Psihologia Facebook-ului: de ce dăm like, postăm, comentăm și primim atâta plăcere din asta - #dozadesucces

Psihologia Facebook-ului: de ce dăm like, postăm, comentăm și primim atâta plăcere din asta

Indiferent de câte ori intru pe Facebook cu un scop anume – pentru a găsi o postare pe care am amânat-o pentru mai târziu sau pentru a vedea cum merg lucrurile în grupul meu – se întâmplă ceva ciudat.

În ciuda dorinței mele disperate de a-mi urmări obiectivul, continui să mă împotmolesc și încep să mă uit la notificări, la fluxurile de știri și uit complet cu ce scop am intrat pe Facebook.

Dar acest lucru nu este deloc întâmplător. Există multe fapte psihologice care pot explica de ce suntem atât de atașați de Facebook și de ce dăm like, postăm, distribuim și comentăm.

Întreabă-ți creierul

Se fac multe cercetări cu un singur scop: să aflăm ce se întâmplă în creierul nostru atunci când ne conectăm la social media.

Cercetările recente au demonstrat că există o legătură strânsă între Facebook și centrul plăcerii. Această zonă controlează sentimentul de plăcere pe care îl obținem, de exemplu, din mâncare, sex, bani sau recunoaștere socială.

Atunci când primim un feedback pozitiv pe o rețea socială, ceea ce experimentăm aprinde o flacără în centrul nostru de plăcere. Și cu cât sentimentul nostru este mai puternic, cu atât mai plăcută este experiența pentru creierul nostru.

Un alt studiu curios a documentat voluntari care își vizualizau profilul de Facebook cu pupilele dilatate, ca și cum ar fi fost în plin entuziasm cu privire la un nou proiect sau la învățarea unei noi abilități.

De ce dăm like

Probabil că simbolul Like este cel mai recunoscut simbol al Facebook. Însăși rețeaua socială definește un like în felul următor:

Este o modalitate de a lăsa un feedback pozitiv și, de asemenea, de a fi la curent cu noutățile despre lucrurile/utilizatorii care te interesează. Astfel, poți marca conținutul postat de prietenii tăi sau o pagină pe care dorești să o partajezi cu alții.

Atunci când Pew Research Center a realizat un sondaj în rândul a mii de americani cu privire la viața lor pe rețelele de socializare, a constatat că 44% dintre utilizatorii Facebook dau like la postările prietenilor lor cam o dată pe zi, iar 29% fac acest lucru de mai multe ori pe zi.

Probabil că cel mai bun mod de a înțelege ce înseamnă pentru noi „like-urile” este să renunțăm complet la ele. Ceea ce a făcut Elan Morgan în experimentul său de două săptămâni. Și iată ce a aflat:

Like-ul este ca un semn tăcut de susținere într-o cameră aglomerată. Cel mai simplu mod de a spune „da, așa este” sau „da, și eu la fel! Simțeam o vinovăție teribilă că nu-mi plac prietenii mei, părea că nu sunt deloc de acord cu ceea ce era scris și nici nu vreau să explic din ce motiv.

Un articol de cercetare din Psychology Today a arătat în mod clar că persoanele care au petrecut timp pe rețelele de socializare și și-au exprimat empatia virtuală au fost, de asemenea, mai predispuse să fie empatice și să-și exprime propriile sentimente în viața reală.

Concluzie: Nu te aștepta la prea multe de la oamenii care te plac. Faptul că un utilizator este de acord cu punctul tău de vedere sau că își exprimă în mod spontan sentimentele nu înseamnă că îl vei implica în ceva mai mult, dar ajută la măsurarea calității conținutului tău.

De ce comentăm?

Ce întrebare ciudată ar părea aceasta. Evident, comentăm atunci când avem ceva de spus!

Cu toate acestea, interesul nostru se îndreaptă ceva mai adânc dincolo de faptele evidente. Moira Burke a studiat aproximativ 1.200 de utilizatori de Facebook și a descoperit că comentariile au un efect mult mai mare în centrul plăcerii decât modul de exprimare a acordului cu un singur click – un like. În plus, persoanele care primesc nu doar un like, ci și un comentariu la postarea lor se simt mai puțin singure în comparație cu ceilalți.

Un alt cercetător, Elan Morgan, a demonstrat prin exemplu că comentariile sunt mult mai importante decât simplele like-uri. Timp de două săptămâni nu a dat „like” la postările prietenilor și cunoștințelor sale, ci a comentat în mod activ. Elan a observat că persoanele la care se abonează au devenit mai deschise și mai dispuse să comunice, în comparație cu perioada în care primeau doar like-uri de la ea.

Concluzie: Comentariile sunt un instrument puternic pentru a construi relații cu prietenii, cunoscuții, potențialii clienți și fanii brandului tău și nu trebuie să fie neglijate.

De ce distribuim? Sau cum să creezi un conținut care cu siguranță va fi distribuit

Pentru a răspunde la această întrebare, putem studia zeci de studii din diferite țări care oferă diverse motive pentru care suntem atât de dispuși să distribuim informațiile altor persoane pe pagina noastră. De exemplu, în urmă cu câțiva ani, The New York Times a realizat un studiu pe scară largă care a arătat că majoritatea utilizatorilor de Facebook împărtășesc ceea ce îi interesează pentru a influența cumva opiniile celorlalți și pentru a-i face să vorbească despre asta.

Alte studii privesc problema dintr-o perspectivă mai pragmatică și mai apolitică. De exemplu, Ipsos, unul dintre cele mai mari centre de cercetare de piață, citează următoarele rezultate:

De ce redistribuim

Ce fel de conținut este distribuit cel mai des:

 • 61% partajează ceva interesant
 • 43% partajează ceva important
 • 43% partajează ceva amuzant
 • 37% își partajează opiniile și convingerile
 • 30% recomandă un produs, un serviciu, o aplicație etc.
 • 29 % susțin un eveniment, o activitate, o organizație sau o opinie
 • 22% vorbesc despre activitatea sa
 • 20% se alătură la discuție
 • 10% demonstrează că sunt la curent

Vă sugerez să aruncați o privire la o altă statistică interesantă de la Synscape, care ilustrează motivele pentru care utilizatorii apreciază paginile de brand, le distribuie conținutul și interacționează activ:

Pagini de brand

De ce apreciem și distribuim

 • 49% încurajează un brand preferat
 • 42 % beneficiază de reducere sau cupon
 • 41 % sunt la curent cu noutățile brandului
 • 35 % participă la un concurs
 • 31% își împărtășesc opiniile sau preocupările
 • 27% își împărtășesc gusturile și părerile
 • 21% au fost apreciate de prieteni
 • 20% pentru a studia produsul oferit de brand
 • 18% le-a plăcut publicitatea la televizor, într-o revistă etc.
 • 15% cineva a recomandat să se aboneze

Să analizăm acum motivele pentru care utilizatorii nu doresc să marcheze paginile de brand ca favorite:

Pagini de brand

De ce utilizatorii nu dau Like

 • 54% nu doresc să fie bombardați cu mesaje, oferte și alte spam-uri
 • 45% nu doresc să ofere acces la paginile lor cu date personale
 • 31% nu doresc să vadă reclame și anunțuri pe diverse teme în fluxul lor de știri
 • 23% nu văd niciun beneficiu din aceasta
 • 19% nu vor să-și afișeze preferințele și opiniile prietenilor lor
 • 8% nu au găsit compania, pagina pe care ar dori să o aprecieze
 • 4% nu știu ce înseamnă să te abonezi la un brand pe Facebook

Concluzie: Pentru a crea un conținut util care va fi partajat de mulți utilizatori Facebook, ține cont de câteva reguli simple:

 • Creează conținut care să facă ca utilizatorul din publicul tău țintă să pară mai inteligent, mai cool și „la curent”.
 • Creează un conținut care să ajute utilizatorul să se cunoască mai bine, să înțeleagă ceva despre el însuși și să îl împărtășească cu prietenii.
 • Creează un conținut care îi determină pe utilizatori să comunice și să interacționeze între ei.
 • Nu încerca să relatezi tot ce ai. Nu încerca să povestești despre tot ce ai și nu umple fluxul de știri al abonaților tăi.

Partea opusă a Facebook-ului

Are Facebook o parte întunecată? Mulți cercetători sunt preocupați de această întrebare și susțin că, în ciuda „socialității” sale, Facebook poate declanșa în noi multe emoții negative: furie, invidie, agresivitate nejustificată, sentimente de singurătate și de izolare față de lume.

Cu fiecare an sunt din ce în ce mai mulți utilizatori frustrați: aceștia observă viețile a ceea ce ei cred că sunt oameni mai de succes, mai frumoși și mai bogați, cu vieți aparent perfecte și, comparându-se cu ei, devin furioși sau disperați.

De aceea, este important să creați conținut care să inspire și să implice publicul țintă fără a declanșa emoții negative.

Concluzie: În spatele fiecărei acțiuni pe care o întreprindem pe Facebook sau pe orice altă rețea de socializare se află mai mult decât un simplu impuls sau o apreciere de valoare. În urma multor cercetări, putem nu numai să anticipăm interesul utilizatorilor pentru un anumit conținut, ci și să învățăm cum să evocăm răspunsul emoțional de care avem nevoie. Iar acest lucru în sine este un instrument extraordinar pentru implicarea și interacțiunea cu publicul țintă.

Sursa 

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Doza de Succes pe Instagram și Telegram.

Mulțumim!

Editorii noștri au primit o notificare.