Cum ucid femeile masculinitatea bărbăților - #dozadesucces

Cum ucid femeile masculinitatea bărbăților

Femeia a și uitat că odată ea singură l-a ales, apoi l-a iubit. Pentru ceva. Însă pentru ce – nu își mai aduce aminte. Pentru că acel ceva, brusc, a dispărut. Sau poate… nu chiar atât de brusc?

Trebuie doar bărbatul „dresat”?

Atunci când întâlnim un bărbat, atunci când ne aflăm la începutul relației, suntem extrem de atrase de puterea lui, de energia lui masculină. Suntem mândre că el gonește neînfricat cu motocicleta. Suntem impresionate atunci când câștigă meciurile de box. Cu satisfacție în voce le povestim prietenelor cum el a plecat în alt oraș la o cursă, iar la diferite competiții este învingător. Și chiar dacă nu are atât de multă energie, găsim alte motive pentru a fi mândru de el.

Suntem încântate atunci când bărbatul care ne face curte își exprimă poziția  – nu vei merge nicăieri și punct. În interior simțim o revoltă, însă de la o asemenea voce se calmează orice furtună din interior. Protejată. El este puternic. El este un bărbat adevărat.

Același lucru ni le dorim și în viața de familie – el va purta toate responsabilitățile, va lovi cu pumnul în masă, va lua singur decizii, ne va liniști furtunile din interior. Visăm la un umăr puternic, uitând că, în așa fel, trebuie să renunțăm la anumite aspecte din comportamentul nostru.

Bărbatul adevărat este, într-o anumită măsură, mai aproape de natură. El este într-un fel mai sălbatic. Și periculos. Este periculos să trezești un asemenea vulcan, este  periculos să-l provoci, să-l tachinezi sau să faci presiune asupra lui…

Atunci când un bărbat se căsătorește, universul lui se schimbă brusc. Cunosc foarte mulți bărbați pe care căsătoria i-a schimbat radical.

Unul dintre cunoscuții mei, sub presiunea soției – și din iubirea ce i-o purta – a rupt toate relațiile cu prietenii săi. Au rămas doar vreo câțiva acceptați – cu care putea doar să bea bere în weekend, despre baruri sau cluburi de noapte nici nu putea fi vorba. Din acel moment, din viața lui au dispărut și pasiunile – campingul, alpinismul, munți. Sun activități prea periculoase pentru capul familiei. Din acest motiv, toate lucrurile au fost împărțite prietenilor.

Ultimatumurile erau dure: sau el sau asta, urmau apoi argumente că el trebuie să se maturizeze și să se gândească la familie. Din dragostea pe care o purta pentru soția lui, el accepta. Nu vroia să o facă văduvă, nu a vrut să vadă lacrimi pe fața ei și griji. El o iubea și a luat o decizie. O decizie dureroasă.

El a devenim familial, un tată grijuliu. Cu toate acestea, extrem de nefericit. Iar acest lucru îl vedeau mulți din jurul lui. El încerca să-și manifeste latura masculină în educația pe care o oferă fiului său – făceau sport împreună. Însă la un moment dat, soția i-a interzis și acest lucru. Copilul era prea mic.

Peste câțiva ani, femeia l-a părăsit pentru un cascador, care gonea cu motocicleta nopți întrebi. Ea se plângea că a dispărut acea pasiune între ei, se plângea că el s-a schimbat foarte mult, că nimic nu îl mai interesează și de nimic nu îi mai pasă.

Însă cine l-a făcut așa? Cine i-a interzis să fie bărbat în acea familie? Cine, prin șantaj, i-a luat tot ce îl ajuta să se simtă bărbat?

Acum el și-a revenit – este acel bărbat care era odată. La fel cucerește culmi, practică snowboarding-ul acolo unde nu a călcat picior de om. Este plin de energie și ochii lui strălucesc iarăși. Femeile îl plac din nou. Însă acum, familia înseamnă pentru el ceva de groază. Ceea ce i-ar fura energia și masculinitatea.

Anume acest lucru se întâmplă în foarte multe familii. După căsătorie, femeia încearcă să-l domesticească pe bărbat. Pentru confortul său. Pentru ca să nu-și facă griji unde se află și cu cine. Pentru a nu rămâne văduvă. Pentru ca alte femei să nu pună ochiul pe el. Cu cât va fi mai „dresat” cu atât mai neinteresant va fi pentru altele.

Bărbații acceptă acest lucru. Pentru că ei nu au văzut alte exemple – o parte dintre ei sunt crescuți doar de mame. Alții au crescut cu un tată la fel „domesticit”, lipsit de forțe și energie. Ei nu înțeleg ce preț plătesc pentru asta și spun că doar „s-au maturizat”. Pentru că ei ne iubesc și vor să ne facă fericiți.

Însă sufletul ține minte totul. Și îi este dor de tot ce a trăit odată. Bărbatul este ca un leu închis într-o cușcă, care niciodată nu va fi o pisică domestică. El poate fi doar un leu dresat și înjosit. Ai văzut vreodată ochii unui leu aflat la zoo sau la circ? Același lucru se întâmplă și în inimile bărbaților. Inimi care au fost lipsite de forță.

Nu întâmplător, bărbații de vârstă medie încearcă să recupereze o parte din timpul pierdu. Își cumpără mașină de teren, își părăsesc soțiile și practică sporturi extreme?  Sau dacă acest lucru este imposibil, atunci se refugiază în jocurile online și devin „eroi” acolo…

În țările europene, la volanul mașinilor de curse de genul Ferrari sunt bătrânei. Și tot ei sunt cei care apasă cu o plăcere deosebită pedala de accelerație. Își amintesc că încă sunt bărbați. Că ei încă au forțe și sunt periculoși.

Noi toate ne dorim să ne căsătorim cu Superman, care ne-a cucerit cu actele lui eroice și curajul său. Însă vrem să trăim confortabil cu Superman domesticit, care va face lucruri plictisitoare și care nu îi vor pune viața în pericol, va spăla vesela, podelele – și nimeni nu se va interesa de el. Nici măcar noi. Pentru confort va trebui să plătim cu respectul și fericirea proprie…

De putere bărbătească au nevoie ambii

Oricât de mult ar fi împotriva femeile, ele toate visează, în secret, ca soțul lor să fie așa cum era la început. Puternic, sălbatic, periculos, neliniștit. Ca atunci când ea seara va ajunge acasă, el să o strângă în brațe încât să îi taie respirația. Ca atunci când se ceartă, când ea face isterie, el să spună răspicat „nu!” și totul să înceteze. Ca ochii lui să strălucească și să emane pasiune.

Problema este că, cu un așa bărbat alături, trebuie ca tu să te schimbi. El nu trebuie să fie tachinat sau provocat. Nu trebuie să torni gaz pe foc atunci când el este nervos.

Recent am aflat o istorie că soțul a distrus în bucăți laptopul soției. Asta este o metodă de a-și arăta forța masculină – însă cu ea trebuie să fie foarte atent. Și e mai bine că doar laptopul a fost distrus și nu altceva.

Imaginează-ți: ești un chimist la o uzină. Trebuie să știi clar ce substanțe trebuie să fie amestecate și care sunt interzise sub orice formă. Altfel riști să ai probleme. Conținutul fiecărei eprubete îl analizezi bine – ce se va întâmpla mai apoi? Ai și o instrucție cum să utilizezi fiecare eprubetă, cum să le păstrezi sau cum să le muți.

Cu un bărbat trebuie să te comporți la fel. Unica problemă – lipsește instrucțiunea. Și noi facem experimente. Unul a eșuat, altul a produs o explozie. Iar cel de-al treilea ne-a rănit. Totul ar fi decurs altfel dacă am fi memorat ce pași ne aduc asemenea rezultate.

De exemplu, nu trebuie să iriți un bărbat atunci când el deja este supărat. Despre acest lucru noi toate cunoaștem. Însă cine îl respectă? Cine încearcă întâi să-l calmeze, apoi să caute soluții pentru problemele apărute?

De cele mai multe ori, bărbații primesc un nou val de nemulțumiri din partea soției supărate și ea. Și aici bomba detonează. Victime și pagube sunt întotdeauna.

Sau bărbatul, care este inspirat de ceva, nu trebuie deranjat sau distras din procesul în care este implicat. Pentru că sfaturile de genul „nu se face așa” sau „de ce nu faci așa” nu doar că pot să-l enerveze, dar pot și să distrugă întreg procesul de muncă.

Bărbații sunt periculoși?

Bărbații sunt periculoși. Însă atunci când femeile încearcă să îi „educe” sau să îi dezarmeze, ei se transformă în porci. Și deja femeia nu-și mai dorește copii de la acest bărbat, nu se mai face frumoasă pentru el, nu mai vrea să-i gătească cina. El îi trezește doar compasiune și iritare. Să respecți un asemenea bărbat este imposibil.

Atunci când în bărbat domină masculinitatea, unei femei îi este dificil. Ea trebuie să învețe să se comporte corect cu soțul său pentru ca acea masculinitate să nu îi dăuneze. Ea trebuie să își facă mai multe griji pentru el. Și trebuie să învețe să aibă încredere în el. Și trebuie să mai înțeleagă și faptul că bărbatul este simpatic și altor femei. Din acest motiv trebuie să aibă grijă să rămână pentru el cea mai bună dintre toate. Cea mai frumoasă, cea mai iubită, cea mai feminină, cea mai imprevizibilă.

Asta e o altă alegere și o altă viață. Încetează să îl mai controlezi. Încetează să îi mai verifici telefonul și să îl obligi să vină la oră fixă acasă. Nu îi da indicații ce trebuie să facă sau cu cine să vorbească. Nu-i evalua hobbyurile după nivelul de pericol. Nu îi interzice accesul spre izvorul care îi oferă energie să trăiască.

Da, și ce dacă a decis că vrea să practice triatlonul? Soțul meu vrea să participe anul viitor la Iron Man. Pentru mine asta sună oribil – toată ziua să alerge, să înoate și să meargă cu bicicleta. El va trebui să se antreneze, să-și cumpere echipamentul necesar, să participe la maratoane. Iar eu va trebui să accept lipsa și oboseala lui fizică.

Însă toate astea sunt fleacuri în comparație cu lumina din ochii lui atunci când el îmi povestește despre toate astea. Când îmi povestește cum a alergat 10 kilometri sau a înotat un kilometru jumătate. Asta îl face mai puternic – nu doar fizic, ci și moral.

Unii bărbați visează la motociclete. Și soțul meu la fel. Mă pregătesc moral ca într-o bună zi el își va cumpăra una. Va trebui atunci să îmi fac griji duble pentru el. Și să am mai multă încredere. Cunosc o femeie căreia îi era foarte frică, nu era de acord ca soțul ei să își cumpere o motocicletă. Însă a trecut câțiva ani, iar soțul ei s-a transformat într-un om de afaceri. Soției i-a cumpărat un automobil. Iar el în fiecare seară conduce motocicleta. Și chiar dacă sunt căsătoriți de mai mult de 10 ani, ea a recunoscut recent că pasiunea dintre ei nu a dispărut. Cu „venirea” motocicletei” în viața lor, pasiunea chiar a crescut.

Pasiunile pentru camping, curse, alpinism, deplasări, călătorii extreme, comunicarea cu alți bărbați și altele –  ceea ce vrem să le interzicem bărbaților – de fapt, le dau forțe noi. Forța de a rămâne bărbați alături de noi. O forță cu adevărat masculină. Pe care noi o respectăm atât de mult și de care ne este atât de dor.

Vezi și: De ce bărbații încearcă să controleze viața femeilor

Respectă masculinitatea bărbatului tău. Ajută-l să devină mai puternic. Nu este grav dacă nu spală vesela. Cumpărați o mașină de spălat vesela. Lasă-l să facă activități masculina, pe care nimeni în afară de el nu le poate face. Activități care îi dau energie și putere.

Pentru că de la o zi la alta, el îți va aduce la picioare toate trofeele. Și te va îmbrățișa, încât îți vor trosni toate oasele în tine. De la plăcerea de a fi căsătorită cu un asemenea bărbat…

Autor: Olga Valyaeva

Ai găsit o greșeală? Selecteaz-o și apasă Ctrl+Enter.

Urmărește Doza de Succes pe Instagram și Telegram.


Mulțumim!

Editorii noștri au primit o notificare.