9 sfaturi pentru un discurs de succes

Un discurs de succes sau o prezentare publică este asemeni unui joc bun, unui film sau asemeni unei piese. Pot tăia respirații, pot impresiona prin informațiile comunicate structurat, apoi să aibă un final fericit. Însă dacă nu știi cum să închei un discurs, ideile pe care ai vrut să le transmiți își vor pierde valoarea.

Cuvintele pe care le rostești la început și, în special, cele rostite la sfârșit vor fi memorate mai rapid decât cele din timpul discursului tău. Unele personalități și-au rostit discursurile în așa fel, încât au fost memorate de întreaga lume.

Cum să îți închei discursul și să primești ovații?

1) Alege cu atenție cuvintele pentru final

Pentru a fi sigur că discursul tău va rămâne în memoria ascultătorilor, trebuie să alegi cu atenție toate cuvintele.

Întreabă-te: „Care este scopul discursului meu?” În răspuns trebuie să indici acțiunile pe care le vei întreprinde pentru ca publicul să le realizeze după ce îți vor asculta discursul. Când stabilești ce rezultat vei obține, atunci îți va fi mai ușor să-ți planifici finalul discursului, care îi va determina pe ascultători să acționeze așa cum îi sfătuiești tu.

Cea mai eficientă strategie pentru crearea unui discurs cu impact este să îi planifici sfârșitul în primul rând, iar apoi să scrii întreg textul. După care revii la început și scrii introducerea, care va deveni scena pentru acest final. În cuprinsul discursului vei vorbi despre ideile tale și vei determina auditoriul să gândească și să acționeze după dorința ta.

2) Întotdeauna încheie discursul cu un apel la acțiune

Este foarte important să le spui ascultătorilor despre faptul că îți dorești ca ei să acționeze după ce ți-au ascultat pledoaria. Apelul la acțiune este cel mai bun mod de a-ți încheia discursul.

Indiferent de ce vorbești, imaginează-ți semnul exclamării la final și, cu cât mai mult te apropii de final, alege tempoul și ritmul vocii care să corespundă. Accentuează prin intonație cele mai importante idei de la final.

Și nu contează dacă publicul va împărtăși ideea ta sau va face ceea ce tu le propui, însă tu ești obligat să-ți exprimi gândurile tale.

3) Fă un rezumat

Fiecare discurs are o formulă simplă pentru concluzii:

  • Enumeră tot despre ce vrei să vorbești.
  • Vorbește despre acele lucruri/fapte/evenimente/etc.
  • Expune o concluzie despre ideile tale.

În timp ce discursul tău ce apropie de final, spune ceva de genul: „Permite-ți-mi să redau pe scurt câteva idei de bază…” După asta enumeră toate momentele-cheie, unul după altul, și repetă-le pentru public, indicând și legătura dintre ele.

Ascultătorii vor fi mulțumiți de această repetare și vor înțelege că ai făcut concluzii.

4) Încheie discursul cu o istorioară picantă

Când îți sfârșești discursul, poți să spui:

Acum vă voi povesti o istorioară care va ilustra ceea că v-am spus mai devreme…

Relatează o istorioară scurtă și spune-le ascultătorilor care este morala ei. Ei nu trebuie singuri să înțeleagă sensul povestirii.

5) Fă-i pe toți să râdă

Spune-le o glumă care este legată de subiectul tău și care va accentua ideea principală și, mai mult decât atât, îi va face să râdă.

6) Încheie discursul vorbind cu rime

Poți să îți închei discursul cu o poezie. O mulțime de poezii care au mesaje ce pot aduce în prim-plan ideile de bază ale discursului tău.

Poezia poate fi emoțională sau dramatică.

7) Încheie discursul inspirând publicul

Dacă discursul tău a fost sublim, amintește-ți că religia întregii omeniri este speranța. Oamenilor le plac cuvintele inspiraționale și motivante, care îi determină să acționeze și să devină mai buni.

Amintește-ți că toți ascultătorii tăi au probleme, greutăți, dezamăgiri, eșecuri sau alte piedici puse de viață. Din acest motiv, tuturor le va plăcea istorioara sau poezia, care le va aduce puteri și curaj.

Fii un actor atunci când le vei povesti istorioara sau vei recita poezia.

Următoarele 7 sfaturi care te vor ajuta să reciți poezia sau istorioara impresionantă la sfârșitul discursului:

  • Vorbește încet, elocvent și emoțional;
  • Cu ajutorul intonației, accentuează elementele-cheie ale poemului, apoi schimbă-ți intonația atunci când vorbești despre ceva intim și emoționant;
  • Uneori grăbește tempoul în timpul relatării istorioarei sau a poeziei, însă încetinește-l în momentele cele mai importate;
  • Fă mai multe pauze, decât de obicei;
  • Utilizează pauzele dramatice de la sfârșitul versurilor pentru ca ascultătorii să simtă cuvintele și să înțeleagă sensul lor;
  • Zâmbește atunci când vorbești despre ceva haios, însă fii serios atunci când relatezi despre ceva profund și instructiv;
  • Atunci când ajungi la finalul discursului, nu coborî vocea, ci din contra. Amintește-ți de semnul exclamării de la final.

8) Publicul trebuie să înțeleagă că îți finalizezi discursul

Atunci când îți închei discursul, trebuie să dai de înțelegi că faci concluziile. Nu trebuie să apară sensuri duble și încurcături.

Mulți oratori își încheie discursurile brusc. Ei spun ceva de genul: „Deci, asta e tot ce am vrut să vă spun. Mulțumesc pentru atenție”.

E un final groaznic. Nu impresionează.

Atunci când îți finalizezi discursul, fii nemișcat. Găsește o față prietenoasă în public și privește acea persoană. Dacă este binevenit, oferă-i un zâmbet pentru a-i da de înțeles că discursul tău se apropie de final.

9) Lasă-i pe toți să te aplaude

Atunci când îți închei discursul, publicul va dori să te aplaude. Ei au nevoie de un semnal clar că în acest moment trebuie să aplaude.

Cum să transmiți acest semnal? Unii oameni înțeleg mai devreme că ți-ai sfârșit discursul, alții – mai târziu. În majoritatea cazurilor, când vei rosti ideile-cheie și vei înceta să mai vorbești, atunci  publicul va tăcea.

Ei s-ar putea să nu fie siguri că ți-ai încheiat discursul. Ei vor analiza toate observațiile de la final. Ei nu vor ști ce să facă, până când cineva nu le va arăta ce trebuie să facă.

Peste câteva secunde, care uneori se transformă în câteva minute, oamenii vor începe să aplaude.

Atunci când cineva începe să aplaude, privește acea persoană, zâmbește-i și spune-i: „Mulțumesc!” În final, toți vor aplauda.

Cum să reacționezi la ovații?

Dacă i-ai impresionat și ai reușit să construiești o legătură emoțională cu publicul, cineva va aplaudă în picioare. Când are loc acest lucru, privește persoana în ochi, zâmbește-i și spune-i: „Mulțumesc”. Cei prezenți în sală se vor ridica și te vor ovaționa.

Sursa

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Doza de Succes pe Instagram și Telegram.

Primește noile articole pe mail prin intermediul FeedBurner de la Google

Mulțumim!

Editorii noștri au primit o notificare.