5 calități care atrag fericirea și relațiile sănătoase - #dozadesucces

5 calități care atrag fericirea și relațiile sănătoase

„Oamenii fericiți îi fac mai fericiți pe cei din jur”, a spus Anna Frank.

Nu există nici o rețetă pentru relații perfecte, și chiar și oamenii fericiți nu pot fi fericiți în fiecare zi din viața lor … Dar, în ciuda acestui fapt, aproape toți oamenii fericiți se disting prin trăsături de caracter destul de anumite care îi ajută să-și facă viața mai saturată, iar relațiile – sănătoase și pline.

Mai jos veți găsi cele mai comune 5 trăsături de caracter capabile să formeze o fundație solidă pe care să se construiască o viață fericită și o relație bună cu cei dragi. Deci, ce diferențiază cel mai mult oamenii fericiți de toți ceilalți?

1. Ei sunt încrezători

Dacă tu, după ce ai primit funcția de șef, începi să mergi, umflat ca un curcan, de importanța ta, să comunici cu subordonații exclusiv prin ordine și, în general, să te comporți ca și cum ești regele acestor locuri, considerând că aceasta este o manifestare a încrederii în sine, ar trebui să fii dezamăgit. Aceasta nu este deloc așa. Oamenii cu adevărat încrezători nu se vor afirma niciodată în detrimentul altora.

Comportamentul descris mai sus nu este încrederea în sine, ci aroganța. Crede-mă, există o diferență uriașă între primul și al doilea tip de comportament.

Dacă pentru a te simți bine, trebuie neapărat să calci în picioare și murdărie pe alți oameni, să te lauzi pe tine însuși, la dreapta și la stânga, aceasta arată un singur lucru – îndoiala de sine. Și nu numai nesiguranța – în fond, astfel de oameni sunt întotdeauna extrem de nefericiți, chiar dacă nu recunosc acest lucru. Da, așa e. Dacă cineva încearcă să arate altora cât de bun, fericit și încrezător el este, în 9 cazuri din 10 el de fapt, se simte teribil de auto-îndoială, frică să recunoască la oricine că este profund nefericit.

Într-adevăr, oamenii fericiți nu fac niciodată acest lucru. Ei nu simt nevoia de a striga cu voce tare despre realizările lor, sau ceea ce au. Au adevărată încredere în sine care le permite să-i ajute pe ceilalți, fără a necesita apreciere.

Ei cred în sine și în abilitățile lor și, în loc să taie aripile celorlalți, îi ajută să zboare. Oamenii încrezători știu foarte bine cine sunt și nu trebuie să se prefacă că sunt cei care nu sunt cu adevărat, ca să-și bată rivalii sau să placă oamenilor „potriviți”.

Din moment ce se simt confortabil în pielea lor, ei nu tind să considere pe toți cei din jurul lor ca potențiali rivali, iar oamenii se îndreaptă spre ei. Datorită acestui fapt, relațiile lor cu ceilalți sunt sănătoase, deoarece apar în fața altor persoane ca ei înșiși – cu toate avantajele și dezavantajele lor. 

Aceștia nu simt nevoia să se compare cu altcineva. De aceea, adevărata încredere în sine și puterea lor atrage fericirea în viața lor, face mediul mult mai plăcut și mai prietenos, iar relațiile – sănătoase.

2. Ei văd întotdeauna partea bună a lucrurilor în orice situație

Mulți oameni își fixează toate speranțele pe o mică „perspectivă pozitivă asupra lumii”, care, cred ei, ca o zână amabilă, este capabilă să le umple viața de fericire și bucurie, iar pentru aceasta trebuie să facă aproape niciun efort. Cum ar fi, trebuie doar să fii optimist de dimineață (undeva între periajul dinților și deodorant), iar ziua ta va deveni imediat incredibil de reușită și minunată. Desigur, este păcat să distrugi iluziile, dar nu funcționează așa cum crezi.

În plus, astfel de oameni cred de obicei că sunt obligați să zâmbească, tuturor celor din jurul lor, indiferent cine este, chiar dacă există un haos complet în viața lor, ei cred că acest lucru este normal. Acesta nu este optimism și nu are nicio legătură cu fericirea – este o mască. Masca clovnului. Dă-o jos, fără ea ești mai bine – și nu numai tu.

Oamenii fericiți nu aleargă, prefăcându-se că le place să obțină lovituri și fisuri de la viață. Aceștia nu pretind că le plac toate persoanele cu care viața le reunește și – nu în fiecare zi viața lor are miros de trandafiri. Diferența este că atunci când oamenii fericiți nu reușesc în ceva sau întâmpină obstacole în calea vieții lor, nu permit ca acest lucru să îi oprească.

Nu contează cât de întunecate și sumbre pot fi circumstanțele vieții lor, ei încearcă întotdeauna să le vadă ca pe o parte bună.

Ei acceptă lucruri rele așa cum sunt, dar în același timp caută un mesaj, o lecție de viață sau oportunități suplimentare. Ei văd obstacolele ca pe provocări care îi pot ajuta să devină mai buni, mai puternici și mai înțelepți.

Și nu își exprimă eșecurile asupra oamenilor din jurul lor. Ei nu încearcă să tragă pe cineva împreună cu ei în jos. Ei sunt capabili să reziste dezamăgirii, să-și accepte propriile greșeli, să tragă concluzii din acestea și să înceapă să meargă mai departe. Iar acest mod de a face față necazurilor îi face în cele din urmă mult mai fericiți decât cei care înfățișează optimismul – pentru că îi împiedică să stagneze sau să rănească pe ceilalți.

3. Ei sunt fericiți să cunoască oameni noi și să se înconjoare cu oameni sinceri

„Oamenii fericiți îi fac mai fericiți pe cei din jur”, a spus Anna Frank.

Fericirea este contagioasă, și se poate răspândi la cei care sunt în cercul de comunicare a unei persoane fericite. Majoritatea oamenilor sunt capabili să recunoască o persoană falsă care și-a pus o mască, aproape la un kilometru – la un nivel subconștient. Un comportament nefiresc, fals, provoacă neîncredere aproape la nivel instinctiv.

Un studiu realizat la Universitatea Harvard a arătat că unul dintre principalii factori care contribuie la fericire și sănătate mintală este relațiile sănătoase între oameni. Cu cât suntem mai atenți și prețuim relația noastră, cu atât este mai probabil ca viața noastră să fie fericită și lungă.

Oamenii care știu să fie fericiți nu se tem de alți oameni. Ei nu se tem să-și deschidă sufletele, să arate vulnerabilitate și să rămână mereu cine sunt. Fiind ei înșiși, creează în jurul lor un spațiu care le permite celorlalți să fie mai cinstiți și mai sinceri și să nu se prefacă a fi altcineva. Ce altceva mai trebuie ca să devenim prieteni?

4. Ei nu prețuiesc lucrurile, ci oamenii din viața lor și din propriile experiențe de viață

Expresia populară „fericirea nu poate fi cumpărată cu bani” este în mare parte adevărată. Și deși, desigur, este puțin probabil ca nici cea mai fericită persoană din lume să refuze un milion de dolari sau o mașină sport nouă, trebuie să recunoaștem cu toții că cei mai fericiți oameni din lume nu au devenit deloc așa din cauza acumulării de bogății materiale. În schimb, acești oameni acumulează experiențe de viață și se înconjoară de oameni care pot fi de încredere.

Oamenii confundă adesea fericirea cu bogăția, dar în realitate nu vorbesc despre fericire, ci despre libertatea de alegere. În multe feluri, banii ne pot oferi această libertate: dacă ai 20 de dolari, îi poți cheltui pe câteva bilete la un film bun sau să stai acasă și să îi economisești pentru altceva. Dar aceste opțiuni sunt numai dacă cei douăzeci de dolari sunt în buzunarul tău.

Dacă ai opțiunea de a alege în mod liber următorul pas, acesta oferă o mulțime de putere asupra vieții tale. Când oamenii nu au bani, aceasta limitează în mod semnificativ opțiunile disponibile pentru ei, și lipsa de libertate este adesea un semn de nefericire.

Dar, cu toate acestea, disponibilitatea banilor nu vă garantează fericirea. Cu toții avem în fața ochilor noștri exemple de oameni bogați, foarte bogați și incredibil de bogați care nu au atins niciodată adevărata fericire în viața lor.  De regulă, ei credeau că casele, mașinile și hainele de marcă le pot aduce fericire… dar nu s-a întâmplat așa. Da, cumpărăturile într-adevăr sunt capabile să îmbunătățească temporar starea de spirit (oamenii de știință au dovedit că nu numai achiziționarea de lucruri noi, dar chiar și așteptarea sa crește producția de dopamină în creier), dar această îmbunătățire este pe termen extrem de scurt – atunci când dispar sentimentul de noutate, cu ea dispare și fericirea.

Deci, în loc să te bagi în următorul coș de gunoi inutil, mai bine petreci timp cu familia și prietenii. Fă ceva ce-ți place cu adevărat, citește o carte bună, mergi pe stradă într-o după-amiază însorită, joacă-te cu un câine sau du-te la un prieten bun pentru o conversație bună la o ceașcă de cafea. Toate aceste experiențe minunate nu te va costa nimic (sau aproape nimic), dar îți va aduce o astfel de bucurie, pe care cu greu poți să o visezi.

Oamenii fericiți știu foarte bine acest lucru, așa că, chiar dacă au o mulțime de bani, nu se bazează doar pe ei în căutarea fericirii.

5. Ei nu iau totul prea aproape de inimă

Intrând în casa altcuiva, oamenii cu adevărat fericiți își lasă ego-urile la ușă. Înainte de a trage concluzii rapide despre ceea ce îi face pe alții să se comporte într-un anumit fel, ei încearcă să înțeleagă cauzele profunde ale acțiunilor lor.

Ei înțeleg că lumea nu se învârte în jurul lor. Că toți suntem ființe umane și facem greșeli. Nimeni nu este imun la acest lucru, dar depinde de noi dacă permitem acestor greșeli să ne controleze viețile. 

Oamenii care, cu orice indiciu de critică, cred că întregul univers se învârte în jurul lor, foarte rar sunt fericiți. Ei petrec mult timp căutând dușmani care nu există și văd motive sinistre pentru fiecare cuvânt și faptă a altcuiva. O astfel de viziune asupra lumii este obositoare, respinge pe alții și nici măcar nu dă naștere la cea mai mare parte a relațiilor normale cu alți oameni.

Cei mai fericiți oameni nu acceptă tot ce li se întâmplă, pe cont propriu. Ei sunt suficient de bătrâni din punct de vedere emoțional pentru a ști că și alți oameni trebuie să treacă prin foarte multe, că cuvintele și acțiunile lor afectează și pe alții. Ei au o empatie considerabilă și nu se tem să-și ceară scuze pentru propriile greșeli. Ei nu cred că „își vor pierde fața”, cerându – și scuze – în schimb, ei consideră că scuzele fac parte din procesul de creștere și dezvoltare a personalității.

Nu ne naștem deloc cu aceste trăsături – primii lor germeni sunt în sufletele tuturor, și suntem destul de capabili să le dezvoltăm, dacă încercăm. Fericirea nu este scopul final, ci modul de viață. Să nu uiți niciodată asta!

 

Sursa

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Doza de Succes pe Instagram și Telegram.


Mulțumim!

Editorii noștri au primit o notificare.