5 principii ale unei zile productive - #dozadesucces

5 principii ale unei zile productive

Oamenii care reușesc totul (bine sau aproape totul), nu sunt talentați, nu folosesc magia în afara Hogwarts și cu siguranță nu și-au vândut sufletul diavolului – ei știu doar cum să-și planifice corect ziua. Și tu poți face asta dacă folosești câteva sfaturi.

  1. Concentrează-te pe sarcina principală

Accentul trebuie să fie pe sarcina care contează cel mai mult pentru tine în acest moment. Scrie în agendă toate cazurile și selectează numai cele care te conduc direct la obiectiv.

De exemplu, lista ta de sarcini ar putea include analizarea e-mailului de lucru, curățenia generală și cumpărarea cadourilor pentru prieteni de sărbători.

Dacă scopul tău principal este să te ocupi de muncă, concentrează-te pe verificarea căsuței poștale și a răspunsurilor la e-mailuri. Dacă studiezi la universitate doar pentru diploma și locul în cămin, atunci alocă timp pentru a studia exact cât este necesar pentru a nu fi exmatriculat.

Când evidențiezi sarcinile primordiale și nu mai acorzi prea mult timp celor secundare, vei înțelege că nu numai că poți reuși, dar nu este la fel de dificil cum părea inițial.

2. Împarte activitățile mai mari în activități mai mici

Când ochii se tem, mâinile refuză cel mai adesea să facă. Suntem speriați de sarcini extinse, ele ni se par imense, complexe, aproape imposibile. Tocmai acesta este motivul pentru termenele limită, amânarea ulterioară, etc.

Secretul este simplu: orice sarcină uriașă poate fi împărțită în mai multe sarcini mai mici. De exemplu, în loc să citești o sută de scrisori și să le răspunzi la un moment dat, stabilește-ți obiectivul de a sorta 10 scrisori pe oră, făcând pauze pentru un fel de muncă de rutină, cum ar fi curățarea sau odihna. „10 e-mailuri pe oră” nu sună la fel de înfricoșător ca 100. Deși, de fapt, diferența este una mică – creierul o percepe complet diferit.

Vei fi surprins, dar cu această abordare vei putea cu adevărat să reușești mult mai mult și să fii mai puțin obosit. Unii își schițează sarcinile atât de clar încât pe listă pot fi văzute elemente banale și evidente, cum ar fi „deschide laptopul” sau „pornește mașina de spălat”.

3. Cele mai importante activități trebuie realizate în prima jumătate a zilei

Trezindu-te dimineața, este puțin probabil să te bucuri de lista de sarcini, mai ales dacă există suficiente puncte în ea. Nu contează dacă ești bufniță sau ciocârlie și cât de productiv ești dimineața, pentru că sarcinile primordiale ar trebui să fie făcute în mod ideal înainte de prânz.

Trucul este că amânarea a ceva important pentru seara poate duce la faptul că pur și simplu nu vei avea suficientă putere sau dorință de a îndeplini această sarcină. Să spunem că, dacă dimineața te-ai decis să mergi după cadouri, la prânz – să faci curat, iar seara – să te ocupi de poștă, riscul eșecului minunatului tău plan este extrem de mare.

Dacă rezolvi toată munca dimineața, va fi mult mai ușor să distribui sarcinile secundare pentru restul zilei.

4. Ascultă-ți corpul

Dacă la prânz corpul tău sugerează că trebuie să iei un pui de somn și îți poți permite, fă – o. Dacă vrei să mănânci, ia o pauză, chiar dacă ești în urmă în rezolvarea problemelor la locul de muncă. Trebuie să asculți semnalele pe care ți le oferă corpul.

Pentru a dedica 20 de minute la un pui de somn după-amiaza sau pentru a fi distras de a merge la sala de mese este mai important decât să lași corpul fără energie, economisind o jumătate de oră în plus. Crede-mă, după o mică pauză, te vei simți mai bine, iar eficiența ta va crește.

Această lege funcționează și în sens invers. Dacă dintr-o dată te-ai simțit brusc cu un val de putere și energie, nu te lăsa să stai pe canapea și nu te convinge că ai nevoie de odihnă. Și, în orice caz, nu cheltui energie prețioasă pe spălarea vaselor, curățenie sau să mergi la magazin. Rezolva problemele de lucru, investește în auto-dezvoltare și implementarea ideilor tale.

5. Analizează productivitatea zilei trecute

Seara, poți sta pe canapea și în loc de un borcan de bere poți să i-ei un stilou și un notebook.  Gândește – te cât de multe lucruri ai rezolvat pentru ziua de azi și subliniază cele pe care nu le-ai terminat. Acum, atenție, joc: găsește motivele eșecurilor tale.

Să presupunem că ai cumpărat toate darurile și chiar te-ai descurcat și cu poșta electronică, dar nu ai reușit cu curățenia. Și în loc să accepți, trebuie să înțelegi de ce s-a întâmplat asta.

Poate că nu ai avut destul timp pentru că ai fost blocat în trafic pentru o lungă perioadă de timp. Sau poate nu ai avut puterea sau ai fost doar leneș. Pot exista mai multe motive, dar trebuie să evidențiezi unul – cel mai important, cu care în viitor trebuie să lucrezi.

S – ar putea dovedi că curățenia pentru tine este un proces prea plictisitor și lung și pur și simplu nu ai resursele interne pentru a petrece câteva ore pe podele, covoare și praful de pe dulapuri. Dar avertizat înseamnă înarmat. Arma ta aici este cunoașterea.

Dacă îți dai seama că nu poți petrece aceste câteva ore în ziua ta de odihnă, atunci împarte sarcina în părți mai mici, așa cum a fost descris în al doilea paragraf. Pur și simplu alocă pentru o curățenie ușoară timp de 15 minute pe zi, salvându-ți astfel o parte din timp. Sau pur și simplu transferă curățenia în ziua de lucru, astfel încât în weekend să te poți relaxa complet și să nu te gândești la astfel de sarcini de rutină. În orice caz, o astfel de analiză te va ajuta să te înțelegi atât pe tine cât și lista de activități, ceea ce va fi un plus uriaș.

Sursa

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Doza de Succes pe Instagram și Telegram.


Mulțumim!

Editorii noștri au primit o notificare.