Google așa cum a făcut Page sau să crezi rachete care să ducă oamenii în cosmos așa cum a făcut Musk.

Toți ei spuneau ceva de genul: «Eram pur și simplu înspăimântat de faptul că nu îmi va reuși. Însă nu am devenit obsedat că idea mea poate avea consecințe dezamăgitoare. Eu mi-am dorit să creezi ceva cu adevărat important și de valoare».

Altfel spus, frica de eșec era mai mică decât frica de ceea ce se va întâmpla dacă ei nu vor încerca să realizeze ceva.

Dese ori ne gândim că în cazul unui eșec ne va fi frică. Însă până la urmă, vom regreta enorm dacă nu vor acționa. Dacă nu vom utiliza șansa și nu vom risca.

Adam Grant

Acești antreprenori faimoși ne oferă lecții extrem de importante. Și mai ales, ei ne învață să ne teleportăm în viitor și să ne imaginăm că ai fost laș și nu ai riscat. Ce se va întâmpla dacă vei renunța la visele tale? Spune-ți: „Da, idea mea poate să eșueze. Însă mai bine voi risca și mă voi convinge de acest lucru, decât nici măcar să nu încerc să fac această schimbare».

«Mulți încearcă să fugă de frică – spune Adam Grant. – Mai efectiv va fi dacă o vei accepta și vei încerca să înțelegi ce anume te deranjează și cum ai putea rezolva această problemă».

Data viitoare când îți va frică să încerci ceva, amintește-ți sfatul lui Adam. Și astfel în viitor nu vei regreta șansele ratate.

Sursa