Jeff Bezos a numit o calitate care distinge persoanele inteligente de toate celelalte - #dozadesucces

Jeff Bezos a numit o calitate care distinge persoanele inteligente de toate celelalte

 

Ai putea să fii cel mai hotărât și pasionat din lume, dar fără această trăsătură nu vei reuși.

Directorul general al companiei Amazon, Jeff Bezos, împărtășește adesea experiența sa cu cei care se gândesc să înceapă o afacere. Acesta oferă sfaturi excelente, semnificative și sugestive pentru anumite reflecții. Mai exact, recent, la conferința Re:MARS din Las Vegas, Bezos a spus:

„Oamenii care au întotdeauna dreptate, ascultă mult și sunt capabili să-și schimbe punctul de vedere, dacă nu au destule note introductive noi. Ei se trezesc și își regândesc lucrurile și apoi își schimbă atitudinea față de acestea. Dacă opiniile tale se schimbă rar, atunci vei face o mulțime de greșeli. Peroanele care au întotdeauna dreptate sunt dornice să scape de prejudecățile lor cât mai curând posibil.”

Putem învăța multe din cuvintele lui Bezos. Însă eu aș dori însă să vă atrag atenția asupra unei singure propoziții: „Oamenii care au întotdeauna dreptate, ascultă mult și sunt capabili să își schimbe punctul de vedere”.

Gândește-te la asta. Bezos a construit una dintre cele mai de succes companii din lume, fiind decisiv și incredibil de concentrat. Dar toate acestea nu ar fi fost posibile dacă nu ar fi fost însoțite de capacitatea de a recunoaște propriile greșeli.

Nu este prima dată când Bezos împărtășește acest sfat cu alții.

Acum câțiva ani, jurnalista Inc.com Jessica Stillman l-a intervievat pe Bezos. Ea a întrebat cum a reușit să se înconjoare de oameni excepțional de deștepți. Bezos a descris abordarea sa de a selecta mediul înconjurător cu o înțelegere specială a cuvântului „inteligent”:

” Cei mai inteligenți dintre oameni își revizuiesc în mod constant înțelegerea și rezolvarea problemei pe care au rezolvat-o deja. Ei sunt deschiși la noi opinii, informații noi, idei noi, contradicții și încercări ale propriului lor stil de gândire”.

Toate acestea, desigur, nu sunt o sarcină ușoară. Fiind ființe emoționale, devenim atașați de ideile și opiniile noastre. Acest lucru nu este întotdeauna un lucru rău – o persoană ar trebui să fie pasionată și entuziasmată să se motiveze și să fie în măsură să convingă pe alții. Problema apare atunci când ești orbește încrezător în propria corectitudine și nu ești în măsură să scapi de prejudecăți și să analizezi problema din alt punct de vedere.

Ideea e că nu suntem perfecți. Fiecare dintre noi are o viziune limitată asupra lumii, plină de puncte oarbe și prejudecăți inconștiente.

Cu alte cuvinte, ne înșelăm.

Frecvent.

Dar dacă te-ai putea distanța emoțional de ideile tale și să asculți obiectiv interlocutorul? Încearcă și vei avea ocazia să îți ajustezi cursul și, dacă este necesar, chiar să-ți schimbi direcția ulterioară.

Practicând această abilitate, devii mai mult decât un partener de afaceri bun. Acest lucru te face și un partener mai bun într-o relație romantică, precum și un părinte mai bun și cel mai bun prieten.

Prin urmare, data viitoare când auzi o idee sau o opinie care este fundamental diferită de a ta, abține-te de la negare imediată. În schimb, ascultă cu atenție interlocutorul și apoi întreabă-te:

  • Dacă te uiți la situația din punctul de vedere al celeilalte persoane, de ce crede că opinia lui este corectă?
  • De ce sunt atât de încrezător în opinia mea? Care este motivul pentru asta?
  • S-a schimbat ceva în ultimele zile, luni sau ani care mi-ar putea afecta gândurile în această privință?
  • Dacă las sentimentele deoparte, ce pot învăța din acest punct de vedere alternativ?

 

În timp, căutând răspunsuri, vei putea realiza că ai o înțelegere învechită sau incompletă. S-ar putea să observi beneficiul schimbării cursului gândurilor tale. În plus, poți ajunge la concluzia că de data aceasta pur și simplu nu ai avut dreptate și să-ți schimbi opinia. Și chiar dacă nu îți schimbi opiniile, oricum deja ai realizat atât de multe.

Demonstrând dorința ta de a privi situația dintr-un unghi diferit, îți arăți umanitatea.

În loc să arăți ca un atotștiutor care nu face decât să respingă oamenii, cultivă-ți dorința de a învăța ceva nou, iar acest lucru inspiră respect din partea celorlalți. În acest fel, îi încurajezi pe ceilalți să facă același lucru atunci când vine vorba de gândurile și opiniile tale. Și aceasta este mai mult decât să fii inteligent – este un indicator al inteligenței emoționale dezvoltate.

 

Sursa

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Doza de Succes pe Instagram și Telegram.


Mulțumim!

Editorii noștri au primit o notificare.