6 tehnici prin care poți câștiga încrederea unei persoane, conform specialiștilor de la FBI

people-mother-family-father

Profesorul de psihologie, Jack Shafer, ani la rând a lucrat în calitate de agent special FBI și a învățat mai mulți agenți tehnicile manipulării și influențării, prin care poți câștiga încrederea unei persoane.

Potrivit lui, este o regulă de aur pe care, dacă o folosești poți să „intri sub pielea oricărui om”. Aceasta sună de felul: fă-l pe interlocutorul tău să-i placă de sine. Cum să obții acest lucru? Îți voi prezenta 6 sfaturi ale lui Jack Shafer, pe care el le-a urmat atât în viață, cât și în carieră.

1. Fă greșeli. 

Atunci când Jack Shafer începe să predea cursul unui nou grup de persoane, el face „neintenționat” o greșeală în rostirea unui anumit cuvânt și le permite studenților săi să-l corecteze.
«Las impresia că sunt măgulit, dar și mulțumit pentru faptul că m-au ascultat cu atenție și mi-au corectat greșeala», — mărturisește Jack.
Această tehnică el o folosește pentru a-și atinge trei scopuri. În primul rând, atunci când studenții îi repară greșeala profesorului, ei se simt mai încrezuți în sine. În al doilea rând, ei încep să se simtă mai liber cu profesorul lor. În al treilea rând, ei își permit să greșească. Această tehnică poate fi folosită pentru a găsi o punte de legătură cu orice persoană. Greșește, arată-ți neidealul și permite-le oamenilor să-ți arate greșeala pe care ai făcut-o. Ei vor fi mai aproape de tine.

2. Vorbește cu oameni despre ei

Suntem foarte interesați de noi și mai puțin de oamenii pe care îi întâlnim. Însă pentru a fi pe placul oamenilor, trebuie să fim interesați de ei cu adevărat.
«Ei avea mai mulți prieteni timp de două luni dacă vei arăta un interes fără secrete către ei, decât doi ani pentru a-i face să fie interesați de tine». (Dale Carnegie)
«Atunci când oamenii vorbesc despre ei, nu contează – într-o discuție persoană sau pe rețelele de socializare, în creier se activează aceeași emisferă ca și în cazul când ai mânca ceva gustos sau ai avea bani». (Robert K. Holz)
Aceste două citate ne spun cât de important pentru să vorbești cu oameni despre ei dacă vrei să îi ai aproape. Interesează-te de familia lor, de copii, de părerea lor despre un subiect sau altul și crede-mă că vei avea succes într-un final.

3. Fă un compliment la persoana a treia

Uneori complimentele directe par prea directe. Mulți oameni nu sunt gata să le primească și simt dese ori un disconfort. În asemenea cazuri este binevenit să folosești un compliment la persoana a treia.
De exemplu, ai vrea să o rogi pe contabila X. Y despre un anumit serviciu și te adresezi ei cu asemenea frază: «Apropo, X. Y, șeful mi-a spus că ești unul dintre cei mai buni angajați din compania noastră». Nu e neapărat să-i lauzi anumite calități profesionale, ai putea să o lauzi, atrăgând atenția și la detalii personale.

4.Nu uita să compătimești

Fiecare persoană trebuie să știe că este ascultată cu atenție și că sentimentele îi sunt împărțite. Desigur, dacă o persoană începe să povestească despre cât de grea i-a fost ziua de muncă nu trebuie să-i spui „vai, sărmănica de tine!”. Mai ales în cazul în care ești șef.
Ai putea să-i spui: «Da, astăzi într-adevăr a fost o zi grea! Oricine o poate avea!» Dacă persoana respectivă îți spune că a reușit să rezolve  o problemă mai veche, ai putea să-i spui:« Se pare că lucrurile merg bine. Bravo!»
Noi trebuie să ne convingem interlocutorul că îi împărtășim sentimentele și îl înțelegem, dar nu trebuie să-i repetăm cuvintele fix în fix.

5. Cere ajutorul

Sunt foarte cunoscute cuvintele lui Benjamin Franklin: «Cel care odată te-a ajutat, cu mai multă dorință te va ajuta din nou, decât cel pe care TU l-ai ajutat».
Acest fenomen este cunoscut ca efectul Benjamin Franklin. O persoană, care o ajută pe alta, își ridică valoarea în propria viziune. Dacă vrei să placi cuiva, nu trebuie să îi faci vreun serviciu, din contro, trebuie să-i ceri lui ajutorul. Totuși nu trebuie să exagerezi cu solicitările de ajutor.

6. Fă în așa fel încât omul să se laude pe sine

Între un simplu compliment și o laudă este o graniță foarte subțiere, din acest motiv fă în așa fel încât interlocutorul tău singur să se laude. De exemplu, cineva îți povestește o istorie: «Pentru a finaliza acest proiect am lucrat zi și noapte». Ai putea să-i răspunzi: «Da, pentru asta ai nevoie de tărie de caracter».
Sunt aproape sigur că interlocutorul tău îți va răspunde în felul următor «Da, a trebuie să depun efort pentru ca să finalizez la timp. Eu, de singur, am făcut totul cum trebuie. Nu ar fi ceva de reproșat».
Capacitatea de a face în așa fel încât oamenii să se laude singuri pe ei este ceva extraordinar. Practică această tehnică pentru a-i face pe oameni fericiți.

Sursa

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Doza de Succes pe Instagram și Telegram.

Primește noile articole pe mail prin intermediul FeedBurner de la Google

Mulțumim!

Editorii noștri au primit o notificare.