De ce apare plictiseala?

Amintește-ți acele vremuri când doar ai fost acceptat la noul job: oameni noi, energie nouă, instruire continuă. Însă impresiile noului au trecut, iar acum îți faci munca plictisit, bucurându-te doar în zilele când primești salariul.

O asociație americană de psihologie explică plictiseala ca fiind o dorință neîmplinită pentru o activitate care ți-ar aduce satisfacție. Însă tu nu primești această satisfacție. În psihologie asta se numește obișnuință: cu cât îndeplinești mai des aceleași sarcini, cu atât mai puțin ele te stimulează să-ți dezvolți gândirea și creativitatea. Iar odată cu trecerea timpului, creierul încetează să le mai considere activități importante care să te forțeze să acționezi.

Învață ceva nou

Chiar dacă crezi că ai învățat tot ce puteai învăța despre specialitatea ta și ai devenit un geniu, continuă oricum să înveți: întotdeauna ai unde să crești. Pune punct plictiselii în doi pași:

  1. Schimbă expresia „Ce trebuie să fac astăzi” cu „Ce pot să învăți astăzi”.
  2. Analizează cunoștințele obținute.

Monitorizează-ți activitatea

Faimosul actor, comicul și scenaristul Jerry Seinfeld este cunoscut publicului prin descoperirea trucurilor utile pentru viața de zi cu zi. Iată una dintre cele mai bine-cunoscute:

Odată, un actor începător l-a întrebat pe Jerry dacă are câteva sfaturi pentru generația tânără. Seinfeld l-a sfătuit să scrie glume bune în fiecare zi. Și, de asemenea, să aibă un calendar în care să noteze cu roșu zilele în care a scris glumele. Scopul principal: să creeze un lanț de X-uri și să nu-l întrerupă.

Utilizează metoda lui Seinfeld la jobul tău

Metoda lui Seinfeld poate fi folosită în mai multe feluri. În cazul tău ai putea face două coloană: data și „ce am aflat astăzi”. La sfârșitul fiecărei zile scrie data și notează acele lucruri pe care le-ai descoperit în acea zi, la job, de la colegi sau în general.

Dacă vei avea un jurnal cu asemenea notițe, atunci în fiecare zi vei dori să descoperi lucruri noi și noi și vei începe să vezi lucrurile și oamenii din jurul tău cu alți ochi.