Un renumit neurofiziolog recomandă 4 acțiuni simple care îți vor ridica rapid dispoziția - #dozadesucces

Un renumit neurofiziolog recomandă 4 acțiuni simple care îți vor ridica rapid dispoziția

Profesorul Alex Korb oferă câteva modalități dovedite pentru a face față negativității, acestea sunt bazate pe cercetări științifice.

Neurofiziologul Alex Korb cercetează de mulți ani procesele cerebrale asociate cu depresia. În cartea sa ”The Rising Spiral” (Spirala ascendentă), el împărtășește descoperirile sale cheie despre cum să facem față negativității și să găsim fericirea. În special, Korb descrie 4 modalități pentru a începe să gândești mai pozitiv, bazate pe cercetări științifice.

1. Consemnează apariția emoțiilor – acest lucru te va ajuta să le înțelegi mai bine.

Ori de câte ori simți o emoție negativă, cum ar fi nemulțumirea sau furia, fixează întotdeauna această emoție. Poate părea inutil, dar dacă numești ceea ce trăiești pe nume, rata de răspuns a creierului tău crește semnificativ.

Prin definirea sentimentelor, le recunoști și le reduci puterea de influență. Rezultatele unuia dintre studiile menționate în ”Spirala ascendentă” au arătat că persoanele care își recunosc și își acceptă sentimentele negative au mai puține șanse de a fi afectate de acestea.

De exemplu, te poți supăra pe soțul sau colegul tău din cauza unei dureri de cap, a unei dureri de stomac sau pur și simplu pentru că ai plecat la serviciu și ți-ai uitat telefonul acasă. De obicei, ne gândim mai târziu la emoțiile noastre, dar dacă înveți să le recunoști imediat, este puțin probabil să pierzi controlul asupra situației.

2. Gândește-te pentru ce poți fi recunoscător.

Potrivit lui Alex Korb, recunoștința face mult mai mult bine decât ne dăm seama. În special, stimulează producția de dopamină și serotonină (neurotransmițători responsabili de sentimentele de bucurie și fericire) și afectează calitatea legăturilor sociale.

Gândește-te doar la toate problemele pe care nu le ai și la toate lucrurile bune pe care le ai. Asigură-te că nu te gândești mai mult la aspectele negative decât la cele pozitive.

Concentrându-te asupra lucrurilor pozitive și recunoscând că negativitatea face parte din echilibrul vieții, îți va fi mai ușor să accepți problema și să începi să lucrezi la o soluție.

3. Nu există soluții perfecte.

Luarea unei singure decizii poate aduce mai multă ușurare decât îngrijorarea nesfârșită cu privire la toate opțiunile. Potrivit lui Korb, actul de generare a intenției, de stabilire a obiectivelor și de inițiere a acțiunii declanșează un circuit neuronal pozitiv care reduce sentimentele de anxietate și îngrijorare.

Atunci când iei o decizie, ai sentimentul că deții controlul. Iar lipsa de control duce la sentimente de neputință și la îngrijorări nesfârșite. Dacă vei continua să amâni deciziile importante, căutând soluția perfectă, umbra unei sarcini neîmplinite va continua să atârne deasupra ta. Adesea, acest lucru provoacă și mai multă nesiguranță.

Nu uita că îngrijorarea de a lua o decizie „greșită” pentru prea mult timp este o decizie foarte greșită.

4. Folosește puterea atingerii.

Nu este un secret faptul că interacțiunea cu ceilalți promovează un sentiment de acceptare și chiar de fericire. În ”Spirala ascendentă” se vorbește, de asemenea, despre importanța contactului fizic între oameni, deoarece atingerea crește producția de oxitocină în organism, care reduce reactivitatea amigdalei, organismul care controlează emoțiile.

„Hormonul iubirii”, oxitocina, guvernează interacțiunile noastre cu oamenii și este, de asemenea, responsabil pentru formarea legăturii dintre mamă și copil, pentru alăptare, pentru atingerea orgasmului și nu numai.

Cu toții râvnim la contactul fizic atunci când avem nevoie de încurajare. La urma urmei, uneori nimic nu ajută mai bine decât o îmbrățișare din partea unei persoane dragi. Atunci când îmbrățișezi sau săruți o altă persoană, creierul tău stimulează producția de oxitocină. În plus, acest hormon crește nivelul de încredere. Korb remarcă faptul că simpla luare de mână a unei persoane dragi atunci când te simți rău te calmează și chiar te face să simți mai puțin durere fizică. De aceea este atât de important să nu uiți de puterea atingerii.

 

Sursa

 

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Doza de Succes pe Instagram și Telegram.

Primește noile articole pe mail prin intermediul FeedBurner de la Google

Mulțumim!

Editorii noștri au primit o notificare.