Ignoră acest articol dacă ești slab de caracter - #dozadesucces

Ignoră acest articol dacă ești slab de caracter

pexels-photo-42384

James Altucher: Îți voi spune de ce trebuie să renunți la jobul tău. De ce trebuie să îți pui ideile în practică. De ce trebuie să îți construiești o bază pentru viața ta, altfel în următoarea perioadă nu vei avea nici măcar acoperiș deasupra capului.

1. Clasa medie este moartă

Câteva săptămâni în urmă l-am vizitat pe prietenul meu, care are un trilion de dolari. Nu glumesc. Trilion de dolari. Dacă ți-aș fi spus pentru care familie a lucrat mă vei fi întrebat: „Ei au triolioane de dolari? Sigur?!” Iată ce se întâmplă atunci când 10 milioane de dolari stau cu o dobândă de 2% pentru 200 de ani. 

El a spus: «Privește pe geam». Am analizat toate clădirile de birouri din jurul nostru. «Ce vezi?» — m-a întrebat el. — «Nu știu». «Ele toate sunt pustii! Toate birourile sunt pustii. Clasa medie e pustie.» Eu m-am uitat m-am atent. Zeci de etaje este în beznă. «Totul este automatizat iar tehnologiile au săltat deasupra oamenilor» — mi-a spus el.

«Nu este totul atât de rău», — a spus el. «La clasa superioară s-a alipit mai multă lume decât anul trecut» Însă cei mai mulți dintre ei sunt angajați temporari, a spus el.

Și iată o nouă paradigmă. Clasa medie a murit. Visul american nu a existat niciodată. Era doar o strategie de marketing.

Așa și a fost. Cel mai mare creditor de ipotecă din ultimii 50 de ani, Fannie Mae, avea un slogan: «Transformăm visul american în realitate». Iar asta era doar o slogan de marketing, întotdeauna. Și de câte ori am plâns din cauza lui. Și atunci ei au distrus acest vis.

2. Vei fi înlocuit

Tehnologiile, dezvoltarea industriei de scurtă compatibilitate, creșterea productivității – toate aceste lucruri au înlocuit clasa mijlocie. Clasa muncitoare. Cele mai multe locuri de muncă care existau acum 20 de ani, acum nu au niciun rost.

S-ar putea ca ele să nu fi fost niciodată de folos. Primul deceniu al acestui veac a trecut cu lacrimi și țigări pentru CEO: «Cum vom concedia toți acești oameni inutili?» Anul 2008 le-a dat o șansă. «Asta ține de economie!» — spuneau ei. Țara a ieșit din criză în 2009. 8 ani în urmă. Locurile de muncă nu au fost restabilite. I-am întrebat pe mulți dintre acești CEO: ați folosit asta doar ca un pretext pentru a-i concedia pe oameni, iar ei îmi făceau din ochi și îmi spuneau: «Hai să lăsăm lucrurile așa cum sunt.»

Fac parte din consiliul directorilor din companie. Eu văd ce se petrece în toate sectoarele economiei. Toți sunt demiși. Tot ce se face – e hârtie igienică. În cuptor.

3. Corporațiile nu te iubesc

Redactor șef al celor mai importante știri ale zile m-a invitat la un lunch și mi-a cerut sfatul: cum să mărească traficul la site-ul lor. Însă, înainte să vorbesc, mi-a spus: «Cei mai buni autori își distribuie știrile pe twitter, apoi, primind mai mulți cititori, cer mărire de salariu.»

«Și care este problema?», am întrebat eu. — «Oare voi nu aveți nevoie de autori respectați și faimoși?»

Atunci când spun „cele mai importante știri”, am în vedere CELE MAI IMPORTANTE.

El mi-a spus: «Nu, noi vrem doar să facem știri. Nu avem nevoie de vedete».

Altfel spus, sarcina lui de bază era să distrugă motivația pentru carieră a celor mai talentați oameni, care i-au jurat credință, oameni care au lucrat pentru el 90 de ore pe săptămână. Dacă ei ar fi lucrat doar 30 de ore pe săptămână și ar fi fost mai „calmi”, redactorul ar fi fost fericit. Însă el nu te iubește. El vrea ca fiecare să rămână în cușca lui, iar el vă va arunca din când în când mâncare în schimbul excrementelor tale. Toți redactorii-șefi sunt la fel. Fiecare este la fel ca celălalt.

4. Banii nu sunt fericirea

Cea mai frecventă întrebare pe care o primesc cel puțin odată pe săptămână pe Twitter: «Să accept un job care îmi place sau trebuie să găsesc un job unde voi primi mulți bani?».

Lăsând la o parte întrebarea «Oare trebuie să mă angajez undeva?», hai să vorbim puțin despre bani. Întâi, potrivit științei: cercetările au demonstrat că mărirea salariului dă o stare de fericire de scurtă durată. De ce așa? Explicația este simplă: Oamenii cheltuiesc tot ce câștigă. Dacă salariul tău va ajunge la 5.000$, vei cheltui cu 2.000$ mai mult pentru automobilul tău, vei avea o nouă relație, vei cumpăra un gadget de ultimul răcnet, un pat mai mare, un televizor mai mare, iar apoi te vei întreba: «Unde s-au dus banii?» Chiar dacă nu ai nevoie de nimic din cele enumerate anterior, vei avea nevoie de încă ceva: încă o mărire de salariu, așa că hai, înainte în cazinoul corporativ pentru încă o rotire a ruletei. Nu am văzut încă pe nimeni care să facă economii din salariu.

Cu alte cuvinte, nu rămâne la un job doar pentru salariu mare. Asta niciodată nu te va aduce acolo unde vrei: culmea pe care să atingi libertatea financiară. Doar timpul liber, imaginația, capacitățile creative și abilitatea de a dispărea îți va oferi acea valoare pe care nimeni nu a reușit că o creeze.

5. Numără acum câți oameni pot lua decizii importante care îți pot distruge viața

Nu îmi place atunci când o persoana poate să mă creeze sau să mă distrugă. Șeful. Editorul. Producătorul TV. Cumpărătorul companiei mele. Într-o bună zi va trebuie să supun loc. Urăsc acest lucru. Nu voi face niciodată acest lucru. 

Unica modalitatea prin care ai putea evita o asemenea situație este diversificarea activității tale, atunci când nicio persoană – cumpărătorul, șeful sau clientul – nu poate să ia o decizie care ar putea să te facă bogat sau să te distrugă. Înțeleg că acest lucru nu poate avea loc într-o singură zi. Începe să îți planifici propria soartă acum, în loc să îi lași pe oamenii pe care nu îi iubești să te controleze.

6. Munca ta îți satisface necesitățile?

Sunt satisfăcute necesitățile tale fizice, emoționale, mintale și sufletești?

Singura data când am primit jobul care îmi convenea, era atunci când lucram puțin, aveam timp pentru scrierea articolelor, deschiderea unei afaceri și pentru petrecerea timpului cu prietenii. În alte vremuri lucram foarte tensionat, comunicând cu oameni care nu îmi plăceau că îmi distrugeau creativitatea. Atunci când nimerești într-o asemenea situație este absolut obligatoriu să găsești o strategie de ieșire.

Mâinile tale nu sunt create pentru a scrie notițe. Sau să trimiți scrisori prin email. Sau să ții receptorul discutând cu oameni care nu îți plac. Peste câțiva ani, mâinile tale vor fi doar niște oase acoperite de praf într-un sicriu îngropat la 2 metri sub pământ. Trebuie să găsești o activitate mai bună pentru mâini acum. Prețuiește-ți mâinile. Ele pot crea magie.

Cineva ar putea spune: „nu fiecare poate să-și satisfacă necesitățile la muncă”. E adevărat. Însă, așa cum deja știm că salariul nu ne va face fericiți, vei putea să îți schimbi stilul de viață și de muncă, pentru ca măcar așa să îți satisfaci mai multe necesități.

7. Abundența niciodată nu va reieși din munca ta

Doar ieșind din pușcăria în care ai intrat odată ce te-ai născut, vei putea atinge abundența. Nu vezi acest lucru acum. Este greu să vezi livezi atunci când stai după gratii. Abundența vine atunci când te miști după propriile reguli. Atunci cu adevărat îmbunătățești viața oamenilor din jurul tău.

În fiecare dimineață te trezești cu dorința de a deveni mai bun. Fă mai mult bine familiei tale, prietenilor, colegilor, clienților, potențialilor clienți, cititorilor, oamenilor pe care nici măcar nu îi cunoști, însă ai vrea acest lucru. Fii mai bun în ceea ce faci, apoi, toți se vor îndrepta spre tine.

Nu mă asculta. Rămâi cu șeful care te urăște. La munca de care ești legat în lanțuri, cucerit cu majorări de salariu și creștere profesională. Rămâi în cultura care încet încet înlocuiește clasa mijlocie. Asta nu este greșeala nimănui. Acestea sunt plăcile tectonice ale economiei, care distrug orice cultură provincială.

Până când nu te vei orienta spre succes și spre tot ce depinde de tine, vei rămâne închis în acea pușcărie. Îți vei privi partenerul în ochi încercând să ghicești dacă te mai iubește sau nu. Însă acea lumină se va stinge, căldura celuilalt corp va dispărea, iar tu vei adormi iar fără vise în acest întuneric.

Sursa

Autor: James Altucher

 

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Doza de Succes pe Instagram și Telegram.


Mulțumim!

Editorii noștri au primit o notificare.