Vrei să citești mai mult, dar nu-ți prea reușește? Iată 5 sugestii pentru a face din citit un obicei

Deseori, conștientizezi că tocmai a trecut o zi fără ca să fi citit măcar o pagină. Asta chiar dacă de mai multă vreme arzi de nerăbdare să savurezi măcar un paragraf dintr-o carte pe care ți-ar plăcea s-o citești cu poftă. Te trezești despărțit de lecturile preferate din variate motive și scuze, dar totodată ești convins că doar un om care citește zilnic (și mai ales citește ce-i place) este un om disciplinat și programat pentru succes.

Pentru a pune capăt scuzelor și a reuși să progresezi în domeniul cititului, ți-am pregătit 5 sugestii pentru a face din citit un obicei bine consolidat.

1.Stabilește-ți un obiectiv clar pentru cititul zilnic

Este bine să încerci să citești cel puțin un paragraf pe zi. În cazul în care un paragraf e prea lung sau prea scurt, setează-ți obiectivul zilnic la 25 de pagini de citit. Acesta este poate cel mai important sfat. În loc să spui că vrei să citești 3 cărți pe lună, spune că vrei să citești 25 de pagini pe zi. În felul acesta nu mai ești presat de faptul că nu îți vei îndeplini obiectivul de a citi atât de multe cărți. Te vei bucura pur și simplu de lecturare și vei sărbători fiecare mică reușită.

2.Citește dimineața

Cu cât trec orele mai mult, cu atât capacitatea de concentrare scade. Totodată, se cunoaște că productivitatea și atenția au cele mai mari „turații” dimineața. Tocmai din această cauză am observat că pot citi cel mai bine dimineața. Experimentează și tu.

3. Egalează cititul cu plăcerea

Uneori, în timp ce citesc îmi place să ascult muzică fără versuri. Îmi creez o ambianță în care mă simt confortabil și pot să savurez orice. Îmi fac o cană de ceai sau o cafea bună și dulce. Foarte dulce. Cheia unui citit cât mai îndelungat constă în capacitatea de a transforma acest obicei într-unul care să îmbine cât mai multe momente care îți creează senzații de plăcere.

4. Elimină toate detaliile care te distrag

Uneori poate fi dificil să elimini toate detaliile care îți perturbează liniștea. Mai ales în era noastră invadată de rețelele sociale care se vor vizitate cât mai frecvent și pentru cât mai multă vreme, sau, de exemplu, atunci când îți amintești de o reclamă și îți propui să accesezi pagina unui magazin care dispune o super-ofertă pentru tonere online etc. Încearcă să-ți prioritizezi sarcinile și mai ales să răspunzi mesajelor de pe net doar atunci când termini paragraful. Vei deveni un mini-campion.

5. Înțelege de ce vrei să citești

Identifică-ți motivația din spatele dorinței de a citi. Unii citesc pentru a descoperi cât mai multe informații interesante, alții pentru a se relaxa. Eu o fac pentru a-mi îmbunătăți creativitatea și pentru inspirație. Găsește-ți și tu motivele care te-ar putea impulsiona să citești cât mai mult. Curtează-le, întreține-le și exploatează-le. Te vor răsplăti din plin.

Încearcă să urmezi aceste sfaturi cât de mult posibil. Cititul regulat nu este foarte simplu, dar dacă îți setezi anumite obiective și urmărești o anumită rutină, vei ajunge să citești mai mult decât ai putea crede. Totul constă în puterea voinței tale.

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Doza de Succes pe Instagram și Telegram.

Primește noile articole pe mail prin intermediul FeedBurner de la Google

Mulțumim!

Editorii noștri au primit o notificare.