Warren Buffett: Greșeala # 1 pe care o fac părinții atunci când îi învață pe copii cum să-și gestioneze banii - #dozadesucces

Warren Buffett: Greșeala # 1 pe care o fac părinții atunci când îi învață pe copii cum să-și gestioneze banii

Un cunoscut antreprenor american și unul dintre cei mai mari investitori din lume vorbește despre importanța învățării copiilor de responsabilitate financiară.

Înainte de a deveni CEO al Berkshire Hathaway, Warren Buffett a avut o mulțime de posturi de muncă. De exemplu, când avea șase ani, a cumpărat un pachet de Coca-Cola cu 25 de cenți și l-a vândut cu 50 de cenți. De asemenea, Buffett vindea reviste și gume, vizitând toate casele vecine.

„Tatăl meu m-a inspirat mereu și m-a sprijinit”, a declarat Buffett pentru CNBC în 2013. „El a fost cel care mi-a insuflat obiceiurile potrivite la o vârstă foarte fragedă. Iar cea mai importantă lecție pe care am învățat-o a fost despre economii.”

Când Warren Buffett a fost întrebat care este cea mai mare greșeală pe care părinții o fac atunci când îi învață pe copiii lor să gestioneze banii, el a răspuns: „Adesea, părinții așteaptă ca copiii lor să devină adolescenți înainte de a începe o conversație despre cum să gestioneze banii. În timp ce această conversație ar trebui să înceapă mult mai devreme – la vârsta preșcolară! „

Timpul nu așteaptă

Da, ai înțeles totul corect: „la vârsta preșcolară!” Potrivit lui Buffett, oamenii de știință spun că 80% din dezvoltarea creierului nostru are loc la vârsta de trei ani. Potrivit unui studiu realizat la Universitatea din Cambridge, copiii cu vârste cuprinse între 3 și 4 ani învață cu ușurință principiile de bază ale circulației monetare, iar până la vârsta de 7 ani au dezvoltat în cele din urmă abilități de bază ale comportamentului financiar în viitor.

”Majoritatea părinților știu cât de important este să-i învățăm pe copii să gestioneze banii în mod corespunzător, continuă Buffett. Dar ideea este că a cunoaște și a face sunt lucruri complet diferite.”

În 2018, T. Rowe Price a intervievat 1.014 părinți (cu copii cu vârste cuprinse între 8 și 14 ani) și peste 1.000 de tineri (cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani). S-a dovedit că doar 4% dintre părinți au discutat subiecte financiare cu copiii lor preșcolari.

Treizeci la sută dintre părinți au început să-și învețe copiii când aveau 15 ani, în timp ce 14% nu au vorbit deloc cu ei.

Lecțiile pe care Warren Buffett le-a predat copiilor săi

În 2011, Buffett a luat parte la pregătirea seriei animate pentru copii „Clubul secret al milionarilor”, în care și-a împărtășit experiența cu banii.

În acest spectacol – 26 de episoade, fiecare dintre care este dedicat unui anumit subiect de alfabetizare financiară. De exemplu, ce este un card de credit și cum funcționează sau unde să investești bani ca să obții profit.

„Am predat toate aceste lecții propriilor mei copii. Sunt foarte simple, dar foarte importante pentru viață și afaceri”, a declarat Buffett pentru CNBC.

Deci, îți prezentăm lecțiile din seria de desene animate „Clubul secret al milionarilor”, precum și sfaturile lui Warren Buffett, Cum să-i înveți pe copiii tăi.

 

1. Cum să gândești mai flexibil

Scopul acestei lecții este de a-i învăța pe copii să nu renunțe, doar pentru că la început ceva nu funcționează. Capacitatea de a gândi flexibil, non-standard și creativ acestea vor fi foarte utile în viitor, atunci când vor trebui să se confrunte cu probleme financiare.

Idei pentru activități:

  • Invită copiii la muzeu și arată-le picturi de diferite genuri și tendințe. Observă modul în care lucrările de artă diferă în stil. După aceea, invită copiii să deseneze ceva pe cont propriu, dar mai întâi, efectuează un fel de brainstorming – gândește-te la ce instrumente pot fi folosite, cu excepția mâinilor (degete, pânză de spălat, tampoane de bumbac etc.).
  • Un alt truc: jocul „Transformă gunoiul în comoară”. Invită copiii să se gândească la modalități de a folosi lucrurile vechi în casă. De exemplu, dopurile din sticle pot fi transformate în Dame, iar o cutie goală de fulgi – într-un suport pentru reviste. Acest lucru va ajuta copiii să învețe să gândească critic, să salveze și, în același timp, să trateze cu atenție natura.

 

2. Cum să începi să economisești banii

Cum spunea Benjamin Franklin, bănuțul economisit este un bănuț câștigat. Pentru ca copiii să învețe să-și gestioneze banii în mod corespunzător, trebuie să înțeleagă diferența dintre dorințe și necesități.

Idei de activitate:

  • Dă-le fiecăruia dintre copiii tăi două borcane cu cuvintele „Pentru economii” și „Pentru cheltuieli”. De fiecare dată când au bani (cum ar fi un cadou de ziua de naștere, bani de buzunar, plata pentru plimbarea câinelui unui vecin etc.), discută cum să distribuie corespunzător suma primită între cele două borcane.
  • Roagă copiii să deseneze 5-10 lucruri pe care ar dori să le cumpere. Și apoi analizează cu atenție lista și discută, de exemplu, care este mai inteligent – să cumpere noua jucărie pe care o doresc sau rucsacul de care au nevoie.

 

3. Cum se distinge prețul de valoare

Cine dintre noi nu a regretat că, sub influența impulsului, a cumpărat un gadget super modern sau pantofi de sezon, deși putea cumpăra un produs de calitate la fel de înaltă la un preț mult mai ieftin?

Sarcina părinților este de a explica copiilor mecanismul prin care agenții de publicitate ne obligă literalmente să cumpărăm produse și servicii și cum să determinăm ce merită banii și ce nu.

Idei pentru activități:

  • Fă o listă cu alimentele pe care le vei cumpăra de la supermarket împreună cu copiii tăi și apoi studiază cu atenție cât costă în magazinele online sau în alte magazine cu promoții. Compara aceste prețuri și vezi care magazin oferă cea mai buna oferta pentru un anumit articol.
  • Un alt exercițiu: discută cu copilul despre un fel de publicitate din revistă.  Întreabă-i: „Ce este de vânzare? Ce fel de idee încearcă publicitatea să ne impună? Ce atrage atenția în publicitate?  Ce te face să simți? Cum încearcă agentul de publicitate să convingă să cumperi produsul și cât mai curând posibil? „

 

4. Cum să iei deciziile corecte

Pentru a evalua în mod corespunzător situația și a lua cele mai bune decizii, ai nevoie de o înțelegere profundă a modului în care diferitele alegeri afectează rezultatele viitoare.

Idei de activitate:

  • Buffett sugerează modelarea diferitelor situații, arătând modul în care o anumită decizie a fost cea mai corectă și a condus la cel mai bun rezultat. De asemenea – pentru a împărtăși greșelile atunci când o decizie greșită a funcționat ca un domino. Adică, este important să se formeze înțelegerea unui copil că absolut toate deciziile, indiferent cât de mici sunt, într-un fel sau altul afectează viața. De exemplu, următoarea situație: „Vrem să cumpărăm un televizor nou, dar aparatul de aer condiționat s-a defectat, așa că trebuie să economisim bani pentru a-l repara. Dacă nu o facem, va fi prea cald în casă când va veni vara. Dar când vom cumpăra un aparat de aer condiționat, va fi posibil să ne gândim la cumpărarea unui televizor ”.
  • Trebuie să le insufli copiilor obiceiul de a lua decizii corecte cu privire la bani. Vorbește cu ei, analizează, discută. De exemplu, dacă copiii spun că vor să cumpere un film pe DVD, întrebă-i dacă doresc cu adevărat filmul să fie în colecția lor sau dacă are mai mult sens să îl închirieze.

 

„Nu este niciodată prea devreme”

Promovarea obiceiurilor financiare sănătoase la copiii tăi este unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poți face pentru viitorul lor de succes.

„Niciodată nu e prea devreme”, a spus Buffett. – Fie că îi înveți pe copii principiile de bază ale circulației monetare, diferența dintre necesități și dorințe sau nevoia de a economisi. Copiii se confruntă cu toate acestea la o vârstă fragedă, așa că cel mai bine este să le explici totul și să-i ajuți să înțeleagă.”

 

Sursa

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Doza de Succes pe Instagram și Telegram.

Primește noile articole pe mail prin intermediul FeedBurner de la Google

Mulțumim!

Editorii noștri au primit o notificare.