Neurologii explică cum recunoștința ne modifică creierul

Deseori, auzim ce efect minunat poate avea în viața noastră obiceiul de a mulțumi. Învățăm creierul să gândească mai pozitiv și, în general, să devină mai fericit. Știi că recunoștința schimbă literalmente structura creierului uman?

Oamenii de știință de la Universitatea California din Los Angeles au stabilit ca un obicei de a exprima recunoștința duce la schimbări în structura creierului, stimulează munca materiei cenușii, face o persoana mai fericită și are un efect pozitiv asupra sănătății generale.

Sentimentul de fericire influențează și starea sistemului nervos. Te simți mai relaxat. Mai puțin supus unor stimuli externi, nu aveți nici o dorință de a contracara pe nimeni. Obiceiul de a mulțumi este cea mai eficientă modalitate de a crea sentimente în sine asociate cu fericirea.

Cercetări și rezultate

Primul studiu privind impactul pozitiv al recunoștinței a fost realizat de oamenii de știință Robert A. Emmons (Universitatea Davis din California) și de Mike McCulloch (Universitatea din Miami). Participanții la studiu au fost împărțiți în trei grupuri, fiecare dintre care a primit o sarcină.

Primul grup trebuia să scrie într-un jurnal pentru ce sunt recunoscători. Al doilea grup să descrie preocupările lor, iar al treilea grup să înregistreze evenimente de natură neutră.

Studiul a durat 10 săptămâni. S-a constatat că participanții la primul grup au fost 25% mai fericiți decât toți ceilalți voluntari care au participat la experiment.

Mai târziu, Emmonson a efectuat un alt studiu. Voluntarii au fost împărțiți din nou în trei grupuri. Participanții din primul grup au practicat zilnic exprimarea recunoștinței. S-a constatat că persoanelor din acest grup le-a fost mai ușor să își susțină rudele în viața de zi cu zi.

Există un alt studiu, rezultatele cărora merită atenție. Persoanele cu afecțiuni neuromusculare congenitale și dobândite au fost invitate să participe la studiu. Majoritatea voluntarilor au fost diagnosticați cu sindrom post-poliomielită.

Voluntarii au fost împărțiți în două grupuri. Participanții unui grup, în fiecare seară înainte de culcare, au descris în jurnale pentru ce erau recunoscători. Și s-au simțit mai odihniți dimineața decât voluntarii din grupul de control. De asemenea, practicanții de recunoștință au remarcat că este mai ușor pentru ei să comunice cu alte persoane.

Într-un alt studiu realizat de un grup de oameni de știință chinezi, s-a ajuns la următoarea concluzie: cu cât mai mult o persoană mulțumește, cu atât mai sănătos le este somnul, cu atât este mai scăzut nivelul de anxietate și riscul de depresie este mai mic.

Sursa

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Doza de Succes pe Instagram și Telegram.

Primește noile articole pe mail prin intermediul FeedBurner de la Google

Mulțumim!

Editorii noștri au primit o notificare.